Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crveni križ

Od oročenih sredstava prikupljenih za Gunju kupljen automobil udruzi Zvjezdice

Poplave gunja
Foto: ilustracija Marko Mrkonjić/PIXSELL
13.05.2015.
u 11:08

Poslije Apela za pomoć stradalim mještanima u Posavini građani i pravne osobe uplatili su više od 65 milijuna kuna novčane pomoći mještanima sa poplavljenih područja

Nekoliko dana prije obljetnice poplava u županjskoj Posavini danas su čelnici Hrvatskog Crvenoga križa u Gunji održali konferenciju za novinare na kojoj su predstavili rezultate rada i učinjenoga tijekom aktivnosti kojima je cilj bio pomoći ugroženom stanovništvu ali i dalja normalizacija života. Prema službenim podacima koje je novinarima iznio izvršni predsjednik HCK Robert Markt do 30. travnja pripremljeno je više od 483 tisuće toplih i 187 tisuća suhih obroka. Prikupljene su i 952 tone hrane, 531 tona higijenskih potrepština, 782 tone odjeće i obuće, 378 tona hrane za životinje, na tone građevinskog materijala...

Poslije Apela za pomoć stradalim mještanima građani i pravne osobe uplatili su više od 65 milijuna kuna novčane pomoći mještanima sa poplavljenih područja. Nakon dva kruga isplate pomoći stradalim mještanima, za što je utrošeno oko 59 milijuna kuna, i ostalih troškova i aktivnosti koji su podmireni zadnjeg dana mjeseca travnja raspoloživo je bilo još oko 2,5 milijuna kuna koja će biti korištenja do zaključenja aktivnosti. Markt se posebno osvrnuo na sredstva koja su bila oročena, a radi kojih je, kako je rekao, HCK bio posebno prozivan. Na ime oročenja sredstava uplaćenih od strane građana i pravnih osoba ostvarena je dobit od 89.384 kune za što je kupljeno osobno vozilo koje je danas uručeno predsjednici Udruge Zvjezdica Stjepanki Leporiz koja skrbi o osobama sa teškoćama u razvoju. Ključevi automobila danas su uručeni predsjednici Udruge s čime je riješen trenutno njihov najveći problem.

– Ponosan sam na ostvarene rezultate i što sam predsjednik jednoga ovakvog Hrvatskog Crvenoga križa. Građani iz cijele Hrvatske pokazali su ogromnu želju za pomoć i solidarnost. Pokazalo se to i na način što smo u isto vrijeme u tri velika hrvatska grada imali tri velika megakoncerta sa kojih je prihod bio namijenjen stradalim područjima. Preko dva milijuna ruku nazvalo je broj humanitarnoga telefona – rekao je predsjednik HCK Josip Jelić ističući kako humanitarna akcija još uvijek traje i da se pomoć i dalje prikuplja za stradala područja.

Čelnici HCK najavili su i provedbu projekta, koji će biti predstavljen i međunarodnoj javnosti, u kojem će se obraditi četiri glavne faze sa kojima su se mještani poplavljenih područja susretali u zadnjih godinu dana. Prva faza je sam čin bježanja od poplave, druga kada su se osobe probudile izvan svojih domova i u neizvjesnosti, treća povratak u svoje domove i četvrta vrijeme kada mještani polako staju na svoje noge.

>> Uoči prve godišnjice katastrofe, sljedeći tjedan Vlada u Gunji

Komentara 3

Avatar mirica19
mirica19
12:36 13.05.2015.

Zar je ovo legalno moguće? Ma mi Hrvati smo tuke što uopće dajemo novac humanitarnim organizacijama. Bolje da smo ga odnijeli direktno u Gunju.

Avatar Budiuvijektu
Budiuvijektu
11:50 13.05.2015.

ma neće biti, vodeći u Gunji su se toliko obogatili vodeći Gunju kroz poplavu da im je to ispod časti. Idu oni u hotel minimalno s ****

Avatar Slito
Slito
11:24 13.05.2015.

Zanima me koliko ce biti besplatnih ljetovanja u Rogoznici na racun CK-a za clanove porodica vodecih?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije