Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Opet naknada za ambalažu za mlijeko i za pića od 0,2 litre

Vlada 2021. vraća naknadu ukinutu 2015. da bi uklonila milijune komada plastike iz našeg okoliša
16. siječnja 2020. u 22:53 1 komentara 1010 prikaza
mlijeko
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

Od početka iduće godine ponovno će se plaćati povratna naknada od 0,50 kuna za ambalažu za mlijeko i tekuće mliječne proizvode. Ista će se naknada proširiti i na ambalažu za pića volumena 0,2 litre. Odlučila je tako Vlada, koja je jučer izmijenila Uredbu o gospodarenju otpadnom ambalažom. Izmijenjeni dokument predviđa i postupno smanjivanje manipulativne naknade koju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost isplaćuje prodavateljima i upraviteljima reciklažnih dvorišta koji ambalažu od potrošača preuzimaju ručno.

mlijeko Vraća se naknada ‘S povratnom naknadom domaće mlijeko 50 lipa skuplje od uvoznog’

Više i preuzimateljima

Ta će naknada ove godine s PDV-om iznositi osam lipa, što će se u idućoj godini smanjiti na šest, a u 2022. na pet lipa po boci. Ovakvim postupnim smanjivanjem naknade tijekom dvije godine Vlada želi potaknuti nabavu uređaja za preuzimanje plastične ambalaže. Istodobno će se, naime, povećavati naknada za ambalažu onima koji je od potrošača preuzimaju putem automata. Ta će naknada ove godine iznositi 14 lipa, u idućoj godini 16, a godinu iza 18 lipa po komadu ambalaže.

Video - Kontejner za plastičnu ambalažu zatrpan otpadom

Kod naknada prodavateljima i reciklažnim dvorištima uzeto je u obzir i da će oni ubuduće otkupljivati i ambalažu za mlijeko i mliječne proizvode, kao i onu volumena 0,2 litre, no naknada za ovu ambalažu neće biti jednake visine. Za preuzete boce za sokove u malom pakiranju oni će dobivati 10 lipa po komadu ambalaže, dok će za boce za mlijeko i mliječne proizvode ta naknada iznositi dvije lipe.

U izračun troška sakupljanja otpadne ambalaže, uz već postojeći trošak prikupljanja otpadne ambalaže od stakla i plastike, ova uredba uključuje i trošak prikupljanja otpadne ambalaže od metala od davatelja usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada. Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na sjednici Vlade je objasnio da se ovakvo pravilo uvodi radi usklađenja s Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom.

Tvornica za preradu i proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda KIM Karlovac slavi 50. obljetnicu Ne žele otpadnu ambalažu Industrija se protivi povratnoj naknadi za mlijeko i boce od 0,2 litre

Kad je riječ o ukupnom tekstu izmjena Uredbe o gospodarenju plastičnom ambalažom, ministar ističe kako je cilj tih izmjena da se uklone deseci milijuna komada plastične ambalaže koja se nalazi u našem okolišu.

Podsjetimo, povratna naknada za mliječnu ambalažu ukinuta je 1. studenog 2015. godine, kada je na čelu Ministarstva zaštite okoliša bio Mihael Zmajlović (SDP), uz obrazloženje kako je njen udjel u ambalaži obuhvaćenoj povratnom naknadom samo 11 posto.

Studentski poslovi

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o obavljanju studentskih poslova, kojim se omogućava da studentske poslove u Hrvatskoj mogu obavljati i studenti strani državljani, koji nisu državljani država članica Europske unije te studenti pod međunarodnom zaštitom, kao i studenti na razmjeni koji pohađaju neke od studija na visokim učilištima u Hrvatskoj. Hitnost postupka predlaže se zato što su u tijeku projekti internacionalizacije visokog obrazovanja. 

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • Axis Mundi:

    A zašto ne odmah? Zašto je kod nas uobičajena praksa donijeti neku odluku, odredbu ili zakon, a onda treba proći kraće ili duže vrijeme do njenog stupanja na snagu? Čemu se onda žuriti s vraćanjem mogućnosti ostvarivanja te naknade za ... prikaži još! ambalažu? Zašto je uopće ukinuta? Pričekajmo radije još par desetljeća za implementaciju, kud nam se žuri? Polako samo, ne treba odmah na sve omogućiti povrat naknade.