Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZGUBLJENI DOKUMENTI Saborski zastupnici o navodno odbačenom spisu tajne službe

Obračun agenata POA-e

0KAR-TXT.jpg
import
18.04.2006.
u 20:07

Prošlotjedno pojavljivanje navodna POA-ina dokumenta koji je jedna osoba nudila na prodaju novinskim redakcijama govori ili o nemaru djelatnika tajnih službi ili o obračunu među frakcijama. Tako su slučaj prokomentirali članovi Odbora za nacionalnu sigurnost Pero Kovačević i Srećko Ferenčak.

Neuspjela prodaja
Dokument, za koji je spomenuta osoba tvrdila da ga je slučajno našla na cesti, navodno je izvještaj o radu centara POA-e i zamijećenim nepravilnostima. Prodaja dokumenta nije uspjela, a iz POA-e neslužbeno poručuju da on nije autentičan.

– Jedna od dviju mogućnosti je sigurna: ili je riječ o nepažnji ili o obračunu, a nijedna nije dobra – rekao nam je haenesovac Ferenčak i dodao da obje mogućnosti treba istražiti, a krivce kazniti. Slično razmišlja i pravaš Kovačević koji smatra da je zaštita povjerljivih dokumenata loša pa su oni u rukama osoba kod kojih ne bi trebali biti. Iako ne zna je li sporni dokument autentičan, ne odbacuje ni mogućnost obračuna unutar službe.

– Dobivam prijave agenata koji su 2001. istjerani iz službe, a tvrde da su ih zamijenili bivši udbaši i kosovci, pa je moguće da se netko s nekim želio obračunati davanjem informacija – kaže Kovačević i podsjeća da to ne bi bilo prvi put.

Osveta odbačenih
Naime, kaže, 90-ih su u kontejnerima za smeće nađeni lažni dokumenti kad je Manolić krenuo na Šuška da bi ga kompromitirao. Ferenčak, pak, smatra da se iz tajnih službi maknulo one koji su zlorabili svoje ovlasti, pa je moguće da upravo takvi žele naštetiti onima koji su ostali kako bi uveli red. Dodaje i da novi Zakon o tajnosti podataka, koji čeka saborsku raspravu, neće sprječavati takve slučajeve jer mu cilj nije zaštititi, nego zamagli rad tajnih službi.

Haesesovac Ante Markov nije uvjeren u autentičnost dokumenta, ali će od predsjednika Odbora Ivana Jarnjaka tražiti da slučaj stavi na dnevni red kako bi se do kraja riješila svaka sumnja. Jarnjak nije želio komentirati situaciju dok ne dobije više informacija, ali je naglasio kako neće biti nikakve rasprave ako se pokaže da dokument nije autentičan.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije