Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljednji ispraćaj

Od Ante Markovića oprostili se i Stipe Mesić i Milorad Dodik

ispraćaj ante markovića, mirogoj (1)
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/22
01.12.2011.
u 13:50

– Dragi Ante, dragi šefe i prijatelju. Ovo jest oproštaj, ali nije zbogom, već doviđenja – kazao je Budimir Lončar.

Antu Markovića, posljednjeg jugoslavenskog premijera, danas je na zagrebačkom Krematoriju ispratila obitelj, rodbina i nekoliko stotina prijatelja i štovatelja. Pogrebu su nazočili i bivši predsjednik Stjepan Mesić, posljednji jugoslavenski ministar vanjskih poslova Budimir Lončar, redatelj Lordan Zafranović, književnik i publicist Predrag Matvejević, ekonomisti Mate Crkvenac i Dragomir Vojnić te još mnogi uglednici.

Iz Bosne i Hercegovine na pogreb Ante Markovića došao je samo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Od Markovića su se dirljivim govorima oprostili Budimir Lončar, Jovan Vejnović iz Saveza antifašističkih boraca Hrvatske te poznati bosanski glumac Josip Pejaković.

– Dragi Ante, dragi šefe i prijatelju. Ovo jest oproštaj, ali nije zbogom, već doviđenja, tamo negdje u nepoznatom i dalekom, gdje nas antifašiste, borce za socijalnu pravdu i mir čekaju dostojna mjesta – kazao je Budimir Lončar.

>>Odlazak Markovića: Bio uvjeren da će dogovorima sačuvati SFRJ

Ključne riječi

Komentara 317

IM
Immanuell
14:25 01.12.2011.

Bio je velik čovjek, možda po značaju odmah iza Tita. Htio je najbolje, cijelu federaciju uvesti u EU još 1989. Kao da je bilo jučer sjećam se kad je na sjednici SIV - a prvi put pokazao tzv. konvertibilni dinar. Bila je to senzacija kojom je vrlo brzo zaustavio inflaciju i Jugoslaviju zadnju godinu prije raspada napravio mjestom možda i najboljim na svijetu za život običnog čovjeka. Na žalost, svjetski kreatori granica i neugasle nacionalne težnje tadašnjih dijelova federacije spriječili su ga u tome. Izuzetno mi je žao što je još jedan veliki čovjek otišao. Laka mu zemlja. Počivao u miru Božjem.

AM
amato
15:09 01.12.2011.

Marković je još kao Predsjednik SIV-a donio Zakon o privatizaciji. Po tom zakonu su privatizirana u Hrvatskoj par poduzeća i to na način da su radnici otkupili po povlaštenim uvjetima 50 % dionica svoje tvrtke i uplaćivali novac za njih u tvrtku. Tako je privatizirana primjerice TDR. Takav model je izvrstan za tvrtke koje su tako došle do svježeg kapitala i mogle su investirati u novu opremu i drugo.

OP
opančar
15:17 01.12.2011.

neka ti je vječna hvala i slava ante, počivao u u miru i spokoju bio si veliki čovjek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije