Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve manje rođenih

'Od osamostaljenja ne postoji demografska politika, a izumrlo nas je 200.000'

ljudi
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
25.02.2015.
u 08:22

Indikativna je činjenica da država izdvaja nekoliko puta više novca za starije nego za djecu

Kako će se kroz 15-ak godina isplaćivati mirovine budući da je u Hrvatskoj od 1991. izumrlo 200.000 ljudi, govorili su gosti emisije Hrvatskog radija U mreži prvog – demografi Ivin Čipin s Ekonomskog fakulteta i Danijel Nestić s Ekonomskog instituta.

– Prema Državnom zavodu za statistiku, lani je najvjerojatnije rođeno najmanje djece u povijesti Hrvatske. Demografe to ne iznenađuje jer takav trend postoji od osamostaljenja. Pet posto populacije izgubljeno je samo prirodnim padom, bez iseljavanja. Već smo u tako lošoj situaciji da će biti potrebne prilično jake populacijske mjere da dođemo na nulu, dok pozitivni demografski prirast djeluje kao utopija – rekao je Ivan Čipin. Posebno zabrinjava činjenica što se iseljavaju mladi u fertilnoj dobi, dok ostaju stariji.

Iako je trenutačni omjer zaposlenih i umirovljenika 1,14 prema 1, sustav je održiv, smatra Danijel Nestić.

– Radnici će morati raditi dulje, a mora se ozbiljno razmišljati i o imigracijskog politici – rekao je.

Ministar rada Mirando Mrsić nedavno je izjavio da je potrebno razvijati drugi i treći stup. Potonjim vladajući nisu zadovoljni zbog broja članova i neto imovine. U mirovinskom sustavu potrebno je povećati broj osiguranika, no i tu postoji limit zbog naših demografskih problema pa se ozbiljno razmišlja o imigracijskog politici – na koji način popuniti manjak radne snage, na koja zanimanja se to odnosi te kakve radnike i iz kojih zemalja će se uvoziti.

– Demografska politika je izrazito skupa, i ne zna se koliko bi ona mogla stajati jer njezinu izradu još nitko dosad nije zatražio. Potrebno je useliti 350.000 ljudi da bi stvari profunkcionirale i kombinirati mjere koje utječu na fertilitet te politike koje će se osloniti na uvoz radne snage. Te se politike moraju temeljiti na znanstvenim dokazima jer su vrlo skupe i ne smiju biti rezultat nečijih subjektivnih mišljenja. Tako se ne radi u razvijenim zemljama – rekao je Čipin.

Puštena je snimka izjave Zorana Anušića, višeg savjetnika Svjetske banke koji je uputio na neke paradokse.

"Mi lutamo otkad smo započeli mirovinsku reformu. Ne činimo ono što bismo trebali napraviti, a to su reforme u prvom stupu koje bi vezale mirovine na same doprinose. U Hrvatskoj je moguće dobiti mirovinu iz prvog stupa ako ti nije plaćen doprinos, dok to u drugom stupu po definiciji nije moguće. To je samo jedan od mnogih primjera", rekao je Anušić.

To je prokomentirao Danijel Nestić.

– Stvar je puno kompliciranija, to je pitanje ukupne fiskalne discipline. Takve su situacije moguće jer postoje poslodavci koji radniku uplaćuju neto plaću, ali ne i doprinose. Nisu radnici krivi zbog toga što poslodavac nije plaćao doprinose. Država treba penalizirati takvog poslodavca jer je dvojbeno da radnik snosi konzekvence umjesto poslodavca. I zbog toga je prvi stup socijalne sigurnosti, drugi je privatni stup, on je puno manji i ukupno manje utječe i to na manje mirovina – rekao je Nestić.

U emisiji je rečeno da je prije tri godine formirana radna skupina Ministarstva socijale i mladih te demografa, ali da su se sastali  dva puta u dvije godine. Rečeno je i da je indikativna činjenica da država izdvaja nekoliko puta više novca za starije nego za djecu. 

– Demografija nije glavni krivac, nego politika od '90. naovamo, a najkritičnije će biti 2030. – rekao je Čipin.  

>> Hrvatska ima stanovnika koliko i 1953. godine

Komentara 26

OR
"orlando"
09:17 25.02.2015.

Čekajte, i u doba SFRJ rađala se djeca, isto je za njih sve trebalo ko danas ili su možda današnji mladi malo sebicni i previše očekuju, jer dok kupis stan i auto kakav želiš prođe vrijeme za djecu, ostaris i ako uspijes dobiti jedno dijete, super.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
08:46 25.02.2015.

Kako rece Mudrinic,"zemlja nema struktura vrijednosti", e to je to. Neki mogu sve badava, a neki ne mogu nista ni da krepaju. Danas 25 godina poslije, mi smo na vrhuncu nepravde. Nekima koji bi radili i stvarali, prijete oni koji leze i spavaju. Moj savjet mladima je, ili uzmite stvari u svoje ruke ili bjezite iz zemlje. Ovi vam nece dati nista kao iz adnjih 25 godina. Njima je uvjek malo.

CR
crocro
09:10 25.02.2015.

Gospodo saborski zastupnici. Danas vam započinje sjednica Sabora za 20 minuta. Izvolite zatražiti stanku i potaknite pitanje demografske slike u Hrvatskoj jer ovo je zabrinjavajuće. Nema u Hrvatskoj žurnijeg pitanja od ovoga pitanja i tu ne može biti odlaganja rasprave. Preko 200 liječnika je otišlo a još oko 700 je podnijelo zahtjeve, a mi čekamo redove na preglede u bolnicama pa se za MR treba čekati gotovo 2 godine. Sramotno i ponižavajuće. A oni se svade s predsjednicom i gube vrijeme dok mladež i ostala populacija u naponu snage pobježe iz Hrvatske u naponu snage. Ovo pitanje ima prioritet nad svim drugim pitanjima jer to je pitanje temlej opstanka Hrvatskog naroda i gospodarske budućnosti Hrvatske a samim time i standarda Hrvatskih građana. Saborski zastupnici probudite se, upalilo se crveno demografsko svjetlo Hrvatske. Tko je spreman snositi odgovornost pred Hrvatskim narodom zbog nepoduzimanja adekvatnih mjera da se Hrvatska poplulacija zaustavi i ostane u svojoj zemlji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije