Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Epidemija gripe

Oboljelo je i 30 beba, liječnike iznenađuju komplikacije kojih ranijih godina nije bilo

Gripa cijepljenje
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/3
10.12.2019.
u 20:51

Ova godina je specifična i po tome što već sad imamo desetak oboljelih novorođenčadi, a razlog je to što bolnički odjeli nisu zatvoreni za posjete, kaže dr. Vladimir Draženović

Dosad je laboratorijski dokazano 270 slučajeva gripe, a najmanje je još 3000 oboljelih.

Rekao je to za 24 sata dr. Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Kaže i kako je dosad utvrđen virus tip A H1N1 ili tzv. svinjska gripa.

– U skladu s očekivanjima, oko 10 posto slučajeva ima komplikaciju upale pluća, no iznenađuje nas činjenica da se kod 20 posto pacijenata javljaju i druge komplikacije poput upale mozga i upale srčanog mišića, što ranijih godina nismo imali. Ova godina je specifična i po tome što već sad imamo desetak oboljelih novorođenčadi, a razlog je to što bolnički odjeli nisu zatvoreni za posjete. I kod te djece su komplikacije u vidu upale pluća i encefalitisa – rekao je dr. Draženović.

Napominje da je preporuka da se posjete u bolnicama potpuno zabrane u sezoni gripe, no zbog velikog pritiska pacijenata za sad je to samo na razini pojedinih odjela.

– Od početka ove sezone gripe imali smo desetak oboljele djece mlađe od mjesec dana, te još dvadesetero djece mlađe od godinu dana. Dakle, ukupno, unazad nekoliko tjedana u Hrvatskoj je oko 30 djece mlađe od godinu dana oboljelo od gripe. Ne bih o detaljima u kojim je gradovima ili regijama riječ jer se oboljeli javljaju iz cijele Hrvatske – istaknuo je dr. Draženović.

VIDEO Čudni znakovi gripe za koje možda niste znali

 

Ključne riječi

Komentara 6

OB
ObrenM
11:20 11.12.2019.

Farmaceutski loby uvijek radi i podmazuje lijecnike i medije.

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
23:00 10.12.2019.

Krece frka, kaos ..Idemo novi krug...

AL
alphazulu99
21:59 10.12.2019.

Gripe nije bilo dok nisu pocela cijepljenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije