Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njih 220.000

Od 315.000 građana u blokadi 70 posto nezaposleno

Novac ilustracija
Foto: ilustracija
1/2
14.04.2014.
u 08:33

Činjenica da je 70 posto blokiranih građana bez posla sugerira da će oni teško ili gotovo nikako platiti dugove

Od 315.000 građana kojima je blokirana imovina njih čak 70 posto nisu obveznici osiguranja, što znači da nisu zaposleni niti primaju mirovinu, pokazale su prve neslužbene provjere napravljene uz pomoć OIB-a, piše Novi list.

Prema tim podacima oko 220.000 građana je nezaposleno, dok preostalih više od 90.000 ima neki oblik osiguranja, ili su zaposleni, imaju obrte ili osiguranje kao poljoprivrednici. Činjenica da je 70 posto blokiranih građana bez posla sugerira da će oni teško ili gotovo nikako platiti dugove što ih imaju i zbog kojih su im računi blokirani, piše Novi list.

Država taj problem pokušava riješiti ili zakonom o osobnom stečaju građana ili posebnim zakonom kojim bi se regulirao otpis duga prema državi i državnim tvrtkama. Takvu mogućnost rješavanja duga ima većina zemalja Europske unije. U tim su zemljama jasno određeni kriteriji tko može ući u program otpisa duga, a na prvom je mjestu nezaposlenost, pa mjesečna primanja  te vrijednost ostale imovine poput nekretnina ili automobila.

U blokadi su ostali i računi oko 10.000 građana koji su u međuvremenu preminuli, a njihov dug postat će obveza nasljednika, ako prihvate preuzeti i ostalu imovinu koja je ostala iza pokojnika.

>> Fina vam može blokirati račun i skinuti novac i kad to zatraži falsifikator!?

Komentara 6

KA
kafka
11:51 14.04.2014.

Nešto je trulo u državi Danskoj. (naravno Danci se na ovo nikako neće uvrijediti jer znaju da se to ne može odnositi na njihovu državu) . . . . . . . . . . Pa gdje je već jednomm taj zakon o osobnom stečaju kojim bi se mogao barem dio duga građanima otpisati i ostaviti dovoljno za život do financijskog oporavka.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:11 14.04.2014.

Hm, situacija je složena, ali svako mora znati da novac koji uzme mora i vratiti. Našlo bi se tu svašta kao i u lažnoj socijali. Od kukatora sa novim BMW-ima koji ne plačaju nikome i ništa, do ljudi koji suu stvarno u nemogućnosti, a duguju malo.

Avatar guten_tag
guten_tag
14:25 14.04.2014.

zakon o osobnom stečaju je podvala neinformiranim i naivnim koji misle da se dugovi opraštaju. onaj tko ne zna činjenica je da stečajni dužnik dobije stečajnog upravitelja i sva njegova imovina ide na bubanj i podmirenje dugova od plaća ili mirovine do nekretnina i pokretnina. ostavlja se neki minimum za preživljavanje uz plan vraćanja dugova iz sveukupne imovine i primanja. drugi mlinski kamen je da nikada više nećeš se moći ni približiti financijskoj instituciji ili dobiti zajam jer si "idiot" što znači poslovno nesposoban i neodgovoran, s grijehom prošlosti. u osobni stečaj ide osoba koja je stvarno u očajnoj situaciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije