Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lažne mirovine

Od 69 optuženih, 59 se nagodilo, potvrđena optužnica desetorici

'31.05.2012., Zagreb - Drago Rubala s odvjetnikom Brankom Sericem izlazi iz zgrade USKOK-a u Gajevoj ulici. Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
'Petar Glebov/PIXSELL'
24.01.2013.
u 20:07

Rubala i drugi priznali su krivnju te su se nagodili s USKOK-om za manje zatvorske i uvjetne kazne

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem suca Željka Horvatovića potvrdilo je USKOK-ovu optužnicu protiv dr. Nevije Buković i još devet osoba optuženih za udruživanje radi počinjenja djela, primanje i davanje mita, zloporabe položaja i ovlasti... Riječ je o “ostatku” optužnice koju je USKOK u lipnju lani podigao protiv 69 osoba, predvođenih dr. Dragom Rubalom, a sukus cijele priče bila je optužba da su Rubala i još nekoliko liječnika uzimali novac kako bi raznim ljudima ishodili lažne invalidske mirovine. Prema optužnici, spomenuta “usluga” naplaćivala se između 1000 i 7500 eura, taj se novac dijelio između Rubale i liječnika, a kakav je bio modus operandi, istražitelji su doznali nakon višemjesečnog tajnog praćenja i prisluškivanja.

Osim Rubale i liječnika, bili su optuženi i korisnici usluga, a u međuvremenu se većina optuženika, uključujući i Rubalu, nagodila s USKOK-om. Priznali su krivnju u zamjenu za manju kaznu, pa je od prvotno optuženih 69 na optuženičkoj klupi na kraju ostalo njih 10. Izrečene su im što zatvorske, što uvjetne kazne, a dio je osuđen i radom za opće dobro, a svi su morali vratiti protupravno stečenu imovinsku korist.

Rubala je osuđen na dvije godine zatvora, mora vratiti 75.000 eura te mu je oduzet stan u centru Zagreba vrijedan 1,6 milijuna kuna. Što se pak tiče N. Buković, osim što je optužena da je bila dio dobro organizirane grupe, koja se bavila sređivanjem lažnih mirovina, u nekoliko točaka optužnice tereti ju se i da je dobila novac za posao koji je odradila unutar te grupe. Ona je u obrani negirala sve za što je se tereti.

>> Dr. Rubala u zatvor će na dvije godine zbog lažnih mirovina

Komentara 39

AB
abendblatt
20:23 24.01.2013.

Ovo je sprdanje sa pravosudjem, biti optuzen, pa se negoditi sa Sudom o krivnji, gdje toga ima?, Rubala: priznajem ovo sto znate, ali dalje ne istrazujte, halo!.

Avatar puky
puky
20:23 24.01.2013.

... nek' se dogovaraju za manje zatvorske kazne ali nikako im oprostiti imovinu koju su lopovlukom stekli ... strava ...

JA
jah
20:15 24.01.2013.

bilo bi u redu da se provjere sve invalidnine koje je Rubala potpisao jer ovo može biti kap u moru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije