Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJEDLOG MINISTARSTVA FINANCIJA

Od 1. ožujka ponovno poskupljenje cigareta: Povećanje cijene jedne vrste bit će ogromno

Cigarete
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
06.02.2021.
u 11:26

Razlogu tomu mogao bi biti ultimatum koji su strane tvrtke postavile Hrvatskoj

S 1. ožujkom ponovno će rasti cijene trošarine na duhan i duhanske proizvode, a samim time će rasti i cijena cigareta. Jedna novina, uspoređujući s drugim rastovima, je da će se dići i cijena grijanih duhanskih proizvoda gdje će trošarina rasti za 75 posto, s 800 na čak 1400 kuna po kilogramu.

Ministarstvo financija jučer je objavilo ovaj prijedlog uredbe trošarina duhanskih proizvoda, a jedino neće rasti cijena e-tekućina te ona ostaje na nula kuna.

Razlog tomu, navodi Novi list, potencijalno je u tome što su strane tvrtke, među kojima je i britanski BAT koji u vlasništvu ima Tvornicu duhana Rovinj, tražili povećanje trošarine upravo popularnih grijanih duhanskih proizvoda, čak i pod cijenu odlaska iz Hrvatske i premještanjem proizvoda u neke znatno povoljnije države.

Naime, smatraju kako je potrebno uvesti trošarinu po jednom štapiću, a ne po kilogramu, kako bi se mogle smanjiti razlike u trošarinama među konkurentima. Trošarina je na 100 štapića, mjerimo li po kilogramu, 30 eura, dok je ta cijena kod klasičnih cigareta čak 108 eura.

Samim time, 1. ožujka diže se cijena trošarina cigareta, koja će umjesto dosadašnjih 370 kuna plus 34 posto od maloprodajne cijene rasti na 400 kuna plus isti postotak od maloprodajne cijene, na 1000 cigareta.

Trošarina na sitno rezani duhan za savijanje cigareta i ostali duhan rasti će s 800 kuna na 860 kuna po kilogramu, a za cigare i cigarillose trošarina se povećava s 800 na 860 kuna za tisuću komada.

Ključne riječi

Komentara 13

KU
kurta10
12:20 06.02.2021.

NIje da koristim te artikle, ali cijene su se mogle "izjednačiti" i na način da se spuste trošarine za cigarete. Dakle, nije pravi razlog zato što su to stranci tražili, već je to izgovor. Razlog je taj da je država bankrot i nikada joj dosta para. Sa druge strane ti proizvodi nisu neophodni tako da...

MA
marijaqwer
12:39 06.02.2021.

Besramno iskorištavanje ovisnika. Uskoro će pušači uzgajati duhan na balkonu.

EP
Epil
18:12 06.02.2021.

Neka bude i 1.000 kn kutija, svejedno mi je, prestao sam pusiti prije 20 godina, zadnji Walter Wolf koji sam tad kupio, mislim da je kutija bila nesto oko 9 kn. Ljudi, rijesite se tog opasnog i skupog smeca, nee trebaju vam nikakve Nicorete, flasteri, sve je u glavi, morate to samo htjeti i zeljeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije