Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neobično liječenje

Oboljela djevojčica progovorila nakon dijete sa sirnim namazom?

Bačve na Žitnjaku
Foto: Boris Ščitar
1/2
19.07.2013.
u 07:43

– Kada sam prvi put čula Fields kako me zove, osjećaj je bio predivan. Nisam mogla vjerovati da nešto tako jednostavno kao promjena prehrane može napraviti toliki pomak – rekla je majka djevojčice.

Trogodišnja djevojčica s rijetkim genetskim poremećajem prve je riječi izgovorila zahvaljujući – sirnom namazu. Djevojčica je napokon prvi put progovorila zahvaljujući dijeti koja uključuje četiri velike posude sirnog namaza. Fields Taylor (3) iz Velike Britanije zbog poremećaja nije mogla pričati, a nakon što ju je majka stavila na neobičnu dijetu izgovorila je svoje prve riječi.

– Kada sam prvi put čula Fields kako me zove, osjećaj je bio predivan. Nisam mogla vjerovati da nešto tako jednostavno kao promjena prehrane može napraviti toliki pomak – rekla je  majka djevojčice. 

Iako smatra da je količina sirnog namaza kojeg jede malo pretjerana, ipak se vidi da djevojčici to pomaže.

Rijetki poremećaj

Fields boluje od rijetkog poremećaja GD1, koji u svijetu ima manje od 300 ljudi, a u Velikoj Britaniji samo 25 ljudi. Liječnici su objasnili kako je riječ o sindromu koji utječe na mozak, točnije na dio koji proizvodi određeni tip proteina.

Poremećaj se kod ljudi primjećuje nekoliko tjedana nakon rođenja, a uglavnom se radi o napadajima koje je jako teško liječiti. Ostali su simptomi sporo učenje, poteškoće u koordinaciji pokreta, poremećaji u govoru i glavobolje.

Otac djevojčice, David, rekao je kako je primijetio da nešto s njom nije u redu kada je bila 15 tjedana stara. Odveo ju je liječniku, a kaže kako se prestrašio kada je vidio njen prvi napad. Liječnici su joj prvo dijagnosticirali epilepsiju, a tek poslije su otkrili o čemu se točno radi.

>>Djeca pobjednici: Preboljeli su tumor i otišli na svjetske igre

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije