Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
džeparac za europu

Od 300 eura zastupničke dnevnice hoteli im uzmu bar dvije trećine

europarlamentarci (1)
Foto: Tomislav Krasnec/VLM
1/3
16.04.2012.
u 17:30

Kako će naši zastupnici živjeti u Bruxellesu i Strasborugu u dane kada se održavaju sjednice?

Tristo eura po danu pojavljivanja na sjednicama u Strasbourgu ili Bruxellesu čini se kao velik iznos u mislima njihovih birača u Hrvatskoj, posebno onih koji su bez posla ili koji rade, a ne dobivaju plaću, ali hrvatski zastupnici koji sudjeluju kao promatrači u Europskom parlamentu neće se uspjeti ni okrenuti, a već će potrošiti tih 300 eura. Taj iznos namijenjen je, naime, za smještaj i hranu, a gotovo svaki “pristojniji” hotel u Strasbourgu u danima plenarne sjednice naplaćuje više od 200 eura na noć.

Hoteli za 38 eura

Večernji list istražio je koliko prosječno stoji soba u Strasbourgu u ovom tjednu i kolike su cijene u kantini i restoranu Europskog parlamenta u Bruxellesu.

– Svi hoteli u Strasbourgu s barem četiri zvjezdice i u blizini Europskog parlamenta brzo se rasprodaju i drže cijene vrlo visoko u danima plenarnih sjednica – kaže nam jedan sugovornik iz Europskog parlamenta, a to je stav ljudi koji godinama rade u parlamentu u Strasbourgu i Bruxellesu. Kalendar plenarnih sjednica u Strasbourgu poznat je unaprijed za čitavu godinu i hoteli koriste činjenicu da im u tim danima dolazi puno gostiju s fiksnim dnevnicama od 300 eura, od čega hoteli mogu uzeti barem 50, a ponekad čak i 90 ili 100 posto.

Hotel La Residence Jean-Sebastien Bach, koji ima 4 zvjezdice i blizu je Europskog parlamenta, prodao je posljednju “deluxe” sobu po 260 eura na noć. Hotel poznatog francuskog lanca Sofitel, koji ima 4 zvjezdice i od parlamenta je udaljen 10 minuta vožnje, prodao je posljednje “deluxe” sobe po 204 do 255 eura na noć. Zastupnik koji dobije od Europskog parlamenta paušal od 300 eura za troškove smještaja i hrane brzo će, dakle, potrošiti taj iznos ako ide u hotele i restorane gdje obično idu eurozastupnici u Strasbourgu. Ali zastupnik može, naravno, biti i štedljiv ako mu nije problem ići u hotele u koje eurozastupnici baš i ne zalaze. Primjerice, niskobudžetni hotel po imenu F1 Strasbourg Pont de l’Europe ima sobe za 38 eura na noć. Od Europskog parlamenta dobivaju dnevni paušal od 300 eura bez obzira na cijenu hotela. Nikome ne moraju naknadno pokazivati račune za smještaj. Račune moraju pokazivati samo za trošak putovanja i to im se refundira u stvarno potrošenom iznosu.

Bolji ručak 30 eura

A kako će se naši europromatrači hraniti i koliko će ih to stajati? Europski parlament u Bruxellesu ima kantinu u koju zalaze svi zaposlenici i restoran u koji mogu samo zastupnici. Prvog radnog dana u Bruxellesu zastupnici iz SDP-a, HNS-a i HDSSB-a jeli su u kantini. Najskuplje glavno jelo stoji oko 7,50 eura, a najjeftinije oko jednog eura. To najjeftinije je zapravo predjelo, ali tko može, primjerice, preživjeti dan s ručkom u obliku komadića havajske pizze (1,55 eura) moći će nešto i uštedjeti. U zastupničkom restoranu cijene su nešto više nego u kantini. Glavna su jela oko 23 eura, predjela od 8 do 13 eura. Priklone li se, dakle, hrvatski europromatrači standardima po kojima živi većina europarlamentaraca, 300 eura dnevnice brzo će im otići na hotele koji stoje po 260 eura i ručkove koji ne završavaju ispod 30 eura.

Komentara 175

IM
immortella
21:07 16.04.2012.

za brijune po cijeni od 7 kn po danu, sasvim dovoljno i još im 90% ostane u džepu za džeparac!

TR
tramontana
21:09 16.04.2012.

Ova Kroatia ADE, ja idem van, daj Bože da se i ovo promijeni i da svi lopovi budu kažnjeni!!!

LE
lebar
18:18 16.04.2012.

nek spava u hostelima pa ce im ostati para za sladoled,a na kraju krajeva zapitajte se jesu li i to zasluzili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije