Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo znanosti i obrazovanja odustalo od novih pravilnika o ocjenjivanju

Ocjenjivanje po starom

hrv_ocjene_tx.jpg
import
20.10.2006.
u 12:44

Iako se u posljednjih godinu dana dva puta pripremala izrada novih pravilnika o ocjenjivanju, ?ini se da ekipe najprije bivšeg Zavoda za školstvo, a zatim i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa nisu pronašle bolje rješenje od postojećeg. Iako iz Ministarstva poručuju da stari pravilnici vrijede do daljnjega, po svemu sudeći u ovom mandatu ministra dr. Dragana Primorca neće biti promjena u vrednovanju znanja i zalaganja učenika.

Nakon što je neslavno prije godinu dana propao pokušaj tadašnjeg Zavoda za školstvo (u međuvremenu preimenovan u Agenciju za odgoj i obrazovanje) da izradi novi Pravilnik o ocjenjivanju učenika osnovnih i srednjih škola, na tom zahtjevnom poslu posljednjih tjedana užurbano se radilo u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.

Posao koji djelatnici Zavoda nisu bili u stanju obaviti do kraja  a predlagali su svašta, primjerice i neocjenjivanje učenika prvih razreda osnovne škole u prvom polugodištu  nastojali su obaviti stručnjaci uprava za srednje i osnovno školstvo.

I dok je prva varijanta prijedloga Pravilnika za ocjenjivanje srednjoškolaca već bila napravljena, prijedlog ocjenjivanja osnovnoškolaca nikako se nije mogao "staviti na papir". U novom Pravilniku za ocjenjivanje srednjoškolaca predlagao se niz mjera koje su išle na ruku školarcima i koje je podržavalo Vijeće učenika.

Predlagalo se, primjerice, da ispitivanje i ocjenjivanje ne smije biti raspoređeno samo na kraj polugodišta, odnosno školske godine, da u jednom danu učenik može odgovarati samo dva predmeta, da su obvezni testovi iz hrvatskog, matematike i informatike, da se učenik može ispričati ako nije spreman odgovarati, da mu nastavnik dva tjedna prije kraja školske godine mora reći koju će zaključnu ocjenu imati iz njegovog predmeta i sl.

Nova se pravila srednjoškolskim profesorima baš i nisu svidjela, a kako je zapelo i s izradom Pravilnika o ocjenjivanju osnovnoškolaca, čelnim ljudima Ministarstva najjednostavnije je bilo ostati kod već provjerenog  odnosno pravilnika koji je donesen 1995. godine, u vrijeme kad je ministrica bila današnja ravnateljica Sedme gimnazije Ljilja Vokić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije