Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh na međunarodnoj debatnoj konferenciji RysMUN

Od deset odbora zagrebački gimnazijalci najbolje debatirali u čak četiri

Foto: PRiredba studio
1/13
09.05.2023.
u 10:06

U konkurenciji su bili srednjoškolci iz Danske, Španjolske, Njemačke, Francuske, Kanade, Indije i Egipta

Zagrebački gimnazijalci iskazali su se na međunarodnoj debatnoj konferenciji za srednjoškolce RysMUN, održanoj u Kopenhagenu. Sudionici se na konferenciji uče vještinama i izazovima međunarodnog pregovaranja, u konkurenciji su bili vršnjaci iz Danske, Španjolske, Njemačke, Francuske, Kanade, Indije i Egipta, a hrvatski su se predstavnici visoko plasirali. Nagradu za najboljeg delegata, unutar jednog od deset odbora debatne konferencije koja simulira rad Ujedinjenih naroda, dobila su čak četiri učenika Prve privatne gimnazije iz Zagreba! 

- Na međunarodnoj debatnoj konferenciji za srednjoškolce RysMUN sudjelovalo je 15 naših učenika. Jako smo ponosni na njih jer su pomeli konkurenciju – ističe ravnateljica Prve privatne gimnazije Maja Breitenfeld, prof. - Učenici Roko i Kiara predstavljali su SAD unutar Vijeća sigurnosti, Diego i Petar debatirali su unutar SPECPOL-a, Jolanda i Leona zastupale su UNHRC, a Helena i Lucia predstavljale su ECOSOC. Petra i Marta zastupale su Saudijsku Arabiju unutar UNHRC-a, a Eva i Sara predstavljale su Meksiko u sklopu ECOSOC-a. Jan i Leo branili su boje Njemačke kao UNEP. Teme o kojima su debatirali uključivale su prava žena, manjina i migranata na Bliskom istoku, osiguravanje prirodnih izvora za buduće generacije, problem nadzora i zaštite podataka, izazove regulacije opojnih sredstava te rat u Ukrajini. Jolanda je osvojila titulu najboljeg delegata UNHCR odbora, Roko je proglašen najboljim delegatom Vijeća sigurnosti, Petar je najbolji delegat SPECOL-a, a Lucia je proglašena najboljim delegatom ECOSOC-a. Od ukupno deset odbora s 250 delegata učenici Prve privatne gimnazije proglašeni su najboljima u njih četiri – ponosna je ravnateljica Breitenfeld.

Inače, debatna konferencija održana je u vrijeme dok su zagrebački gimnazijalci iz Prve privatne gimnazije na učeničkoj razmjeni u prestižnoj gimnaziji Rysensteen, školi s najboljim rezultatima na državnoj maturi u Kraljevini Danskoj. Riječ je o razmjeni učenika s projektnom nastavom na engleskom jeziku, u sklopu koje jednom godišnje Danci dolaze u goste u Prvu privatnu gimnaziju, a jednom godišnje zagrebački učenici putuju u Kopenhagen.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije