Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLASTIČNI PROIZVODI

Hrvatska od iduće godine zabranjuje plastične slamke, tanjure, štapiće za uši...

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/5
23.09.2019.
u 09:04

Podsjetimo od 1. siječnja 2019. počela je mjera smanjenja potrošnje  laganih i vrlo laganih vrećica te su proizvođači i prodavatelji obvezni dostaviti podatke Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o količini stavljenih vrećica na tržište.

Štapići za uši, plastični tanjuri i pribor za jelo, slamke, čaše od stiropora, štapići za miješanje napitaka, spremnici za hranu i držači za balone od iduće godine u odlaze u povijest, barem na hrvatskom tržištu. Radi se o Zakonu o održivom gospodarenju otpadom koje će Ministarstvo zaštite okoliša donijeti u drugom kvartalu 2020. godine kojem je cilj potpuno uklanjanje jednokratnih plastičnih proizvoda s tržišta.

S ovime se ne slaže Hrvatska gospodarska komora koja navodi kako je u industriji plastike i gume lani je radilo 8200 radnika u 700 tvrtki, a sama proizvodnja se od 1990. do prošle godine udvostručila, piše 24sata. HGK također spominje kako smo prije dvije godine izvezli plastike u vrijednosti od 437 milijuna dolara.

Podsjetimo od 1. siječnja 2019. počela je mjera smanjenja potrošnje  laganih i vrlo laganih vrećica te su proizvođači i prodavatelji obvezni dostaviti podatke Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o količini stavljenih vrećica na tržište.

Rezultati provedbe ove mjere saznat će se u svibnju iduće godine, a konačni rok koji je Europska unija propisala za zabranu ovih proizvoda je 3. srpnja 2021.

Ključne riječi

Komentara 9

LA
larala
09:21 23.09.2019.

problem plastike nije u slamkama, štapićima za uši i plastičnim tanjurima već u tvorničkim pakiranjima koja su sve veća a, unutra sve manje proizvoda.. npr. da bi izgledalo veće i više, kg mesa se pakira u plastiku veličine 30x40 x200 i državu to ne brine... kao i one plastične kutije u koje se pakira voće kako bi se kupcima uvalilo i ono trulo....već jadna vodi tobožnju brigu o okolišu zabranom štapića za uši. usput, generacija sam koja još pamti papirne škarnicle i papirnu ambalažu koja se po nalogu politike izbacila iz upotrebe kako bi isto zamijenila plastika.....i, sad politika nije kriva za zagađenje već narod

Avatar nekakav
nekakav
11:19 23.09.2019.

a čime ćemo zamijeniti ovu 'plastiku'? kako će sad izgledati naše mali dječji rođendani, bez plastičnih tanjurića, slamčica, čašica... uskoro će biti zabranjene i plastične vrećice. sve je to ok, ali time se ne rješava problem. proizvodi od plastike su dobri, ali ljudi s iskorištenim proizvodom ne postupaju kako treba, već ga bacaju, iz auta, broda, vlaka, kamiona, traktora, aviona, svakako. ovo je dokaz da je država pogriješila, da je nesposobna kontrolirati rukovanje sa plastikom. naši mediji nisu u ovih pola godine ni jednom prilikom naveli slučaj sa filipina, gdje su nekoliko brodova otpada iz kanade vratili kanadi, jer su kanađani, inače jako dobri, pametni, pošteni, ekološki osviješteni, svoj otpad potrpali u kontejnere i oteglili na filipine, koji su pak preuzimali određene vrste otpada koje su reciklirali. al kanađani su ih prevarili. ubacili u kontejnere pelene, stare lijekove... inače, za one koji ne znaju, zapad svoj opasni otpad brodovima odlaže u mora ispred somalije. zato ih posebno iritiraju somalski gusari, koji napadaju brodove, jer otkrivaju njihove prljave tajne. pitajte talijane kud idu s jednom zanimljivom vrstom otpada... al ok, bez plastike budemo. to je dobro za natalitet, kad zabrane tu vrstu zaštite... :)

VR
Vrac666
15:43 23.09.2019.

Trgovci u susjednim zemljama zadovoljno trljaju ruke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije