Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VODA DO GRLA Strpljivi do 7.studenoga, a onda spremni za štrajk

Očajni radnici traže smjenu Uprave 3.maja

30.10.2008.
u 18:10

Do 7. studenoga radnici Brodogradilišta 3.maj mogu čekati na ispunjenje zahtjeva - ne budu li ispunjeni kreću sa industrijskim akcijama, odnosno štrajkat će do ispunjenja zahtjeva. Najavio je to danas, po završetku Skupa radnika povjerenik Sindikata metalaca u brodogradilištu Juraj Šoljić.

Tisuću radnika
Glavni zahtjev je smjena Uprave čiji članovi ni danas, na skupu na kojem se okupilo više od tisuću radnika škvera, nisu mogli objasniti na koji način i u kojem će roku “ispuniti” praznu knjigu narudžbi. - Vlasnika, državu, odnosno ministra Polančeca i Nadzorni odbor još ćemo jednom upozoriti da je situacija krajnje ozbiljna i zatražiti da poduzmu odgovarajuće korake. Čekat ćemo njihovo očitovanje, ne bude li pomaka, naš je odgovor štrajk - pojasnio je Šoljić.

Na skupu radnika na kojemu, po nalogu Uprave, novinari nisu bili dobrodošli, radnici su otvoreno rekli da sadašnjoj Upravi ne vjeruju jer nije ispunila osnovnu zadaću - osigurala zaposlenost kapaciteta. Zatražili su od njih da odstupe, no čini se da ih nisu dobro čuli. - Njihova objašnjenja su “bljuzge” kakve smo i dosada slušali.

Oni pokušavaju spasit svoje stolice, njihova vizija je da radimo komade mostića i barže, a ne brodove - oštro je progovorila Nada Jelinić Starčević, predsjednika Radničkog vijeća, nakon današnjeg skupa. Tvrdi da se danas plaće u 3. maju isplaćuju iz kredita koje se uspjelo isposlovati, a novi poslovi i ugovori nisu izgledni.

-Uprava kupuje vrijeme, traže još malo strpljenja , do 15. siječnja kada bi, navodno, trebali biti osnaženi ugovori s grčkim brodovlasnikom , ali radnici to ne prihvaćaju, ne vjeruju im. Nezadovoljstvo je veliko - komentirao je Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera koji je također bio na skupu radnika.

Strah od propasti
Bulić napominje kako na glavna pitanja radnika o zaposlenosti kapaciteta Uprava nije odgovorila i kako svi strahuju da će ostati bez posla prije nego li krene privatizacija. Isto kaže i Jelinić-Starčević poručujući Upravi da radnici vide da se škverom upravlja u nečiju tuđu korist.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije