Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bivši menadžer

Od države traži 60.000 eura jer ga je Gaži 1983. dao pritvoriti

Zvonimir Pavlek
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/2
13.03.2015.
u 22:15

Sad je Ustavni sud prihvatio moju tužbu i ispravio veliku nepravdu, ističe tvorac Čokolina i Dolcele

Uskoro će se navršiti tri desetljeća otkako je dr. Zvonimir Pavlek, 73-godišnji profesor marketinga i konzultant, tužio državu zato što je neopravdano u istražnome zatvoru proveo mjesec i četiri dana, a još se ne nazire kraj sudskome procesu.

"Palo" 10 rukovoditelja

Potkraj veljače 1983. kao menadžer u koprivničkoj Podravki, direktor njezina poduzeća Gartenberg u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj, uhićen je pod sumnjom u gospodarski kriminal kao jedan od desetorice rukovoditelja koji su "pali" u kontroverznoj epizodi što je i danas poznata pod nazivom afera Gaži. Ime je dobila po Pavlu Gažiju, gospodarstveniku pod čijim je vodstvom Podravka 60-ih i 70-ih godina postala jednom od najvećih prehrambenih industrija u Jugoslaviji, a potom komunističkom funkcionaru i ministru unutrašnjih poslova SR Hrvatske za čijeg su mandata vođene istrage u Podravki, Ini i još nekim hrvatskim poduzećima. Gaži je u rijetkim javnim istupima dosljedno tvrdio kako se doista radilo o progonu gospodarskih kriminalaca. Je li potkraj 1983. prisiljen na ostavku i odlazak s političkih funkcija zato što se zamjerio Miki Špiljaku ili zato što je zlorabio istražiteljski aparat, i danas je otvoreno pitanje. Kako bilo, nakon njegova prisilnog umirovljenja obustavljene su istrage protiv Podravkinih menadžera.

I Pavlek je bio rehabilitiran, pa 1986. pred tadašnjim Općinskim sudom u Zagrebu podignuo tužbu protiv države zbog neopravdanog pritvaranja te izgubljene zarade. Kao šef tvrtke u Njemačkoj imao je nemjerljivo veću plaću nego kad je prisilno vraćen u Koprivnicu, više od 5000 maraka.

I danas aktualan odštetni zahtjev težak je oko 60.000 eura, dakle gotovo pola milijuna kuna. Prvi krug dobio je 1992., ali tada su počeli brojni žalbeni postupci, ponovna suđenja, odluke Općinskoga, Županijskoga i Vrhovnog suda čas u Pavlekovu, čas u korist države, da bi potkraj 2014. Ustavni sud prihvatio njegovu ustavnu tužbu i naložio Vrhovnome sudu da ponovno razmotri odluku kojom mu je uskratio dio odštete u iznosu od oko 23.000 eura. Drugi dio odštetnog zahtjeva u iznosu od oko 35.000 eura još nije pravomoćno okončan.

Pavlek, koji je u međuvremenu na odvjetnike i troškove postupka potrošio više od 130.000 kuna, o svome slučaju govori s nelagodom.

– Država te neopravdano hapsi, prekine ti se karijera, ugrožava egzistencija i na kraju se utvrdi da je sve bilo neosnovano, politički isforsirano, pa je trebalo imati strpljenja. Za vrijeme istrage čudili su se tom apsurdu svi, suci i policajci. Kad su mi došli reći da idem kući, velim "samo da obujem cipele", a oni viknu gotovo radosno da bi na mojem mjestu otrčali bosi i da su svi čekali da se ta komedija završi – rekao nam je jučer.

Prihvaća samo 2,5%

Tvrdi da je uhapšen "jer nije htio prihvatiti ucjene tadašnjega sekretara unutrašnjih poslova" koje su se odnosile na potpisivanje priznanja da je nekadašnji generalni direktor Podravke, danas pokojni Vladimir Trojak, primio mito.

Nakon što je protiv Pavleka obustavljena istraga, ponovno je u koprivničkoj kompaniji napravio karijeru. U svojoj biografiji ističe da je tvorac brendova Čokolino i Dolcela. Potkraj 90-ih bio je i članom uprave. Potom je predavao marketing i izdavao knjige. Iz Koprivnice se preselio u Zagreb.

– Prvostupanjski su sudovi uvijek sudili meni u korist i utvrdili krivnju države. No, na višim se instancijama dosuđivalo drugačije. Država prizna krivicu, ali je trebalo, kao, tužiti Podravku, a onda ona da tuži državu... Država pokušava obraniti svoje iako ta njezina igra sa stvarnošću nema veze. Sad je Ustavni sud prihvatio moju tužbu i time ispravio veliku nepravdu – ističe.

Kaže da je ovih dana doznao kako Ustavni sud prihvaća samo dva i pol posto tužba koje zaprimi, što svjedoči i o utemeljenosti njegova zahtjeva za odštetu.

– Pravda je spora, ali dostižna – lakonski zaključuje.

Iduće godine 13. veljače navršit će se točno 30 godina otkako je podnio tužbu.

>>Stjepan Đureković ubijen je izvan protokola. A meni ne pada na pamet otići u München svjedočiti

>>Odjel ‘ex-Jugoslawien’ iz bavarske policije rješava još nekoliko ubojstava

Komentara 22

Avatar De.facto.de.jure
De.facto.de.jure
23:06 13.03.2015.

Od države traži 60.000 eura ? Halo tko je tu lud? Drzava to je narod pa nije narod nista skrivio da bi ga se ostetilo preko proracuna, neka taj novac trazi od sudca koji je krivo sudio on treba da snosi posljedice a ne narod!

BA
bajo2
23:18 13.03.2015.

ovaj i izgleda kao cokolino!

DU
Deleted user
23:08 13.03.2015.

po meni je to zastara ,a i skoro su se promenile dvije drzave od togg vremena . ja bi trebo tuzit ruse de je moj deda izgubio nogu za vrijeme prvog rata neznam ko ce to platit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije