Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10 zločina potreslo Hrvatsku

Eskalacija nasilja, a samo jedna presuda: Pretučene i ubijene majke, kćeri, sportaši, sezonci...

Foto: Pixsell/Facebook
1/11
04.08.2019.
u 10:45

Proteklih godinu dana Hrvatsku su potresli brojni teški zločini kojima su motivi možda drukčiji, ali zajedničko im je nasilje.

Stravično ubojstvo šest osoba na zagrebačkoj Kajzerici, među kojima i desetogodišnjeg dječaka, najteže je takvo djelo u posljednjih dvadeset godina u Hrvatskoj i izazvalo je cijeli niz reakcija o tome koliko je hrvatsko društvo sigurno.

Nije teško složiti se s komentatorima na društvenim mrežama da je situacija u državi alarmantna, ali i sa stručnjacima koji upozoravaju da se nešto mora činiti i mijenjati. No, i osim ove tragedije u zagrebačkom kvartu, proteklih godinu dana Hrvatsku su potresli brojni teški zločini kojima su motivi možda drukčiji, ali zajedničko im je nasilje.

Otac je bacio djecu s drugog kata, sestra je ubila i 19 godina skrivala tijelo svoje sestre u zamrzivaču, njemački turist svoj je život završio u Hrvatskoj jer je ubojici uputio kompliment zbog frizure, 20 godina nakon ubojstva majke sin je masakrirao i oca... Pretučeni su i napadnuti majke, supruge, kćeri, sezonci, turisti, sportaši, učenici, učitelji...

Nasilje je ušlo u sve pore hrvatskog društva i čini se da ga je sve više, iako to policijska statistika ne potvrđuje. No, ako policijska statistika pokazuje da je nasilja manje, samo pogled na ovih deset najtežih i najgorih slučajeva u godini dana postavlja pitanje – kako je onda tek prije bilo, ako je bilo gore?

Samo jedan od ovih deset slučaja, slučaj Daruvarac, iza sebe ima pravomoćnu kaznu. A i sam Daruvarac, zahvaljujući hrvatskim pravnim rupama, i dalje izbjegava odsluženje dosuđene kazne za svoj nasilnički zločin.

13. lipnja 2018.

Zadar: Šakama i nogama pretukao 18-godišnjakinju

Darko Kovačević u zadarskom je kafiću brutalno pretukao 18-godišnju djevojku. Iživljavanje nad njom započeo je među stolovima, a nastavio u zahodu. Tukao ju je šakama i nogama, najviše po glavi i licu, i gazio je po cijelom tijelu. Njegovo iživljavanje promatrali su drugi u kafiću, bez reakcije. Kovačević je prvotno osuđen na kaznu zatvora od pet godina, koju je Vrhovni sud smanjio na četiri godine te je postala pravomoćna. Kovačevića je do tog nasilnog čina policija već prijavljivala zbog teškog ozljeđivanja, pucanja iz vatrenog oružja, nasilničkog ponašanja, otmice, prisile prema policajcu, narušavanja nepovredivosti doma i više tučnjava... Još izbjegava odlazak u zatvor koristeći administrativne slabosti sustava.

Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell

1. rujna 2018.

Zagreb: Ubio je majku, a godinama nakon i oca

Ivan Nujić (42) u stanu u zagrebačkom Travnom nožem je rasjekao 77-godišnjeg oca Ivka. Dok mu je otac spavao, Ivan ga je počeo daviti, nakon čega mu je jednim snažnim potezom velikim kuhinjskim nožem prerezao grkljan te nastavio ubadati po cijelom tijelu. Nazvao je sam hitnu pomoć, a policija ga je našla kako sjedi u lokvi krvi. Nujić se ocu doselio dva mjeseca prije nakon što je gotovo pola života proveo u zatvoru i psihijatrijskim ustanovama jer je 1997. godine u istom stanu ubio majku. Anđelku je nožem izbo 27 puta. Nekoliko dana prije ubojstva oca na svom Facebook-profilu ostavljao je zloslutne poruke, govoreći o ubojstvu majke, kako nije žalio što ju je ubio, nego je žalio samo što tada nije ubio više ljudi.

Foto: Facebook/RTL

24. studenog 2018.

Zagreb: Presudio je strini i njezinu posinku

Damir Minković (36) u noći je provalio u kuću svoje strine Marije Minković (77) i njezinog posinka Siniše (50) u Zagrebu. Nakon što je provalio, Minković je s leđa prišao strini te je nekoliko puta zarezao po vratu, znajući da je ona slabo pokretna. Potom je s leđa prišao i Siniši kojeg je nožem zarezao mnogo puta i od ozljeda je preminuo. Nakon što ih je ubio, Minković je ukrao novac iz stana. Damir je isto jutro otišao u Beograd, novinarima je govorio da nema veze s ubojstvom, no pri povratku u Hrvatsku je uhićen. Mislio je da je smislio savršen zločin, no vidjeli su ga susjedi kako odbacuje nož. S tim nožem se naslikavao na Facebooku, a pokazalo se da je njime i počinio zločin. Suđenje mu je u tijeku i prijeti mu 40 godina zatvora.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

26. prosinca 2018.

Jastrebarsko: Maloljetnik nasmrt izbo prijatelja

Maloljetnik (17) osumnjičen je za teško ubojstvo vršnjaka u Kupincu. Sumnjiče ga da je na Štefanje u polju maloljetniku sa sjevera Hrvatske zadao višestruke ubodne rane od kojih je preminuo. Mladić je vršnjaka praktički masakrirao zadavši mu više od stotinu uboda nožem na skrovitom mjestu udaljenom od kuća. Svjedoci su rekli da su ubijenom mladiću tijelo, lice i ruke bili unakaženi do neprepoznatljivosti. Istražitelji su rekli da je riječ o jednom od najbrutalnijih ubojstava koja su počinjena u RH u posljednje vrijeme. Krvavog ubojicu i dječaka na umoru zatekao je slučajni prolaznik koji je pozvao policiju. Motivi ovog ubojstva i dalje nisu poznati, no žrtva je ubojici došla u posjet iz sto kilometara udaljenog mjesta gdje je živjela.

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

9. veljače 2019.

Split: Huligani pretukli vaterpoliste Zvezde

Napad na vaterpoliste Crvene zvezde koji se dogodio 9. veljače 2019. na splitskoj rivi izazvao je burne reakcije u Hrvatskoj, ali i susjednim državama. Najgore je prošao vratar kluba Aleksandro Kralj koji je zadobio lakše ozljede glave te mu je pomoć pružena u splitskoj bolnici. Tri su vaterpolista sjedila u kafiću u jaknama, ispod kojih su se nalazila obilježja kluba. Konobar je zbog toga počeo raspravljati s vaterpolistima, a ubrzo se pojavila skupina huligana od kojih su neki imali metalne šipke. Krenuli su za vaterpolistima od kojih su se pojedini spašavali skokom u more. U nekoliko idućih dana uhićena su četvorica napadača. Mladići su optuženi za razbojstvo, pokušaj teškog ozljeđivanja te zločin iz mržnje.

Foto: Screenshot Youtube

16. veljače 2019.

Čakovec: Ubila sestru pa tijelo skrivala u škrinji

U Palovcu pokraj Čakovca u obiteljskoj kući pronađeno je tijelo u zamrzivaču što je zasigurno jedan od najintrigantnijih zločina u povijesti Hrvatske. Vijest da je u zamrzivaču pronađeno tijelo Jasmine Dominić koja je nestala 2000. godine prenijeli su mnogi svjetski mediji. Mukotrpna istraga dovela je do podizanja optužnice za ubojstvo protiv njezine sestre Smiljane Srnec (45) koju se tereti da je tijekom ljeta 2000. godine u obiteljskoj kući u Palovcu zadala svojoj sestri Jasmini Dominić (23) najmanje pet snažnih udaraca tvrdim predmetom u glavu i nanijela joj višestruke prijelome kostiju. Nakon toga sestrino je tijelo skrila u škrinju, gdje je bilo gotovo 19 godina. Prijeti joj kazna od pet do 20 godina zatvora.

Foto: Ilustracija, Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

28. veljače 2019.

Pag: Četvero svoje djece bacio je s drugog kata obiteljske kuće

Hrvatska je ostala u šoku nakon što je 28. veljače 2019. Josip Rođak (54) četvero svoje malodobne djece bacio s drugog kata obiteljske kuće u Pagu.

Troje teško ozlijeđene djece završilo je u zadarskoj bolnici, dok je nateže ozlijeđena sedmogodišnja djevojčica bila prevezena i liječenja na zagrebačkom Rebru. Djeca su se srećom uspjela oporaviti, no traume su ostale. Njihov otac optužen je za četiri kaznena djela pokušaja teškoga ubojstva, za što mu prijeti i do 50 godina zatvora.

Foto: Dino Stanin/Pixsell

Josip Rođak pri ispitivanju nije dao racionalno objašnjenje zbog čega je svoju djecu bacio s visine od šest metara na betonsku podlogu, no provedeno psihijatrijsko vještačenje pokazalo je da 54-godišnjak nije bio neubrojiv te da je bio svjestan što čini i koje su mogle biti posljedice za njegovu djecu.

9. lipnja 2019.

Supetar: Huligani pretukli sezonske radnike

U Supetru na Braču skupina huligana, pripadnika Torcide, napala je četvoricu mladića i jednu djevojku, koje su pritom ozlijedili. Najteže je prošao vatrogasac lokalnog DVD-a koji se nalazio sa skupinom sezonskih radnika iz Slavonije, a koji su napadnuti zbog srpskog naglaska, jer su dvojica među njima Srbi iz Vukovara. Vatrogasac (26) teško je ozlijeđen jer je branio napadnute. Sljedećih dana uhićena su trojica mladića koja su prijavljena za kazneno djelo nasilničkog ponašanja i kaznenim djelom zločin iz mržnje te su završila u pritvoru. Jedan od trojice prijavljen je i zbog nanošenja teške tjelesne ozljede. Prvotno su dvojica uhićenih bila puštena, no prekvalifikacijom ozljede u tešku svi su završili u pritvoru.

Foto: Miranda Cikotic/Pixsell

9. srpnja 2019.

Đakovo: Ubio socijalnu radnicu i pravnika Centra

Andrija Drežnjak (60) ušetao se u Centar za socijalnu skrb u Đakovu i pištoljem ubio socijalnu radnicu Blaženku Poplašen (50). Kada je pravnik u Centru Ivan Pavić (35) čuvši buku izašao na hodnik, ubojica je i u njega zapucao. Ivan se za život borio deset dana, no ozljede su bile preteške te je preminuo 17. srpnja. Napadač je pobjegao biciklom te ga je navečer policija pronašla i uhitila. Blaženka Poplašen pet dana prije nego što je ubijena upozorila je policiju da Drežnjak nabavlja pištolj i da mu se ponašanje promijenilo nagore. No, policija nije na vrijeme reagirala zbog čega je nakon ubojstva pokrenut disciplinski postupak protiv četvorice službenika đakovačke policijske postaje, među kojima i načelnika postaje Rudolfa Kolarića.

Foto: Ilustracija/Davor Javorovic/PIXSELL

16. srpnja 2019. 

Fažana: Ubio turista jer mu rekao da ima dobru frizuru

Jedan kompliment koštao je života njemačkog turista (23) u Hrvatskoj. Naime, 32-godišnji Zagrepčanin Edo Sedić ubo je nožem mladog Nijemca. Od zadobivenih rana nesretni je turist ubrzo preminuo u bolnici. Kako se ispostavilo, tu večer skupina njemačkih državljana susrela je Edu u ugostiteljskom objektu na Puntiželi te mu je Nijemac dao kompliment zbog njegove rastafarijanske frizure. Nažalost, izgleda da je Sedić to drukčije shvatio pa je prvo verbalno napao turiste. Nakon što su Nijemci zbog neugodnosti napustili ugostiteljski objekt, Sedić ih je nastavio pratiti i napao ih je nožem pri čemu je Nijemca ubo u prsište. Ubrzo je uhićen te se nalazi u pritvoru.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

Komentara 24

MA
magnum2013
11:36 04.08.2019.

U državi gdje se ne primjenjuju zakoni dolazi do nasilja. Glavni razlog su naši sudovi. Tu sve stoji. Neki kažu da su korumpirani, a vjerujem da ja to unosni biznis. Što mislite zašto se suci rukama i nogama bore protiv objavljivanja njihovih imovinskih kartica? Bilo je nasilja i vjerujem da će ga i ubuduće biti jer pojedinci neki puta donose nerazumne odluke. To će nas uvijek pogađati. Ovdje treba pričati o nasilju na ulicama naših gradova, a o tome čitamo svakodnevno. Sport nam je klica mržnje,a nitko ništa ne poduzima. Sve će nam se to obiti u glavu budite uvjereni. Odgoj u kući izmaknuti će nam iz ruke, a ulica će nam vratiti bumerang. To vam je isto kao i priroda. Dolaze nam do sada čudne i nepoznate prirodne nepogode i razaraju, a to nam samo priroda vraća ono što joj loše činimo.

DO
dopizdilomi
11:47 04.08.2019.

Čemu žurba, bude sudstvo riješilo problem za 10 do 20 godina. Nije to izjava na facebooku ili "verbalni delikt" protiv političara pa ga policija odmah vodi ili uklanja dok stoji s natpisom a sudstvo u mjesec dva donosi presudu i odštetu zbog duševnih boli jer je netko lopovu rekao da je lopov.

ST
stefj
19:10 04.08.2019.

Joj, koje gluposti. Uglavnom su svi uhićeni, u toku je ili istraga ili suđenje. Pa ne živimo u diktaturi da se sudi po kratkom postupku ili pred narodnim sudom... Uz to, stalno se stvara fama o nekoj nesigurnoj Hrvatskoj, a mi spadamo među 10-20 najsigurnijih zemalja na svijetu... Valjda sve te quazi udruge moraju opravdati svoje postojanje da dalje mogu cuclati novce. Bljak, napuhavati tuđu nesreću i stvarati nesigurnost u društvu samo radi novca...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije