Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZALJUBLJENIK U SPORT

Obožavao je bejzbol, boks i Malog Zelenog – Maradonu

castro, maradona
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
27.11.2016.
u 08:15

Najvećim uspjehom u sportu smatram svojih 27 fotografija s Castrom, kazao je boksač Felix Savon koji je odbio 25 milijuna dolara Dona Kinga

Nikakva se priča o Fidelu Castru ne može napisati bez spominjanja sporta. Povijesno nasljeđe uvjetovalo je da su Kubanci najskloniji američkom bejzbolu. Nova Castrova vlast nije od toga pobjegla već je iskoristila popularnost sporta s palicom kako bi promovirala izvrsnost ali i nacionalni ponos. Međutim, u njihov se socijalizam ne uklapa profesionalni sport sa skupim ugovorima pa i vrhunski bejzbolaši igraju za prosječnu plaću. I prije su kubanski bejzbolaši tražili sreću bijegom, ali pravi egzodus počinje raspadom Sovjetskog Saveza. Cijeli niz odličnih igrača odlazi po bogate ugovore u američku profesionalnu MLB ligu. Postaju iznimno cijenjeni, pa je tako primjerice Rusney Castillo prije dvije godine potpisao najviši ugovor ponuđen nekom Kubancu, Boston Red Sox platio mu je 72,5 milijuna za sedam sezona.

Ljubav nema cijene

Imalo je to i svoju cijenu jer bi Castrov režim počesto teško kažnjavao i za običan telefonski kontakt s odbjeglim sportašima. Ipak, puno je zanimljivija pa i romantičnija priča o boksu. Kuba je svijetu dala dvojicu vrhunskih teškaša. Prije svega je to Teofilo Stevenson koji je jedan od tek trojice boksača koji je osvojio tri olimpijske medalje. I BBC ga je označio kao najvećeg kubanskog boksača, najpopularnijeg Kubanca nakon Castra. Vratio je on svoju popularnost kubanskom narodu odbijajući ponudu od pet milijuna dolara da se suoči s Muhammadom Alijem. Rekao je tada: Što su milijuni dolara prema ljubavi osam milijuna Kubanaca”. Da je prihvatio, bio bi tek drugi boksač u povijesti koji bi u borbu za naslov svjetskog prvaka otišao izravno s Olimpijskih igara, nakon Petea Rademachera.

Felix Savon drugi je Kubanac s tri olimpijska zlata, samo je uz njih dvojicu Mađar Laszlo Papp postigao isti uspjeh.

Najdraži trofej

Poput Stevensona, dominirao je svjetskom amaterskom superteškom kategorijom. Savonu je navodno Don King nudio 25 milijuna dolara za borbu protiv Mikea Tysona. Šesterostruki amaterski svjetski prvak to je odbio. Na pitanje koji predmet iz svoje sportske povijesti najviše voli, rekao je – mojih 27 fotografija s Castrom. Superteškaš ističe kako zbog ljubavi prema domovini nije napustio Kubu. I danas Savon živi na Kubi. Castrova je Kuba od početka snažno ulagala u sport. Fidela Castra veže prijateljstvo s Malim Zelenim – Diegom Maradonom, kojega je vijest o smrti prijatelje dočekala u Zagrebu, gdje nekad najbolji svjetski nogometaš bodri argentinske tenisače.     

>> Umro Fidel Castro

>> Havana utihnula, stanovnici tuguju: 'Svi smo zanijemili. Bio je to vrlo tužan trenutak'

Komentara 1

DH
dalibor.hren
12:18 27.11.2016.

Obožavao je biti diktator!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije