Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVAN FUNKCIJE Već tri tjedna u osječkoj Kliničkoj bolnici ne radi linearni akcelerator

Očajni pacijenti: Nužne terapije moramo otkazati ili otići drugdje

29.06.2009.
u 16:12

Već tri tjedna pacijenti koji u osječku bolnicu dolaze na zračenje ili su prisiljeni odgađati terapije ili moraju na terapiju ići u druge gradove.

Dnevno zrače 60 osoba
Iako je novi linerani akcelerator za zračenje onkoloških bolesnika prema najavama ministra zdravstva Darka Milinovića u Kliničku bolnicu Osijek trebao stići još u ožujku, pacijente osječke bolnice i dalje zrače uređajem starim 13 godina. Riječ je o uređaju koji je češće pokvaren nego ispravan, pa terapija najtežih bolesnika sa zloćudnim tumorima ovisi o servisiranju i popravcima. Inače, na ovom se uređaju, prema tvrdnjama iz KBO-a, dnevno zrači do 60 pacijenata.

– Moja je majka operirana od karcinoma, te od kolovoza prošle godine ide na zračenje. Živimo u okolici Osijeka, imamo mala primanja i borimo se sa teškom bolešću, a sada smo dobili informaciju da je aparat pokvaren, da ga se ne može popraviti jer je prestar te da će trebati nekoliko mjeseci dok ne stigne novi i dok se obuče ljudi koji će njime rukovati – priča kći pacijentice zabrinute za zdravlje majke te pita koliko je kvalitetno liječenje koje se češće odgađa nego provodi.

Pacijenti i njihove obitelji šokirani su trenutačnom situacijom u KBO, a iz ravnateljstva napominju kako je uređaj svakodnevno u pogonu gotovo 12 sati, a na zračenje dolaze pacijenti od Novske, Požege, Virovitice, Slavonskog Broda, Vukovara i Vinkovaca do bosanske Posavine, jer u tamošnjim bolnicama nema takvog uređaja.

I bolnica čeka odgovor
– Obećano nam je da će novi uređaj stići, ali zašto još nije stigao, ne znamo. Nije još raspisan natječaj za nabavku linearnog akceleratora, sve ovisi o Ministarstvu zdravstva. Kada ga dobijemo naši će djelatnici proći potrebnu obuku, kao i za svaki drugi novi uređaj – kometirao je dr. Tonči Mišević, zamjenik ravnatelja KB Osijek, te istaknuo da se i na popravak postojećeg uređaja mora čekati ovlašteni serviser, no kada će to biti nitko ne zna.

Cijena novog linearnog akceleratora je 20 milijuna kuna, a iz Ministarstva zdravstva, usprkos prije 7 dana poslanom upitu, još nije stigao odgovor zašto nije raspisan natječaj za nabavku aparata koji je hitno potreban osječkoj bolnici.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije