Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Županijska komora

Obrtnici i tvrtke obučavaju se za instalatere solarnih postrojenja

'26.02.2010., Varazdin - Dan poduzetnika Novog Marofa u Remetincu. Direktor Croatia osiguranja Varazdin i predsjednik zupanijske Gospodarske komore Cedomil Cesarec.  Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
25.01.2012.
u 10:51

Nakon završetka teorijskog dijela, polaznici će praktični dio obuke imati u bugarskom Plovdivu, u tamošnjem Laboratoriju za solarne tehničare

U varaždinskoj Županijskoj gospodarskoj komori završio je teorijski dio obuke za instalatere solarnih postrojenja. Riječ je o prvom projektu takve vrste u Hrvatskoj, zahvaljujući kojem će 15 polaznika s područja Varaždinske i Međimurske županije steći nova stručna znanja na području obnovljivih izvora energije.

– Županijska gospodarska komora već niz godina aktivno radi na programima obnovljivih izvora energije pa smo u takvim programima na području Varaždinske županije postigli znatan napredak. Rezultat tih naših aktivnosti je velik broj tvrtki koje se uspješno bave obnovljivim izvorima i primjenom energetske učinkovitosti, kao i povećanje svijesti o važnosti korištenja obnovljivih izvora te njihovoj gospodarskoj isplativosti. Stoga je Komora, u okviru Poduzetničke akademije, prije godinu dana pokrenula i projekt kojem je cilj osposobiti trenere koji će dalje obučavati naše obrtnike i tvrtke koji se bave instaliranjem solarnih postrojenja – istaknuo  je Čedomil Cesarec, predsjednik Županijske komore Varaždin.

Polaznici, tijekom 80 sati teorijske i praktične nastave, stječu teorijska i praktična znanja vezana uz fotovoltaične sustave i solarna grijanja. Nakon završetka teorijskog dijela koji je bio vrlo intenzivan, polaznici će praktični dio obuke imati u bugarskom Plovdivu, u tamošnjem Laboratoriju za solarne tehničare.

– Predavači su u ovom projektu stručnjaci iz gospodarstva educirani prema njemačkom modelu, a polaznici će nakon položenog ispita steći međunarodni certifikat koji će jamčiti da su kvalitetno osposobljeni za montažu postrojenja vezana uz solartermiju, bilo da je riječ o postrojenjima za grijanje tople vode ili dobivanje električne struje. Uspješnom organizacijom ovog programa edukacije Županijska komora i dalje pridonosi očuvanju okoliša, a istovremeno omogućuje usavršavanje u znanjima i vještinama koje predstavljaju isplativ posao koji donosi nove poslove i nova radna mjesta za naše tvrtke i obrtnike. Europska unija je naša velika šansa, što smo pokazali i ovim projektom. Koristimo znanje i pomoć Unije da obučimo naše ljude koji sada mogu ponuditi novu uslugu u svom poslovanju i to ne samo za naše, već i za europsko tržište. To je način na koji bi trebali raditi i drugi, a ne da očekujemo kako će nam Unija nešto dati bez rada – naglasio je Čedomil Cesarec. 

 Ovakvim programom edukacije izuzetno su zadovoljni i polaznici Poduzetničke akademije. 

– Za nas je to bila odlična prigoda da proširimo svoja znanja na tom području koja će nam pomoći da u našu ponudu uvedemo nove usluge. Tako naravno, postajemo konkurentniji i na novim tržištima, koja su danas sve zahtjevnija – rekao je Vladimir Pačalat, direktor tvrtke Invest iz Varaždina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije