Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dug se nagomilao

Od gazde sam spao na prosjački štap, uzeli mi stoku, polje i kuću

sud
21.07.2010.
u 14:23

Država nije redovito isplaćivala poticaje, troškovi proizvodnje bili su sve veći, a mi se nismo mogli prilagoditi, kaže Ilija K. koji je “izgubio” gospodarstvo.

Od gazde, kakav sam donedavno bio, došao sam gotovo do socijalne pomoći. Kada sam dizao kredite, mogao sam ih uredno plaćati, a onda je došla kriza, govori nam Ilija K. iz Vuke.

Živimo od danas do sutra
Zbog neotplaćivanja kredita “na bubanj” mu je otišla oranica, a isto prijeti i kući koju je sagradio prije nekoliko godina. Bio je vlasnik obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva i imao 50 muznih krava. Problemi su, kaže, počeli još 2004., a ova ga je kriza dotukla.
– Država nije redovito isplaćivala poticaje, troškovi proizvodnje bili su sve veći, mi se nismo mogli prilagoditi. Dugovi su postali još veći zbog sudskih troškova i kamata, tako da danas za kuću moram dati 360.000, a od banke sam podigao 260.000 kuna prije 12 godina. A kredit koji sam kod druge banke digao za stoku je sa 21.000 narastao na 31.000 kuna, i zbog toga su mi “sjeli” na oranicu – objašnjava naš sugovornik.
Prodao je krave, ali mu, kaže, kupac nije za njih platio, pa se i s njim tuži. Što će biti s kućom, još ne zna.
– Supruga i ja smo iselili iz nje u našu staru, trošnu kuću. Živimo od danas do sutra, kriza je sve pojela – kaže Ilija K.
Zbog nemogućnosti vraćanja kredita bankama, bez doma je ove godine ostalo čak 11 obitelji s osječkog područja. Njihove su kuće, naime, prodane na javnoj dražbi u ovršnom postupku. Zaprimljenih zahtjeva za ovrhe nad nekretninama je daleko više, no banke uglavnom pristanu na odgodu plaćanja na šest mjeseci.
– No, i to se uglavnom završi prodajom, jer su to veliki iznosi, a ako novac nemate danas, nećete ga imati ni sutra – kaže sutkinja Mira Brnjevarac, zamjenica predsjednice Izvanparničnog i ovršnog odjela Općinskog suda u Osijeku.


Porastao broj ovrha
Inače, čak 31 osoba s osječkog područja ovrhom je lani ostala bez nekretnine, deset više nego godinu ranije. Na sud su, pak, prošle godine stigla 293 prijedloga za ovrhu nad nekretninama, što je 75 više nego 2008. Mnogi su ipak uspjeli postići neki dogovor s bankama.
– Da i jedna obitelj ostane bez doma, to je mnogo – zaključuje sutkinja Mira Brnjevarac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije