Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Šef britanske vojske: Spremamo se za borbu; Rusi tvrde da su ubili 50 ukrajinskih generala i časnika

Russia's attack on Ukraine continues, in Lysychansk
Foto: Stringer/REUTERS
1/7
20.06.2022.
u 00:02

Ruski rat u Ukrajini bi mogao trajati godinama, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Danas je 116. dan rata u Ukrajini. Britansko Ministarstvo obrane smatra da Rusija namjerava opkoliti Sjeverodonjeck. U prilog tome ide i informacija guvernera Luhanska koji kaže kako Rusija šalje velik broj pričuvnih vojnika na to područje. Volodimir Zelenski napustio je Kijev te otišao u posjet gradu Mikolajivu, koji je u petak raketiran. Njemačke vlasti istražuju ruske ratne zločine, a Ukrajinci smatraju da ih je do sada bilo više od 15,000. Jučer su raketirane plinara u Izjumu, te stambene četvrti u Donjecku i Krivom Rihu. Mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine mogli bi se nastaviti u kolovozu.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

0:01 Rusija je nasilno deportirala preko 300.000 ukrajinske djece u Rusiju od početka invazije u Ukrajini, objavio je Kyiv Independent.

22:55 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij izjavio je u nedjelju da očekuje da će Rusija intenzivirati napade na njegovu zemlju dok Kijev ovog tjedna čeka odluku Europske unije o dodjeli Ukrajini statusa zemlje kandidata.

"Očito je da ovog tjedna od Rusije treba očekivati ​​intenziviranje neprijateljskih aktivnosti", rekao je Zelenskij u svom večernjem video obraćanju. "I ne samo protiv Ukrajine, već i protiv drugih europskih zemalja. Mi se pripremamo. Spremni smo", rekao je ukrajinski predsjednik.

22:19 - Rusija se sprema za ofenzivu prema gradu Slavjansku u Donjecku, javlja Kyiv Independent. Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga javlja kako ukrajinske trupe odbijaju rusku ofenzivu u blizini Berestova- grada otprilike 70 km od Slavjanska.

22:17 - Čečenski borci, zajedno sa separatističkom milicijom, završavaju "zadnju fazu čišćenja sela Metelkina od neprijatelja", objavio je čečenski vođa Ramzan Kadirov. Kaže da se većina ukrajinske vojske dobrovoljno predala.

Kaže da je ovo naselje, koje se nalazi u neposrednoj blizini Severodonjecka, od velike strateške važnosti za ukrajinsku vojsku jer joj je omogućavalo da se probije u Severodonjeck i spriječi ruske snage u zauzimanju tvornice Azot. "Selo je očišćeno od nacionalista, mina i 'tajni'", piše Kadirov. Kadirov je objavio i snimke nagomilanih tijela s oznakama ukrajinske vojke.

20:21 - Britanski ministri dopustit će ukrajinskim maloljetnicima bez pratnje ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo, piše The Times. Nova promjena pravila omogućit će stotinama djece i tinejdžera izbjeglica da uđu u Veliku Britaniju. Inače, dosadašnja pravila zabranjuju ulazak osobama mlađim od 18 godina bez roditelja ili skrbnika.

20:19 - Ukrajinska vojska granatirala je Makijivku, grad u regiji Donjeck koji kontroliraju separatisti, objavila je tzv. Donjecka Narodna Republika. "Ukrajinska vojska granatirala je Kirovski okrug u Makijivki. Petnaest raketa Grad BM-27 ispaljeno je u 16:42, a četiri rakete kalibra 155 mm ispaljene su u 16:57", objavljeno je na separatističkom Telegram kanalu. Makijivka je industrijski grad koji se nalazi 12 kilometara od Donjecka, glavnog grada istoimene regije. Od 2014. pod kontrolom je proruskih snaga.

17:58  Medijska agencija AFP objavila je stanje na terenu u Ukrajini za dan 19. lipnja. Podaci su od jutros u sedam sati.

16:58 -  Talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio optužio je u nedjelju svoju populističku stranku Pokret pet zvijezda da potkopava napore vlade da podrži Ukrajinu te da time oslabljuje položaj Rima unutar Europske unije. Njegov bi istup mogao signalizirati skori raskol unutar stranke koju je nekoć vodio. Dužnosnici Pokreta pet zvijezda trebali bi se sastati kasnije u nedjelju kako bi razmotrili Di Maiovu poziciju nakon kritika koje je uputio stranci.

Unutarstranačka svađa također stvara probleme premijeru Mariu Draghiju jer se u utorak održava važno glasanje u parlamentu o Ukrajini. Neki članovi Pokreta pet zvijezda žele ograničiti Italiju u slanju dodatnog oružja toj zemlji.

16:54 - Glazba umjetnika s ruskim državljanstvom bit će zabranjena u javnosti u Ukrajini nakon što je mjera prošla s dvotrećinskom većinom u nedjelju u gornjem domu parlamenta, objavio je u na Telegramu zastupnik Jaroslav Železnjak.

Pojašnjenje uz nacrt zakona kaže da "glazbeni proizvod države agresora može izazvati separatističke osjećaje u populaciji". Ruska glazba mogla bi doprinijeti tome da se usvajanje ruskog identiteta čini atraktivnijim te oslabiti ukrajinsku državu, kaže se u tekstu.

Iznimke će biti samo umjetnici koji su javno osudili rusku invaziju na Ukrajinu, a tajna služba SBU izradit će posebnu listu izuzetaka.

Paralelno, uvoz i distribucija knjiga i drugih tiskovina iz Rusije, Bjelorusije i područja koje je okupirala Rusija su zabranjeni. Uvoz knjiga iz Rusije zabranjen je još od 2016.

15:38 - Glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je da su ruske snage zauzele naselje Metolkine u istočnom predgrađu Severodonjecka. Dodao da su ruske snage dalekometnim krstarećim projektilima pogodile zapovjedni centar ukrajinske vojske u regiji Dnjipro, pri čemu su ubili više ukrajinskih generala i časnika.

"Kao rezultat udara uništeno je više od 50 generala i časnika Oružanih snaga Ukrajine, uključujući Glavni stožer, zapovjedništvo Kahovke grupe trupa, zračne jurišne trupe i formacije koje su djelovale u smjeru Nikolaev i Zaporožje“, rekao je.

15:05 - Rusija je obećala da će nastaviti isporuke plina u Mađarsku i da će Gazprom ispuniti ugovorne obveze prema toj zemlji, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u intervjuu za javni radio u nedjelju. Ruski Gazprom smanjio je sredinom tjedna isporuku plina u Europu plinovodom Sjeverni tok 1 za 60 posto što je pogodilo brojne europske zemlje, među kojima Njemačku, Francusku i Italiju.

Szijjarto je rekao da su ga generalni direktor Gazproma Aleksej Miller i ruski potpredsjednik vlade Aleksandar Novak uvjerili u telefonskom razgovoru da će tvrtka izvršiti svoje obveze prema Mađarskoj prema ugovoru, rekao je Szijjarto.

Mađarska prima 3,5 milijardi kubičnih metara plina godišnje preko Bugarske i Srbije te dodatnu milijardu kubičnih metara preko plinovoda iz Austrije, po ugovoru važećem 15 godina, s opcijom da se izmijeni kvantiteta isporuke nakon 10 godina.

Szijjarto je rekao u nedjelju da je mađarska energetska sigurnost, uključujući i zalihe plina, stabilna i da isporuke plina stižu dnevno prema ugovoru, na vrijeme, bez ikakvih ometanja. U nedjelju je Njemačka najavila da će dodatno poticati podizanje razina plina u skladištima za sljedeću zimsku sezonu kada bi Rusija mogla smanjiti ili potpuno zaustaviti opskrbu.

14:00 - Hanna Zamazieieva, čelnica Vijeća pokrajine Mikolaiv objavila je kako je ta pokrajina jučer dvaput napadnuta. U napadima na područja Bereznehuvatska, Kutsurubska, Halitsinivska i Pervomaiska ozlijeđeno je 297 civila kojima se pruža pomoć u lokalnim bolnicama.


13:36 - Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck planira uvesti dodatne mjere kako bi smanjio potrošnju plina i pronašao alternativu za smanjene isporuke plina iz Rusije, prema planovima koje prenosi agencija dpa. U prijedlogu na pet stranica, Habeck kaže da "potrošnja plina mora nastaviti padati, a da više plina mora ići u skladišta, inače će na zimu biti jako tijesno"-

Ruski Gazprom smanjio je sredinom tjedna isporuku plina u Europu plinovodom Sjeverni tok 1 za 60 posto, ustvrdivši da mu još nije vraćena turbina koju je poslao njemačkom Siemensu na redovno održavanje. Habeck je rekao da je taj potez politički motiviran i da se dijelovi koji nedostaju i dalje mogu zamijeniti.


13:03 - Ruske i ukrajinske snage vjerojatno se suočavaju s "promjenjivim" borbenim moralom i dezerterstvom, objavilo je britansko ministarstvo obrane u izvješću na temelju informacija britanskih obavještajnih službi, prenosi u nedjelju njemačka agencija dpa.

"Ukrajinske snage su vjerojatno pretrpjele dezerterstva u posljednjih nekoliko tjedana, no ruski borbeni moral vrlo vjerojatno i dalje je problematičan", napisalo je ministarstvu na Twitteru u najnovijem izvješću.

Nastavljaju se slučajevi u kojima čitave ruske jedinice odbijaju izvršavati naređenja, ali i slučajevi u kojima dolazi do sukoba između časnika i njihovih vojnika, dodaje ministarstvo.

"Čimbenici koji doprinose niskom ruskom borbenom moralu uključuju loše vodstvo, ograničene mogućnosti za rotaciju jedinica iz sukoba, vrlo velike žrtve, iscrpljenost od borbe, lošuz logistiku i teškoće s isplatom plaća", napisalo je ministarstvo.

Obje su strane "nastavile topničko granatiranje" sjeverno, istočno i južno od Sjeverodonecka u posljednjih nekoliko dana, uz "sitne promjene na crti bojišnice", navodi se.

Britanska vlada redovito objavljuje vojna izvješća otkako je počeo rat u Ukrajini. Moskva optužuje London da provodi ciljanu kampanju dezinformiranja javnosti.  


2:53 - Vojna administracija pokrajine Kijiv objavila je kako je danas iznad područja Vishoroda ukrajinska protuzračna obrana uspješno uništila ruski projektil. Nema dojava o žrtvama niti o šteti.


11:55 - Rusija skida McDonaldsove znakove diljem zemlje, a među stanovnicima šire poruku "Stranci su ljubomorni na to što McDonalds mijenjamo novim lancem- Vkusno i točka"


11:40 - Ruska državna medijska agencija Interfax objavila je podatke o razmještenom stanovništvu od početka ruske invazije. Kažu da je u Rusiju deportirano 1,9 milijuna Ukrajinaca, od čega više od 300,000 djece.


11:38 - Dmitro Zivitski, guverner ukrajinske pokrajine Sumi, izvijestio je o dva ruska napada mortarima na stambene četvrti u Seredino-Budska regiji. Rusi napade na ovaj dio Ukrajine izvode sa svog teritorija. Oštećeno je 10 zgrada no ni jedna nije uništena, te nema dojava o žrtvama.


10:47 - U Ukrajinu je stigla pošiljka američkog naoružanja koja uključuje 1400 ručnih protuzračnih raketa Stinger, 6500 ručnih protuoklopnih raketa Javelin, te haubice, helikoptere i dronove, među ostalim.


10:40 - Juliia Paievska, ukrajinska terenska liječnica poznatija kao Taira, puštena je iz ruskog zarobljeništva nakon tri mjeseca. U videu koji je podjeljen na Telegramu i Twitteru, Taira zahvaljuje predsjedniku Zelenskom što se zalagao za njenu slobodu, te poručuje Ukrajincima koji su još u ruskom zarobljeništvu da će i oni uskoro biti doma.

Taira je stekla popularnost kada je na početku rata snimila 256 gigabajta snimki svog medicinskog tima. Na snimkama se vidi kako pomažu i ruskim i ukrajinskim vojnicima, a u javnost su došle preko novinara Associated Pressa koji su memorijsku karticu prokrijumčarili.


10:14 - Ruski rat u Ukrajini bi mogao trajati godinama, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg za njemački tjednik, dodavši da će slanje suvremenog naoružanja ukrajinskim vojnicima povećati vjerojatnost oslobađanja pokrajine Donbas od ruske kontrole.

"Moramo se pripremiti za činjenicu da bi moglo trajati godinama. Ne smijemo popustiti u podršci Ukrajini. Čak i ako je cijena visoka, ne samo za vojnu podršku, već i zbog rasta cijena energije i hrane", rekao je Stoltenberg za list Bild am Sonntag.

Očekuje se da će se krajem lipnja na sastanku NATO saveza u Madridu dogovoriti paket pomoći za Ukrajinu kako bi ta zemlja mogla sa starog naoružanja iz sovjetskog doba prijeći na opremu standardnu za NATO, rekao je Stoltenberg ranije ovog tjedna.

Ukrajina se u subotu zavjetovala pobijediti protiv Moskve dok se suočavala s ruskim napadima blizu ključnog istočnog grada i dok se nekoliko lokacija našlo pod topničkim i raketnim napadima.


9:40 - Ukrajinska 40. Topnička brigada pogodila je rusku raketno-topničku jedinicu na istoku Ukrajine pri čemu su uništena četiri višecjevna raketna bacača, kamion za opskrbu i municija.


9:32 - Kao dio paketa pomoći Ukrajini, SAD šalje 11 novih Mi-17V-5 helikoptera koji su, ironično, proizvedeni u Ruskoj tvornici Kazan. 


9:30 - Kazahstanski Ministar vanjskih poslova Mukhtar Tleuberdi izjavio je kako zbog situacije u Ukrajini razmišlja o potrebi zabrane posjedovanja nuklearnog oružja. Kazahstan poziva sve zemlje svijeta da eliminiraju nuklearno oružje do 2045.


8:36 - Dvojica glavnih zapovjednika boraca, koji su branili čeličanu Azovstalj u jugoistočnom ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju, premješteni su u Rusiju radi istrage, objavila je ruska državna agencija TASS, a prenosi u nedjelju Reuters.

Neizvjesna je sudbina stotine boraca, koje su ruske snage zarobile u svibnju nakon višemjesečne opsade Mariupolja. Moskva je rekla da su svojedobno premješteni u odmetnute istočne ukrajinske pokrajine, koje podupire Rusija.

TASS je kasno u subotu, navodeći anonimni izvor iz ruske policije, rekao da su u Rusiju premješteni Svjatoslav Palamar, zamjenik zapovjednika bataljuna Azov, i Sergij Volinskij, zapovjednik 36. mornaričke brigade ukrajinskih oružanih snaga.

Časnici specijalnih postrojbi premjestili su ih iz Donecka, istočne ukrajinske pokrajine koju Moskva priznaje kao neovisnu državu, "kako bi proveli istražne radnje s njima", citirao je TASS svoj izvor.

"Drugi časnici raznih ukrajinskih jedinica također su prevezeni u Rusiju", dodaje izvor.

Reuters nije mogao potvrditi istinitost navoda niti je odmah bilo reakcije iz Kijeva.

Ukrajina je ranije ovog mjeseca rekla da su njezine obavještajne službe u komunikaciji sa zarobljenim borcima iz čeličane Azovstaljh.

Bataljun Azov, vojna jedinica koju su 2014. uspostavili dobrovoljci ekstremno desne političke orijentacije kako bi se borili protiv proruskih separatista, te 36. mornarička brigada bile su ključne u obrani čeličane.

Kijev traži razmjenu zarobljenika s Moskvom kako bi se borci vratili, no neki ruski parlamentarci žele da se neki od boraca izvedu pred sud.

Ruske agencije su početkom lipnja objavile da je više od 1.000 boraca iz Azovstalja premješteno u Rusiju na nepoznate lokacije radi istrage.

Samoproglašene Narodne Republike Doneck i Luhansk nalaze se u industrijskoj regiji Donbas na istoku Ukrajine, gdje se Rusija bori kako bi uspostavila kontrolu nad tim područjem.


8:11 - ABC News izvještava o nestanku još jednog američkog vojnika u Ukrajini. Radi se o umirovljenom marincu, a njegova žena je posljednji put pričala s njim još u travnju.


7:36 - Iz Ukrajine upozoravaju da Rusija jača svoju flotu na Crnom Moru. Kažu kako je 28 Kalibr projektila spremno za lansiranje, a prije dva dana bilo ih je 20ak.


7:33 - Hollywoodska zvijezda i UNHCR-ov Ambasador dobre volje Ben Stiller posjetio je ukrajinsku granicu gdje je proveo vrijeme s izbjeglim obiteljima. Navodno je viđen i u Livivu.


7:30 - Iz ukrajinskog Zapovjednog centra objavili su kako su tokom noći proveli 4 zračna napada na jugu Ukrajine, pri čemu se procjenjuje da je poginulo 28 ruskih vojnika, a uništeni su jedan T-62 tenk, radarska stanica, jedan tanker te još nekoliko vozila.


7:26 - Američki Institut za istraživanje rata objavio je procjenu prema kojoj Rusi marginalno napreduju kod Sjeverodonjecka, no u ostalim ofenzivama nisu uspješni. Smatraju da im probleme zadaju rastući gubici vojnika i opreme, ali i loš moral i disciplina.

Ključne riječi

Komentara 79

JK
jayceyon.khi
17:45 22.06.2022.

Administrator je ovdje obrisao doslovno sve proukrajinske komentare. ne smijes napisati da je Putin Putler, ali smijes da Ukrajinom vlada gay mafija i nacisti. Dokaz su ove pune 3 stranice

BE
Belkanto
14:18 22.06.2022.

Samo pogledajte mapu gore. Sve ostalo sto pisete je laz

ŠA
Šaraf
13:50 19.06.2022.

Britanski obavještajci: Rusi se suočavaju s dezerterstvom; u Ukrajinu stigla ogromna pošiljka američkih raketa--spasio sam 1000 robova spasio bi još 1000 samo da su oni znali da su robovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije