Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Oca, majku i dvogodišnje dijete u skloništu ubila ista granata

Dječakovo tijelo pronađeno je u zelenoj plahti u koju su ga stavili u bolnici nakon smrti
17. studenoga 2011. u 15:15 12 komentara 279 prikaza
aleksander
Foto: Branimir Bradarić/VLM

Vukovarska obitelj Aleksander, Emil (32), Vlasta (26) i njihov dvogodišnji sin Matej poginuli su 15. studenoga 1991. godine, gotovo u istom trenutku, a njihova pogibija do danas nije razjašnjena.

Obitelji tajili istinu

– Dogodilo se to 15. studenoga u skloništu Vučedolska kapljica. Tamo su bila dva skloništa. U jednome su bili civili, dok je u drugome bila veza 204. brigade gdje je bio Emil. On je radio na održavanju veza i pomoću njega je i Siniša Glavašević slao svoja izvješća u svijet. Poslije smo saznali da je Emil prešao nakratko u susjedno sklonište da vidi ženu i dijete kada je sklonište pogodila granata - prepričava Helena Aleksander, supruga Emilovog brata Mirka koji o stradanju svoje obitelji nema snage pričati.

Od eksplozije granate poginulo je 11 osoba. Poslije su, prepričava Helena, od svjedoka saznali da je Vlasta poginula na mjestu, a da je Emil, koji je ranjen u vrat i prsa, prešao preko dvorišta da javi da je pogođeno sklonište i da ima puno mrtvih. I sam je ubrzo preminuo. Maleni Matej na rukama je prenesen do bolnice gdje je izdahnuo.

– O njihovoj tragičnoj sudbini doznali smo u bolnici nakon pada obrane grada. Prvo je suprug saznao za Emilovu smrt, a onda nam je jedan poznanik, jer drugi nisu imali hrabrosti priopćiti nam istinu, rekao i za Mateja i Vlastu. Strašno nas je sve to pogodilo, a niti danas ne volimo pričati o tome. Najteže nam je kada dođe studeni i godišnjica njihove pogibije – rekla je Helena.

Laž srpskih medija

Kada su započele ekshumacije prvo je pronađeno Emilovo, a mjesec dana kasnije i Vlastino tijelo. Kasnije je pronađeno tijelo maloga Mateja koji je pokopan u zelenoj plahti, u istoj onoj u kojoj su ga stavili u bolnici nakon njegove smrti. Uz njegovo tijelo je bio i papirić na kojem je napisano njegovo prezime, ali se zbog vremena vidjelo samo Al.

– Poslije smo od jedne američke novinarke doznali kako su srbijanski mediji fotografiju Matejeva tijela koristili da govore o tome kako su Hrvati ubijali malu djecu. Uz tekst su išle tri fotografije, a na jednoj od njih je bilo Matejevo tijelo. Odmah smo to demantirali – prisjeća se Helena Aleksander.    

Helena i Mirko Aleksander odlučili su da se unatoč svim uspomenama ne vraćaju u Vukovar.

– Živimo u Bilju jer mislim da u Vukovaru ne bismo mogli. Previše je to boli i emocija. Ovako smo ipak izvan Vukovara, ali opet i dovoljno blizu – zaključila je Helena Aleksander.

EKSKLUZIVNO
Večernji objavljuje: Ovo su najopasniji trenuci na cestama snimljeni HAC-ovim kamerama
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
 • A.B.:

  ocaran sam srpskom kuluturom, a tako je i cijela europa tom kulturom ocarana. hvala bogu da su barbari zdimili, i dabogda se vise nikad ne vratili.

 • Ivekivek:

  17.11.2011. u 16:01h nostromo je napisao/la: ============================================================= Na žalost...ovo će se sigurno ponoviti..pitanje je samo vremanakada...mi hrvati smo glupi i sve zaboravljamo ...

 • Avatar nostromo
  nostromo:

  Ne ponovilo se, ne daj Bože nikome i nikad više se ne dogodilo... Ali, nikada ne zaboraviti...