Naslovnica Vijesti Svijet

Od Hrvatske se prvi put traži da pomogne Grčkoj

Govori se o hrvatskih 50-ak milijuna eura, Lalovac protiv
15. srpnja 2015. u 12:35 51 komentara 7405 prikaza
tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Prvi put otkako je članica EU Hrvatska je suočena sa zahtjevom da sudjeluje u financijskoj pomoći Grčkoj, no ministar financija Boris Lalovac najavio je da će biti protiv takve ideje Europske komisije. Grčka, naime, hitno treba financijsku premosnicu za podmirivanje svojih obveza u sljedećih nekoliko tjedana, dok se ne ispregovara novi paket pomoći, a ideja je Komisije da se ta premosnica namakne kroz fond EFSM, iza kojeg ne stoje samo članice eurozone nego čitavog EU. Osim Hrvatske, i Velika Britanija i Češka izrazile su jučer protivljenje takvoj ideji.

Već dobili Portugal i Irska

– Mi imamo vrlo jasan stav da bi članice eurozone trebale unutar svojih mehanizama pronaći premosnicu za financiranje (Grčke) – rekao je jučer ministar Lalovac u pauzi zasjedanja Vijeća za ekonomiju i financije EU (Ecofin) u Bruxellesu. Prve projekcije o tome koliko bi Hrvatska posredno bila izložena kroz EFSM u slučaju premosnice za Grčku govorile su o 50-ak milijuna eura. U Hrvatskoj je danas zaposleno 1,29 milijuna ljudi pa bi, dakle, pomoć Grčkoj bila gotovo 300 kuna po zaposlenom.

– Međutim, to ne bi išlo direktno iz proračuna, nego kroz taj garantni fond. Ali još je daleko do toga – rekao je Lalovac.

EFSM je fond koji koristi novac iz europskog proračuna kao kolateral za prikupljanje kapitala na tržištu, koji zatim može posuditi bilo kojoj članici EU. Dosad je iz EFSM-a išao novac Portugalu i Irskoj, no sada, kad je Grčkoj hitno potrebna financijska premosnica, EK drži da je najbrže pravno moguće rješenje upravo to da se aktivira EFSM, u kojem još ima oko 13 milijardi eura. Ecofin jučer nije donio odluku o aktivaciji jer prvo grčki parlament mora usvojiti reformske zakone na koje je Tsipras pristao na eurosummitu. Bude li Komisija inzistirala, moguće je i da se odluka donese unatoč protivljenju nekih država. Za usvajanje odluke, naime, potrebna je tzv. kvalificirana većina 55% država članica koje imaju više od 65 posto ukupnog stanovništva EU.

Odluka i mimo volje

– Točno, odluka može biti donesena i mimo volje nekih, ali mi ćemo iskazati svoj stav. Još nismo vidjeli konkretan dokument o tome – objasnio je ministar Lalovac. Potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis izjavio je jučer da će Komisija uzeti u obzir činjenicu da je nekoliko zemalja izvan eurozone izrazilo protivljenje ideji korištenja EFSM-a za financijsku premosnicu Grčkoj.

Nova MMF-ova analiza održivosti grčkog duga, koju je jučer otkrio Reuters, tvrdi da bi svi europski kreditori, pa i za buduće kredite, trebali pristati na poček ili tzv. grace period od 30 godina kako bi grčki dug postao održiv. Bude li sve išlo prema dogovoru na eurosummitu, Grčka bi mogla dobiti treći paket pomoći, ovaj put od Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), fonda iza kojeg stoji 19 država eurozone (ne i ostalih 9 članica EU). Taj paket pomoći Grčkoj iznosio bi između 82 i 86 milijardi eura.

>> 'Ne vjerujem u dogovor, potpisao sam ga kako bih izbjegao katastrofu'

>> Evo što sve sadrži dogovor o spasu Grčke

Nižeg standarda, a moramo pomoći

Iako je odluka o takvoj pomoći Grčkoj logična, ona je i nezgodna jer zemlje koje nisu članice eurozone nisu sudjelovale u odlučivanju. Poziva se na solidarnost s Grčkom, a sad će Grčkoj kroz taj fond pomagati i Hrvatska koja ima niži standard od nje – rekla je Ivana Maletić (HDZ).

Paradoks, no treba biti solidaran

Htjeli smo biti dio Europe pa moramo biti solidarni iako je paradoksalno da moramo pomoći Grčkoj kako bi ta država održala višestruko veće plaće i mirovine od naših. Još je gore onima koji su siromašniji od nas, pa i onima koji su reforme proveli, a sada moraju pomagati Grčkoj, komentar je Vedrane Pribičević sa Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta. (Lidija Kiseljak)

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
 • Deleted user:

  pomazemo i nase vlade sa 50% i vise nameta na placu pa smo jos zivi, sto rvat moze da podnese nemoze niko!

 • than:

  Sto je to za Lalovca 50 milijuna € ?!?! On se zaduzi za 1.5 milijardu € u 3 mjeseca.

 • Avatar Abcda
  Abcda:

  U Hrvatskoj nema radnika , gdje ste to nasli ?