Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velebit i Paklenica

Od mina očišćene Tulove grede i Mali Alan, preostalo još 28 kilometara sumnjivog područja

Tulove grede
Foto: Filip Brala/PIXSELL
12.06.2014.
u 16:03

Cilj je što prije očistiti sve planinarske staze, a uskoro završava i razminiranje oko 2 milijuna četvornih metara Velebita koje obuhvaća projekt Sveto Brdo

U sklopu tri projekta razminiranja područja oko Tulovih greda i Malog Alana u Velebitu od mina su očišćene velike površine planinarskih staza i prostora u zaštićenom području NP Paklenica i Parka prirode Velebit koji se protežu Zadarskom i Ličko-senjskom županijom. Sva tri projekta financirana su donacijama Vipneta u vrijednosti od 11 milijuna kuna te sredstvima iz državnog proračuna. Veliki dio Velebita u potpunosti je razminiran, dok će se vrlo brzo razminirati i preostalih 28 kilometara minski sumnjivog područja.

Cilj je što prije očistiti sve planinarske staze, a uskoro završava i razminiranje oko 2 milijuna četvornih metara Velebita koje obuhvaća projekt Sveto Brdo.  Završetak radova na razminiranju Tulovih greda svečano je obilježen nastupom Nine Badrić i zagrebačkog zbora Izvor. Spoj glazbe i fascinantne prirode,koja je napokon očišćena od mina, nikoga od prisutnih nije ostavio ravnodušnim. 

 - U razminiranje se ulaže veliki trud jer Hrvatska do 2019. godine mora biti očišćena od mina. Donacije su u cijeloj priči najvažnije. Ličko-senjska županija minama je najzagađenija, ali duboko vjerujem kad se udruže pametni, velikodušni i vrijedni ljudi - sve se može - poručila je ravnateljica vladinog Ureda za razminiranje Dijana Pleština.

Ovi projekti razminiranja Velebita iznimno su važni i za Ličko-senjsku i Zadarsku županiju koje su započele zajednički rad na planinsko - turističkom centru Sveto Brdo koji bi trebao biti generator gospodarskog razvoja obje županije.

>>Učenici pomogli prijateljima: Razminirano dječje igralište

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije