Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istok postaje gradilište

Obnova poplavljenih objekata u županjskoj Posavini kreće od 1. srpnja

anka mrak taritaš
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
10.06.2014.
u 15:20

Cilj je da se što prije krene sa obnovom poplavljenih kuća i objekata s tim da će predloženi zakon omogućiti da se sve odvija puno brže i bez uobičajenih birokratskih procedura i smetnji.

- Od 1. srpnja poplavljena područja Vukovarsko – srijemske županije postat će veliko gradilište, najavila je to prilikom današnje posjete poplavljenim područjima županjske Posavine ministrica graditeljstva i prostornog uređenja u Vladi RH Anka Mrak Taritaš.

Najavila je da će ministarstvo koje vodi biti imenovano kao glavno za obnovu postradalih područja kao i da će po hitnoj proceduri u Sabor biti upućen Zakon o sanaciji stradalih objekata u Vukovarsko – srijemskoj županiji. Cilj je da se što prije krene sa obnovom poplavljenih kuća i objekata s tim da će predloženi zakon omogućiti da se sve odvija puno brže i bez uobičajenih birokratskih procedura i smetnji.

– Prema snimkama iz zraka vidljivo je da je bilo poplavljeno 2689 kuća i 7402 raznih drugih pomoćnih i gospodarskih objekata na poplavljenim područjima. Želimo da se glavnina posla odradi do kasne jeseni ove godine s tim da bi neke kuće bile u cijelosti završene i spremne za useljene - rekla je Mrak Taritaš. Ministarstvo je prema obavljenom stručnom nadzoru i zatečenom stanju poplavljene kuće podijelilo u tri kategorije. Prva i najzahtjevnija je ona u koju spadaju kuće koje se radi pričinjene štete moraju rušiti i samim tim ponovno graditi od temelja. Druga kategorija su kuće koje se mogu rekonstruirati i tako obnoviti, a treća su kuće gdje štete nije velika i gdje se zahtijevaju manji građevinski zahvati. Ministrica je najavila i mogućnost da ministarstvo ljudima koji izraze želju da sami rade na obnovi svojih kuća isplati određenu naknadu za to.

– Danas je na teren poslano 18 ekipa građevinskih inženjera. Oni će raditi na procjeni šteta, a cilj je da vidimo koliko im vremena treba za analizu stanja u jednom objektu tako da ćemo odmah znati i koliko će nam vremena trebati za pregled svih kuća u poplavljenim područjima. Idućeg tjedna će ekipe ponovno na teren. Kada dođu u kuću oni će odmah praviti zapisnik ali i procjenu šteta, koji se sve radovi iziskuju i koliko će taj posao okvirno koštati. Vlasnik kuće će na licu mjesta i potpisivati zapisnik, rekla je Mrak Taritaš koja je danas obišla i stradala područja u poplavama.

Poplavljene dijelove istoka Hrvatske danas je zajedno sa ministricom Mrak Taritaš i ravnateljem DUZS Jadranom Perinićem, u svojstvu izaslanika zaklade šeika Khalifa Bin Zayed Alnahyan i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata obišao i  Eid Mohamed Ahmed Suhail Al Mazrouei. On je rekao da je došao u obilazak poplavljenih područja županjske Posavine kako bi vidio kakvo je stanje što će sve prenijeti Vladi UAE, a da će oni na osnovu toga vidjeti što i kako pomoći.

Komentara 2

OB
Objektivno...
15:39 10.06.2014.

Anka, Anka kolko ima sati? Anka Anka, a zašto lova sa 060 9011 nije onda sjedala na račun Vašeg ministarstva? Ako se Vlada RH odrekla PDV, jesu li se baš svi sudionici koji imaju bilo kakve veze sa 060 brojevima odrekli svojih naknada, provizija, troškova i kako se to sve već zna nazvati...? Jesu li?

LU
ludvig989
17:10 10.06.2014.

Ma nema od ovoga ništa opet će jadni narod biti prevaren!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije