Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Zaljubila se, vjenčala i onda otišla na medeni mjesec - na ratišta Sirije

Žene s bosanskohercegovačkom putovnicom koje traže povratak u BiH u ovom trenutku ne dobivaju odgovore nadležnih institucije i njihova subina u ovom trenutku je nepoznata.
06. listopada 2019. u 11:29 23 komentara 5827 prikaza
Sirija
Foto: JALAL AL-MAMO/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Pad ISIL-a doveo je do sigurnosnog problema za brojne europske države. Naime, postavilo se krajnje opravdano pitanje što učiniti s državljanima koji su otišli u Siriju i borili se na strani Islamske države. Nekima su oduzeli državljanstvo i mogu očekivati samo zatvor, ali sve veći problem postaju žene koje su otišle na ratno područje zajedno sa svojim muževima i koje su nakon poraza ISIL-a završile u kampovi. 

Sirija normalizacija Irak ponovo otvara granični prijelaz sa Sirijom

Žene s bosanskohercegovačkom putovnicom koje traže povratak u BiH u ovom trenutku ne dobivaju odgovore nadležnih institucije i njihova sudbina u ovom trenutku je nepoznata. 

Medeni mjesec u Siriji

Tridesetjednogodišnja S.S. iz BiH nalazi se u kampu Roj u Siriji udaljenom 20-ak kilometara od granice s Turskom. Ona je tamo sa svojom 2,5 godišnjom kćeri već gotovo dvije godine. Prije nego je otišla u Siriju, živjela je u Švicarskoj gdje je stigla s roditeljima i sestrama kao izbjeglica za vrijeme rata u BiH-a. 

Sirija | Autor : Reuters/PIXSELL/Ilustracija Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

- Kad je počela agresija S.S je imala nepune 4 godine. Njeni otac i majka, inače moji bliski rođaci, dobili su tri kćeri koje su bile izuzetno nadarene i vrijedne, tako da su bile ponos cijele obitelji. Ona je bila posebna, inteligentna, završila u roku pravni fakultet u Švicarskoj, upisala magisterij i završila jedan semestar, a onda se rodila ljubav između nje i jednog momka iz Kozarca koji je, također, živio u Švicarskoj. Taj momak niti izgledom niti ponašanjem, nikad nije odavao sliku mladića koji bi jednog dana mogao otići na sirijsko ratište. I on i ona, naprosto, izgledali su kao ostali svoje generacije – mladi, opušteni, veseli – ispričao je anonimno za Dnevni Avaz bliski rođak S.S. 

Mlada žena vjenčala se sa svojim izabranikom u prosincu 2014. godine u Švicarskoj, a samo šest mjeseci kasnije mladi par je otputovao u Barcelonu gdje su, kako su govorili obitelji i prijateljima, trebali provesti "medeni mjesec". 

I djeca pod oružjem ...ali samo za vrijeme mitinga Huta, kojim obilježavaju pobjedu nad neprijateljem EKSKLUZIVNO Večernjakov novinar s članom Ratnog vijeća Huta: 'Oni smiju ubijati, a mi se ne smijemo braniti?'

Međutim, mladi par se ubrzo javio svojim roditeljima iz Turske i obavijestili ih da odlaze u Siriju. I njezini i njegovi roditelji od tog stresa do dana današnjeg nisu se oporavili. 

Traže povratak 

Nadležnim institucijama zastupnik obitelji S.S. sarajevski odvjetnik Džemail Bećirović podnio je zahtjev da se njoj i njezinoj kćeri dopusti povratak u BiH s obzirom da je državljanka BiH i da ima prijavljenu adresu na kojoj bi boravila nakon svog povratka. 

Sirija | Autor : REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL Foto: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL

- Moja klijentica se nalazi u kampu Roj na sjeveru Sirije i želi da se vrati u BiH bez obzira na zakonske posljedice koje bi prema njoj bile primijenjene. Njen suprug se, također, nalazi zatočen u muškom kampu, nekih dvadesetak kilometara udaljenom od kampa u kome je ona smještena. Koliko sam čuo , prilično je bolestan. Pokušao je pobjeći iz tog kampa kako bi se vratio u BiH, bez obzira na to što ga ovamo čeka, ali su ga uhvatili i ponovo vratili u kamp. Samo u jednom slučaju kada mu je bilo dozvoljeno da na nekoliko minuta vidi dijete, S.S s njim nema kontakata. Ono što sam čuo od njenih roditelja, posebno od sestre koja povremeno kontaktira s njom, u kampu u kome boravi mnogo je žena i djece bivših boraca ISIL-a iz raznih europskih država. O broju žena iz BiH, kako mi je rekla njena sestra S.S nije smjela davati informacije putem telefona – navodi odvjetnik Bećirović.

BIH UN-ov izvjestitelj pozvao BiH da osigura primjeren smještaj migranata, optužbe hrvatskoj policiji za zlostavljanje

Bećirović je ispričao kako čini sve što zakonski može kako bi njegovoj klijentici bio omogućen povratak u zemlje. On smatra kako je na državi da ona provede zakonski postupak protiv S.S. Naime, prema propisima BiH provodi zakonski postupak protiv svake osobe koja se sumnjiči da je boravila na ratištu u Siriji, što uključuje i S.S. 

Kako je ispričao rođak S.S. za Dnevni Avaz, švicarske vlasti došle su do informacijama o osobama koje su vrbovale muža mlade Bosanke za odlazak na ratište u Sirije. Međutim, u ovom trenutku nije poznat motiv zašto je mladi par odlučio otići u Siriju. 

VIDEO: Napad na naftna postrojenja

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
 • marcel:

  sad ih treba poslat na medeni mjesec u guantanamo

 • Massk:

  A bila je tako pametna i radišna šmrc šmrc ..... i tako žedna krvi nevjernika a samo zato jer je čula glas (alah vegber)u glavi ...

 • Avatar Dr Evil
  Dr Evil:

  Dobrovoljci otišli tamo osnivati Islamsku državu