Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najbliži će biti 1. ožujka

Očekujte neobičan prizor na nebu: Mjesec, Venera i Jupiter jedno kraj drugog

Zagreb: Nebeski spektakl, Jupiter, Venera i Mjesec sjaje jedan do drugog
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
22.02.2023.
u 23:13

Jupiter se svakim danom spušta, dok se Venera polako penje pa će se uskoro susresti i, bar prividno, biti vrlo blizu jedno drugom. Takvo se poravnanje, kada planeti nisu fizički blizu no na Zemljinom nebu izgledaju kao da jesu, u astronomiji zove konjunkcija.

Danas se u poslijepodnevnim satima na nebu mogao vidjeti nesvakidašnji prizor - Mjesec, Venera i Jupiter na nebu, piše Astronomsko društvo Koprivnica. Da se ovaj rijetko zabilježen prizor lakše vidi pomoglo je i bistro nebo. Jupiter se svakim danom spušta, dok se Venera polako penje pa će se uskoro susresti i, bar prividno, biti vrlo blizu jedno drugom. Takvo se poravnanje, kada planeti nisu fizički blizu no na Zemljinom nebu izgledaju kao da jesu, u astronomiji zove konjunkcija.

Očekuje se da će si ova dva planeta najbliže biti 1. ožujka. Tad će biti udaljeni jedno od drugog 40 lučnih minuta. To je više od kutnog promjera Mjeseca koji iznosi oko 30 lučnih minuta. To znači da bi se između njih mogao smjestiti pun Mjesec i još bi ostalo mjesta. Na gotovo jednakoj kutnoj udaljenosti bit će i idućeg dana, samo na malo različitim mjestima.

Ovaj prizor bit će moguće vidjeti na zapadu od zalaska sunca pa do otprilike 20 sati. Dalekozorom ćete moći vidjeti Jupiterova četiri najveća mjeseca, a teleskop će pokazati i pojaseve u njegovoj atmosferi te možda i Veliku crvenu pjegu.  

VIDEO: Veliko finale fašnika: Čije likove su Hrvati spalili ove godine?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije