Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sisak

Obnova bazena po Esco modelu

'26.08.2013., Sisak - O programu obiljezavanja Dana branitelja grada Siska 1.rujna na tiskovnoj konferenciji govorili su gradonacelnica Kristina Ikic Banicek, predsjednik Koordinacije udruga proizasli
Foto: Pixsell
04.04.2016.
u 14:53

Analiza koju je napravio Institut Hrvoje Požar i Fakultet strojarstva i brodogradnje pokazala je da je ovaj objekt idealan za obnovu po ESCO modelu i da će s ovakvim značajnim zahvatom u smislu energetske učinkovitosti uštede biti velike.

Kada iduće godine sisački olimpijski bazen bude obnovljen trošit će čak 51 posto manje energije, tj. računi za energente ovog bazena u gradskom vlasništvu  bit će više od milijun kuna manji. Cijeli projekt energetske obnove bazena koštat će oko 22 milijuna kuna bez PDV-a, od čega osam milijuna kuna bespovratno daje Fond za zaštitu okoliša. Grad će, nakon što bazen bude obnovljen, izvođaču radova, tvrtki PPD ESCO, za projektiranje, radove i novu opremu narednih 14 godina plaćati iznos ušteđen na energenata – tako da neće biti većih troškova za proračun. A nakon 14 godina kreće za Proračun godišnja ušteda od oko milijun kuna.

„Osnovna ideja ovog ESCO programa je da se državne tvrtke koje obnavljamo ne zadužuju. U ovom slučaju, uz sufinanciranje Fonda, pružatelj usluge (PPD ESCO)  preuzima na sebe financiranje i kroz 14 godina on iz ušteda naplaćuje troškove radova i ostvaruje svoju zaradu“ – naglasio je pomoćnik direktora APN-a Dragan Hristov.

Ugovor o energetskoj obnovi bazena potpisali su jučer (ponedjeljak) predstavnici Grada Siska, tvrtke Prvo plinarsko društvo- Energy saving company te APN-a koja provodi projekte energetske obnove zgrada javnog sektora.

Bazen je izgrađen krajem 80-ih i od tada nije imao nikakvu bitnu sanaciju, osim redovnog godišnjeg održavanja.

„Energija nam curi na sve strane i zato s nestrpljenjem očekujemo obnovu bazena“  – rekao je Saša Petak, ravnatelj ŠRC-a Sisak koji upravlja objektom.

Analiza koju je napravio Institut Hrvoje Požar i Fakultet strojarstva i brodogradnje pokazala je da je ovaj objekt idealan za obnovu po ESCO modelu i da će s ovakvim značajnim zahvatom u smislu energetske učinkovitosti uštede biti velike.

„Radit će se na krovištu, fasadi i stolariji, a rekonstruirat će se i sustavi grijanja i ventilacije. I oni nesretni solarni paneli koji već godinama trunu u podrumu bazena konačno će se postaviti na parkiralištu između tržnice i bazena“ – naglasila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Svoju priliku u segmentu energentske učinkovitosti po ESCO modelu prepoznala je tvrtka Prvo plinarsko društvo osnovavši tvrtku kćer PPD ESCO. Uz obnovu sisačkog bazena, na javnim natječajima su dobili i  još tri projekta – energetsku obnovu Bolnice Fran Mihaljević u Zagrebu, varaždinske bolnice te Policijske akademije u Zagrebu. Ukupna vrijednost ova četiri projekta je oko 120 milijuna kuna. Iz APN-a su najavili kako će uskoro iz europskih fondova dobiti dodatnih 211 milijuna eura za energetsku učinkovitost.

Važno je za Siščane kako rad bazena neće biti prekidan radovima jer će se najzahtjevniji radovi napraviti tijekom ljetnog redovnog održavanja bazena, kada je ionako objekt zatvoren. 

>> Grad Sisak diže kredit od 50 milijuna kuna, novcem će financirati 26 projekata

Komentara 1

SK
skorpi66
20:23 04.04.2016.

a sta reć.... živi bili pa vidili je to bu baš tak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije