Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZIMSKO VRIJEME

Od danas svjetla opet danju ili - kazna

Foto: Pero Lovrović
import
26.10.2008.
u 10:14

Zimsko računanje vremena krenulo je jutros od tri sata. A zajedno s njim mijenja se važenje dnevnih i noćnih tarifa struje te se upozoravaju vozači da svjetla na motornim vozilima tijekom vožnje moraju imati upaljena i danju.

Satovi su se noćas pomaknuli s tri na dva sata pa ste mogli spavati sat vremena duže. Zimsko računanje vremena će trajati sve do posljednjeg vikenda u ožujku.

Hrvatska elektroprivreda je priopćila da će se od danas viša tarifa struje naplaćivati od 7 do 21 sati, a niža tarifa od 21 do 7 sati. Stoga vam je prljavo rublje najbolje prati u kasnijim noćnim satima.

Prema novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama svi vozači u periodu zimskog računanja vremena na motornim vozilima tijekom dana moraju imati upaljena kratka svjetla. Ako se odlučite na oglušivanje tih odredba slijedi vam kazna od 300 kuna.

To vrijedi i za vozače bicikla koji se kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja. Obvezni su noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

U ovu grupu pripadaju i pješaci koji se kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja jer i oni moraju noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti osvijetljeni ili označeni reflektirajućim materijalom.

Odredbe novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama dobra su vježba za hrvatske vozače prije ulaska u Europsku uniju jer je nedavnom odlukom Europske komisije odlučeno da će se u sve automobile proizvedene u Uniji od 2011. ugrađivati svjetla za dnevnu vožnju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije