Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon što je supruga “odradila” rodiljski dopust, oni su odlučno i hrabro preuzeli stoljećima samo ženski “posao” – brigu o potomstvu

Očevi u ulogama majki: Ne boje se pelena, a ni plača

očevi
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/2
08.11.2009.
u 17:38

Tradicionalnu ulogu žene kao majke i kućanice ozbiljno su “ugrozili” moderni očevi koji ostaju kod kuće i podižu djecu

Zaboravite na smušene očeve koji se skamene kad djetetu treba promijeniti pelenu ili koji stavljaju čepiće u uši kad ono započne stvarati niz “visokih c”. Ovim su očevima kašice, pelene i vrištanje iz petnih žila svakidašnjica kojoj se vesele.

Njihovim je očevima to bilo gotovo nezamislivo, ali Vedran, Dario i Tonći odlučili su preuzeti tradicionalnu ulogu svojih supruga i otići na roditeljski dopust. Iako su još u manjini, smionih je očeva koji su spremni uhvatiti se u koštac s ‘’kakicom’’, čini se, sve više.

Dok je u Vedranovoj i Tonćijevoj obitelji jedan od povoda bio mudriji financijski izbor, Dario je sam poželio prihvatiti ovaj izazov.

– Možda više nikad neću sa svojim djetetom provesti pet mjeseci, dan i noć bez prekida. Ja ću na posao, on u vrtić, pa školu… A kad ja odem u mirovinu, sigurno mu neće pasti na pamet da provodi dane i noći sa mnom – smješka se Dario koji se, kaže, kad je supruga zatrudnjela, bez problema zamislio u ovakvoj ulozi.

Prvi koraci, prvi osmijesi, prvo pljeskanje, prvo “tata”…, sve to ovim muškarcima ne može ništa zamijeniti. Jer oni su ti koji su toliko važnih i divnih trenutaka doživjeli sa svojom djecom, a onda o tome pričali svojim suprugama. I da nije bilo tako, oni bi ih, poput mnogih očeva, uglavnom propustili. Tek nakon doživljenog svjesni su koliko bi izgubili.

– Bio sam fasciniran Ozaninim prvim korakom. To je najljepše što roditelj može doživjeti – kaže Tonći.

Prvi dani protjecali su uz povremenu paniku i “mama-savjetovalište” na mobitelu, ali sva tri ponosna oca brzo su se privikla na svoje potomke i sreći nije bilo kraja.

Muke s hranom
– Sjećam se kad je prvi put zapljeskao. Odmah sam zvao suprugu i pripremio fotoaparat, ali ga nipošto nisam uspio nagovoriti da ponovno zaplješće – kaže Dario.

– Nakon otprilike dva mjeseca odjednom je, pridržavajući se za mene, ustala i dohvatila dudu sa stolice koja je bila pokraj – ponosno se prisjeća Vedran jednog od trenutaka koje će pamtiti.

Možda ima i većih briga, ali očevima koji nisu imali problema s pelenama hranjenje je posebno teško palo.

– Uuu, bilo je gadno. Tonka se privikavala na krutu hranu i bilo je mnogo plača, što je ocu koji nije navikao biti sam grozan stres – kaže Vedran, a Dario dodaje kako njegov Beren nije uopće htio jesti prvih tjedan dana.

Tonćijev najteži trenutak, pak, nije bio izravno vezan uz njegovu djevojčicu.

– Imao sam problema s ostvarivanjem zakonskog prava na roditeljski dopust. Prilično su nekorektno odugovlačili s rješenjem – kaže.

Podsmijeh “muškaraca”
Ovaj slučaj, na žalost, pokazuje da očevi na roditeljskom dopustu još uvijek nisu baš prihvaćeni. Dario ističe kako je njegovu odluku okolina oduševljeno prihvatila, Vedrana su podržali ili su barem tako govorili, a Tonći ističe da je njegova odluka bila neobična i nekim ženama, ali oni najbliži bez problema su prihvatili odluku. – Muškarci su reagirali kako treba, a “muškarci” s podsmijehom – šali se Tonći.

Vedran, pak, ističe da su muškarčine oko njega odluku prihvatile i bolje nego što se nadao jer su i sami bili na roditeljskom.

– Uvijek će se naći netko tko misli da je muškarac na roditeljskom “tetkica” ili “šonjo” – priča Vedran.

Bez obzira na reakcije, očevi se slažu kako bi i opet donijeli ovakvu odluku da se nađu u takvoj situaciji. Vedranu i Dariju ovo je tek prvo dijete, a Tonći se tek s trećim djetetom odlučio ostati kod kuće. Uz brigu o maloj Ozani, Tonći tako stiže pomoći i oko domaće zadaće starijoj djeci, Renati i Želimiru.

– Radost koju dijete pruža nadilazi sve smetnje, probleme i tegobe na koje se naiđe – kaže Tonći.

S druge su pak strane supruge, navikle na svoju ulogu majke i kućanice, koje se ovako moraju odvojiti od djeteta.

– Prirodno je da je majka uz dijete u toj dobi, ali prigode beru jagode. Ovdje smo zajedno na neki način odvagnuli i izabrali. Mislim da nismo pogriješili – kaže Tonći, čija je supruga ipak “odradila” već dva rodiljska. Vedranova je supruga, pak, ponekad ljubomorna na njega.

– Najradije bi bila stalno s njom – ponosan je Vedran.

Ovi su očevi svoju ulogu odigrali kako su najbolje znali i umjeli. No, bi li svaki otac mogao otići na roditeljski i odraditi to kako treba?

– U teoriji, nema muškarca koji to ne bi mogao, ali problem može biti motiviranost – kaže Vedran. Dario i Tonći slažu se da bi to mogao učiniti svaki otac da želi.

– Predivno je biti s djecom jer ona tako brzo rastu i očevi trebaju iskoristiti priliku – poručuje Tonći novopečenim očevima.

Komentara 9

PL
plakir
19:34 08.11.2009.

Moj je ćaća to radio u prošlom stoljeću(sad sam pedesetogodišnjak) i mnogi njegovi kolege i tome se nitko nije čudio(ja sam iz Dalmacije za koju mislite da je u tom pitanju nazadna!???)

IK
ime korisnicko
20:52 08.11.2009.

problem je vec u naslovu. Ocevi nisu u \"ulogama\" majki -- normalo je da se otac brine o djetetu!

BU
bubicazgb
22:40 08.11.2009.

Bravo tate!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije