Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udžbenici zastarjeli

Od 2014. stari sadržaj, ali u novom pakiranju?

'28.03.2013., Zagreb - U Banskim dvorima je danas odrzana radovita sjednica Vlade RH.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
06.04.2013.
u 18:00

Ministar Željko Jovanović odlučio da se tiskaju nove knjige. Uistinu novi udžbenici moći će se tiskati tek kad se izrade novi nacionalni i predmetni kurikulumi

Udžbenici koji su trenutačno u uporabi uglavnom su metodički zastarjeli, u prosjeku osam, neki i 20 i više godina. Nadamo se da ćemo ovih dana dobiti i novi hrvatski pravopis. To su dovoljni razlozi da se krene u postupak izmjene udžbenika. Tako je Ministarstvo obrazovanja obrazložilo odluku koja mnoge roditelje tjera u očaj jer će sljedeće, 2014. godine morati kupovati nove knjige i po kompletu izdvojiti od nekoliko stotina do tisuću i pol kuna.

Nepotreban trošak

No stručnjaci pa i sama predsjednica Povjerenstva za analizu udžbenika Vedrana Spajić Vrkaš misle drugačije i ističu da bez novih standarda, kriterija, planova i programa (a njih nema) neće biti ni novih, modernih udžbenika, već možda samo novootisnutih. – Novi nam udžbenici bez novog kurikuluma ne trebaju. Dok ne utvrdimo nove jasne standarde i kriterije, a njih sigurno nećemo imati do 1. lipnja ove godine, ne vidim razloga da se proizvode \"novi\" s obzirom na to da su nastavnici dovoljno osposobljeni da učenicima mogu prezentirati nastale promjene – tvrdi Vedrana Spajić Vrkaš.

Protiv novih je udžbenika i predsjednik Školskog sindikata \"Preporod\" Željko Stipić. – Da ministar staje na stranu izdavača, i nije neka vijest, vijest bi bila da je stao na stranu osiromašenih roditelja. Od ministra koji je zadnju kunu namijenjenu obrazovanju spreman potrošiti na sportske supermirovine ništa se drugo nije ni očekivalo. Nije ga briga što mnogi roditelji nemaju ni za hranu, a ne za nove udžbenike – oštar je Stipić.

Odluci ministarstva da se ide u tiskanje novih udžbenika razveselili su se u nakladničkoj kući \"Profil\" koja se otvoreno zalagala za nove udžbenike navodeći obrazloženja vrlo slična onima koja smo dobili iz ministarstva. – Nove nam knjige trebaju jer je većina ovih koje su u upotrebi stara 8 i više godina, a kurikulum će u najboljem slučaju biti gotov za tri godine. Kad bismo čekali reformu, onda bismo nove udžbenike dobili za 5 ili 20 godina – objašnjava vlasnik Profila Daniel Žderić i dodaje da će roditelji njihove knjige moći platiti na 12 rata.

Žive od prodaje

Iz Školske knjige kratko su poručili da je nakladnicima \"koji žive od prodaje svojih izdanja uvijek u interesu imati nove knjige\" i da su oni spremni, ali i da podržavaju reformu koju je započelo ministarstvo te s nestrpljenjem očekuju nacionalni i predmetne kurikulume kad će se moći izraditi uistinu novi udžbenici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije