Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZMJENE ZAKONA

Od 1. rujna država će isplaćivati plaće i radnicima u blokiranim firmama

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.06.2015.
u 14:47

Vlada je danas usvojila izmjene Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca

Od 1. rujna država će garantirati isplatu plaća radnicima tvrtki koje su u blokadi, ali ne i u stečaju. Vlada je danas usvojila izmjene Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca, a novine je predstavio ministar rada Mirando Mrsić.

– Vlada ovim izmjenama zakonom radnicima jamči ustavno pravo na rad i pravo na plaću. Godinama su u Hrvatskoj radnici radili u tvrtkama, a da i po pet-šest i više mjeseci nisu  primali plaću. Ovime jamčimo da u onoj fazi kada tvrtka ne može isplaćivati plaće, a nije još došla u fazu stečaja, radnici dobivaju minimalnu plaću (3.029 kuna bruto, nap. a.). Radnicima  ćemo u predviđenom tromjesečnom razdoblju osigurati minimalnu plaću, poslodavcu omogućiti da pokuša nastaviti proizvodnju i izvuče se iz stečaja jer je jasno da radnici, ako nemaju plaću, nemaju ni motiva za nastavak rada. Država štiti radnike i širi njihovu zaštitu i na ono razdoblje kada tvrtka još nije u stečaju – rekao je ministar Mrsić. Isplata plaća radnicima ići će preko Agencije za osiguranje radničkih potraživanja. 

Novi sustav zamišljen je vrlo jednostavno, a Mrsić se nada da će biti i efikasan. Dakle, nakon što poslodavac ne isplati plaću, na teren izlazi inspektorat rada koji naređuje poslodavcu da isplati plaću svim radnicima. U slučaju da to ne učini ni nakon 30 dana, ide blokada tvrtke. Iduća tri mjeseca radnicima će Agencija isplaćivati minimalce. A ta su tri mjeseca prilika za poslodavce da iziđu iz blokade i nastave dalje raditi. Ako se blokada nastavi i nakon 120 dana,  prema Stečajnom zakonu ide prijedlog za otvaranje stečaja.

– I u slučaju stečaja Agencija će, kao i dosad, štititi radnike tako da im isplaćuje njihova  potraživanja – rekao je ministar rada Mirando Mrsić.

Novi zakon na snagu bi trebao stupiti 1. rujna, skupa s novim Stečajnim zakonom.

>> Usvojene izmjene zakona zbog ćirilice: 'Ovo ne možemo sami promijeniti'

>> Vesna Pusić: Vučić ima još veći problem nego što se mislilo

Komentara 12

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
15:16 24.06.2015.

Laži, laži, laži me.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
14:56 24.06.2015.

Vracamo se u socijalizam, kada drzava isplacuje place (od novaca kojih nema) radnicima u tvrtkama koje su private. Vjerujem da su uskoro izbori?

DR
Drzinedaj
15:42 24.06.2015.

Eto nama izbora, sram vas bilo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije