Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Epidemija

Od EHEC-a umrla Šveđanka, prva osoba izvan Njemačke

EHEC
AFP
31.05.2011.
u 13:45

Do sada je 15 umrlih, a u upotrebi je napokon prvi eksperimentalni lijek i prvi brzi test na EHEC. Ukupno je 1400 oboljelih

Šveđanka u dobi od 50 godina, koja je u utorak umrla u svojoj domovini, prva je žrtva EHEC-a izvan Njemačke, javili su njemački mediji. DPA navodi da se žena vjerojatno zarazila na putovanju u Njemačku te da je od dosadašnjih 15 umrlih čak 13 žena.

U međuvremenu stižu i prve dobre vijesti. Hamburška Sveučilišna klinika izvijestila je da bilježi sporiji rast broja oboljelih. No, prema podacima Instituta Robert Koch, u životno opasnom stanju nalazi se 329 pacijenata, pa se još uvijek ne daju prognoze o razvoju epidemije. Pretpostavke da su izvor zaraze krastavci iz Španjolske još nisu potvrđene.

AFP i DPA u međuvremenu prenose, kako se čini, obećavajuće pokušaje njemačkih klinika da najteže oboljele liječe eksperimentalnim lijekom eculizumab, inače predviđenim za sprečavanje raspada krvnih stanica. Proizvođač iz SAD-a odobrio je besplatno korištenje u svrhu eksperimentalnog liječenja EHEC-a kod kojega otrovi nastali djelovanjem bakterija razaraju trombocite, čiji fragmenti potom uništavaju bubrege i moždane stanice.

Sveučilišna klinika u Münsteru razvila je pak brzi test na EHEC. Smatra se da je do sada od EHEC-a oboljelo 1400 osoba.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
06:29 01.06.2011.

Moglo bi se postaviti pitanje: jesu li civilizirane zajednice( za razliku od \"primitivnih \" pemena i naroda) prljave i da li ljudi na zapadu smrde. Ako je zakljuciti po upotrebi deodoranta, moglo bi se bez problema reci , DA. Napadanjeje bakterija raznim anibioticima ( protiv zivota) je priglup pristup ,koji bi nas mogao stojati glave...

DU
Deleted user
07:27 02.06.2011.

... u UPORABI je napokon ... a ne u UPOTREBI !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije