Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODIJELJENA MIŠLJENJA

Obvezno cijepljenje: put u nove podjele ili izlaz iz pandemije?

Zagreb: Cijepljenje protiv koronavirusa na Velesajmu
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/3
03.12.2021.
u 08:48

Ne znači da nikad nećemo razmišljati o tome, kaže Beroš, a za Milanovića to je ‘put kojim idu uspaničeni i kratkovidni političari’

Obvezno cijepljenje nema alternativu. Zaključili su tako Austrijanci koji bi od veljače trebali postati prva zemlja u svijetu u kojoj će se, bez iznimke, protiv COVID-a cijepiti morati svi. Priključit će im se i Njemačka koja je jučer necijepljenima zabranila sve javne sadržaje, a da će se potencijalno i ostale europske zemlje uključiti u uvođenje obveze primanja Pfizera, Moderne, AstraZenece ili nekog drugog cjepiva, dala je već naslutiti predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Malenica: Vlada se drži riječi

– Moramo razmisliti kako možemo ohrabriti cijepljenje, ali i potencijalno razmisliti o obveznom cijepljenju u Europskoj uniji – kazala je U. von der Leyen, na čiji su se sistem “obveznog ohrabrivanja” odlučile već pojedine zemlje, ali ne u potpunosti.

Što to znači? Dio stanovništva mora “podmetnuti rame” u, primjerice, Belgiji, koja je odlučila obvezu uvesti radnicima u zdravstvenom sustavu, Grčka je najavila da će se cijepiti morati svi stariji od 65, u Kanadi je za 338 parlamentaraca cijepljenje bilo uvjet da smiju dolaziti na posao, Mađarska inzistira da se procijepe zdravstveni radnici i državni službenici. Indonezija, Mikronezija i Turkmenistan propisali su obvezu za sve starije od 18, a susjedi Slovenci jučer su zaključili da bi tjeranje na cijepljenje izazvalo samo “inat u deželi” pa sad još kombiniraju s dodatnim naplaćivanjem boravka u bolnicama necijepljenima. Kod nas? Zasad i dalje ništa, tvrde vladajući.

30.11.2021., Zagreb , Medicinsko osoblje na Covid intezivnom odjelu u KB Dubrava. Dr. Davorka Zidak i medicinska sestra Tomislava Gospocic
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

– Nitko ne zna što nas čeka, ne mogu reći da nikad nećemo razmišljati o uvođenju obveznog cijepljenja. Nikad nismo posegnuli za tim alatom jer on naprosto nije dobar, uzrokuje daljnje podjele, otpore – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, a prije jučerašnje sjednice Vlade njegove je riječi potvrdio i ministar uprave Ivan Malenica. Špekulacije na razini Europske komisije i Europske unije o obvezi cijepljenja postoje, rekao je ministar, ali Vlada se svoje riječi drži.

– Mi smo u više navrata govorili da nećemo uvesti obvezu i pri tome stojimo – rekao je Malenica.

Stoje, barem trenutačno, da se zaključiti iz riječi ministra obrazovanja Radovana Fuchsa koji se na cijepljenje osvrnuo jučer kad je objašnjavao kako će se obračunavati plaće profesorima koji ne rade.

– Pandemija se kreće u smjeru daljnjeg kompliciranja, još uvijek ne znamo što je sa zadnjom varijantom. Može se stvar okrenuti i u drugom smjeru, u tom slučaju sigurno je da će države ili vlade razmišljati o uvođenju obveznog cijepljenja – rekao je Fuchs. A da je to “jako loš put kojim idu uspaničeni i kratkovidni političari”, zaključio je predsjednik Zoran Milanović.

– Nisam tradicionalist i konzervativan, neću nikad ni biti. U ovom pokušaju kontrole svega vidim opasnosti i posrnuće – što mu je na “radaru”, pojasnio je Milanović, a sličan “sonar” ima i Marija Selak Raspudić iz Mostova saborskog kluba, koja kaže da se 40 posto Hrvata cijepiti ne želi.

>> VIDEO Uvode se kazne od 30 do 50 tisuća kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obveze predočenja COVID potvrde

– Stoga ne bismo mogli govoriti o obveznom, nego o prisilnom cijepljenju. Imajući u vidu održane prosvjede, otvoreno je pitanje hoće li ovakva mjera rezultirati još većim buntom – kazala je M. Selak Raspudić.

A treba li Hrvatskoj obvezno cijepljenje, pitali smo i prof. dr. sc. Nenada Bana, strukturalnog molekularnog biologa i profesora na švicarskom Saveznom tehnološkom institutu.

– Ne mogu komentirati takvo pitanje. Kad bi došlo do toga, u Švicarskoj bi vjerojatno bio održan referendum na kojem bi se odlučilo glasanjem – kako bi se problem rješavao u zemlji u kojoj on živi, objasnio nam je Ban. Je li to realno i kod nas, odnosno koji bi postupci trebali prethoditi uvođenju obveznog cijepljenja, pitali smo ustavnog stručnjaka Matu Palića.

Poslije zakona pravilnik

– Trebalo bi izmijeniti Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti na način da se dopuni članak koji sadrži popis bolesti za koje je imunizacija obvezna. Ali nije ni to dovoljno jer moralo bi se onda i, kroz pravilnik Ministarstva zdravstva, propisati tko su sve obveznici cijepljenja, odnosno tko je izuzet, primjerice osobe koje se iz zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti. Taj pravilnik mogao bi regulirati i kod koga se cijepi, kako se prijavljuje te sve ostale detalje koje treba utanačiti. Velik je to posao – objašnjava nam Mato Palić pa dodaje kako se zakonskim odredbama propisuju prava i obveze, a tehnički dio upravo pravilnicima. Referendum za javnozdravstvene mjere nije prihvatljiva opcija, kaže naš sugovornik. 

Liječnička komora: Podržavamo svaku odluku koja vodi do više cijepljenih

Od početka naglašavamo da je cijepljenje na dobrovoljnoj bazi i nikad nismo razmišljali o uvođenju obveznog cijepljenja. No od početka govorimo i da su sve mjere na stolu, a o epidemiološkom trenutku će ovisiti hoćemo li posegnuti za nekima od njih – rekao je jučer o obvezi cijepljenja ministar zdravstva Vili Beroš, a kakav je njihov stav, pitali smo i Hrvatsku liječničku komoru.

– Za obvezno smo cijepljenje svih zaposlenih u sustavu zdravstva – poručili su nam dodajući da podržavaju svaku odluku koja bi doprinijela većoj cijepljenosti populacije.

Komentara 59

ME
MediciKM
08:56 03.12.2021.

Tko sije vjetar, žanje oluju.

BI
Bijeligolub
09:02 03.12.2021.

Ima jedna zemlja slobodna.BIH.

ZU
zupi
09:47 03.12.2021.

Bilo bi onda pošteno uvesti zabranu ručka i večere za pretile poput Beroša, jer pretili poput ministra imaju višestruko veću šansu za nastanak kardiovaskularnih bolesti i na taj način mogu uzeti mijesto u bolnici nekom tko pazi na težinu i ima nizak rizik za tu skupinu bolesti itd...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije