Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Zakon na zakon'

Od 2016. energetski certifikat trebat će imati i iznajmljivači stanova

Anka Mrak Taritaš
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
11.01.2014.
u 11:01

U Hrvatskoj postoji 600 - 700 osoba koje mogu izdati certifikat, rekla je ministrica Mrak Taritaš, i naglasila da su cijene koje su istaknute na stranicama Ministarstva najviše te da one u praksi variraju i mogu biti niže.

Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja gostujući u emisiji Intervju tjedna Radija 101 rekla je kako je će do ožujka zaživjeti projekt e- dozvola. Građevinske dozvole bit će izdavane u roku od 30 dana, a po prvi put će se sankcionirati referenti koji ne izdaju građevinsku dozvolu u propisanom roku, najavila je ministrica. Prema njenim najavama, javnost će idući tjedan biti upoznata s izgledom e- dozvola, a do kraja ožujka, kroz 58 ureda, bit će pokrivena cijela Hrvatska.

Projektom e-dozvola svaki podnositelj zahtjeva za lokacijsku i građevinsku dozvolu trebao bi imati uvid u kojem je stadiju njegov predmet i koji će povećati transparentnost sustava.

I iznajmljivačima energetski certifikat

Portugal je svakodnevno plaćao kazne u iznosima i od 40 000 eura zbog ne provođenja energetskog certificiranja objekata. Mi se ne smijemo dovesti u situaciju da i mi moramo plaćati takve kazne, rekla je Taritaš. U Francuskoj je jasno naznačeno koji je energetski razred  i kolika je mjesečna potrošnja za sve energente u stambenom objektu, rekla je Taritaš. Mi takav projekt nismo imali, ali sada to moramo imati kao članica EU-a. 

Ministrica je pojasnila da se građani mogu i požaliti ministarstvu ako smatraju da su zakinuti u nekom obliku prilikom izdavanja energetskog certifikata, s dosad nije bilo prigovora, dodala je. Certifikat moraju imati i "roh bau" objekti. Mrak Taritaš je napomenula da će od 1. siječnja 2016. godine i iznajmljivači postati obvezni imati energetski certifikat, a oni koji ih ne budu imali mogu se suočiti s kaznama kao i prodavači nekretnina koji nemaju certifikat.

U Hrvatskoj postoji 600 - 700 osoba koje mogu izdati certifikat, dodala je Mrak Taritaš, i naglasila da su cijene koje su istaknute na stranicama Ministarstva najviše te da one u praksi variraju i mogu biti niže.

>>Energetski certifikat i za ruševine bez krova i prozora iz kojih raste drveće?!

Komentara 17

MI
miso
12:05 11.01.2014.

Mrak, Mrak, Mrak, Ponoć. Slažem se s @campa, plaćamo nesposobne vlade i ministr/ic/e.

CA
campa
11:56 11.01.2014.

Gospođo ministrice prvo nahranite narod a onda rješavajte razne cetifikate.Hrvatski narod postaje sirotinja i jedva krpa kraj s krajem a vi izmišljate kako ljude poniziti ovrhama jer nemogu platiti vaša veleumna zahtjevanja.Prvo posla i osiguranje egzistencije a onda namete zaa popunjavanje rupa u proračunu i plačanja vaše nesposobnosti.

DI
Dingač
12:02 11.01.2014.

ova baba roga je sto posto pukla. dobila apetit za pljačkanje hrvata pa projekt "certifikat" vidi gdje se god okrene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije