Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Obnovljeni željeznički kolodvor u Sisku pušten u uporabu

HŽ Infrastruktura
Foto: HŽ Infrastruktura
1/4
05.03.2020.
u 14:40

Osim kolodvorsku zgradu HŽ Infrastruktura na sisačkome području obnavlja i željezničku prugu

HŽ Infrastruktura je na sisačkome području izvela, a i dalje izvodi opsežne investicijske radove na obnovi željezničke infrastrukture. Željeznički kolodvor u Sisku obnovljen je prema svim standardima moderne željezničke infrastrukture i uvjetima konzervatora, a 5. ožujka 2020. pušten je u uporabu. Osim toga HŽ Infrastruktura u pružnu dionicu između Grede i Sunje dugu 25 km ulaže 250 milijuna kuna. Kada krajem godine radovi budu završeni, znatno će se poboljšati kvaliteta željezničke usluge, što će putovanje od Zagreba do Siska učiniti bržim i sigurnijim.

Foto: HŽ Infrastruktura

Radovi na sisačkome kolodvoru obuhvatili su rekonstrukciju kolosijeka i izgradnju 324 metra dugoga otočnog perona s nadstrešnicom. Osim toga uz zgradu su sagrađeni bočni peron s novom nadstrešnicom te pothodnik s dizalima, čime je omogućen pristup osobama smanjene pokretljivosti. Na strani okrenutoj prema peronima zgrada je dobila i novu fasadu, a na perone postavljena je urbana oprema (nove klupe, kante za otpatke) te je cijeli  prostor pokriven videonadzorom.

Foto: HŽ Infrastruktura

U obnovljenoj kolodvorskoj zgradi uskoro će biti prezentiran i dio povijesti. Naime, prilikom izvođenja radova na iskopu pothodnika pronađeni su nalazi od iznimnoga arheološkoga značaja te su zbog postupaka propisanih Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara počela arheološka istraživanja. Još je potrebno završiti radove na arheološkoj prezentaciji u pothodniku, čekaonici i na peronima u obliku infopanela te izvesti restauraciju i prezentaciju nalaza, što HŽ Infrastruktura radi u suradnji s Ministarstvom kulture.

Ulaganja HŽ Infrastrukture na sisačko-moslavačkome području željeznicu će učiniti boljom, učinkovitijom i konkurentnijom ostalim vrstama prometa.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije