Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTRICA KULTURE

Obuljen Koržinek o popuštanju mjera: Mise i kazališta su neusporedivi

Nina Obuljen
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
03.05.2020.
u 15:10

Dodala je i kako su razradili detaljne procedure, za probe i izvedbe, za glazbenike, za snimanja u studiju te za filmsku i tv produkciju, ali da se s epidemiolozima još uvijek razgovara o konkretnim uputama, budući da se, kako je rekla, radi o specifičnim postupcima.

Povodom Međunarodnog dana slobode medija gošća u TNT-u bila je ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek.

Ministrica je objasnila zašto je sramotnom nazvala konferenciju za novinare GLAS-a o nemogućnosti da se otvore kina i kazališta dok se otvaraju crkve i škole, rekavši da u ovakvim situacijama nije primjereno politizirati na temi zdravlja i sigurnosti.

„Njihova teza ako su se dozvolile mise, zašto se ne dozvole kazališne predstave… to je toliko besmisleno. Što se tiče publike, mogu se povući paralele. Ali mi moramo voditi računa o umjetnicima, sve dok postoji obveza fizičkog distanciranja. Gotovo je nemoguće održati većinu kazališnih, plesnih produkcija, osim ako nisu u formi monodrame, sola ili nečeg komornog“, rekla je ministrica.

Dodala je i kako su razradili detaljne procedure, za probe i izvedbe, za glazbenike, za snimanja u studiju te za filmsku i tv produkciju, ali da se s epidemiolozima još uvijek razgovara o konkretnim uputama, budući da se, kako je rekla, radi o specifičnim postupcima, piše N1

„Kada je riječ o kinima, ona su prva zatvorena i razgovara se kontinuirano. Međutim, tu je zaustavljena kompletna produkcija i čak i kad se omogući otvaranje, postavlja se pitanje što će se prikazivati. Trebat će vremena da se lanac pokrene. Apeliram na javnost i na političke stranke, pozivam ih da se informiraju i da ne šalju paušalne informacije“, rekla je. 

Na inzistiranje voditeljice da objasni u čemu je točno epidemiološka razlika između mise i kazališta te može li se umjetnost konzumirati na vlastitu odgovornost, kao što se i djeca šalju u školu od idućeg tjedna, ministrica je rekla da se tu uspoređuje neusporedivo.

„Škola je 9 učenika i jedan učitelj. Misa je svećenik na oltaru. Predstava je niz umjetnika u interakciji, scena je prepuna interakcije. Nama je jedna od mjera natječaj za poduzetništvo u kulturi, a ove godine dodjeljivat će se za prilagodbu na novo normalno. Ali jedan dio umjetnika pita i možemo li im garantirati sigurnost i zdravlje“, zaključila je ministrica. 

Komentara 1

DU
Deleted user
17:04 03.05.2020.

Pa kada su tako navalili otvorite kazališta.Isto 2 metra distanca pa da vidimo koliko će se isplatit.Ulaz u crkvu se ne plaća ali u kazališta i kina se plaća,a pitanje je koliko bi bila isplativost i popunjenost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije