Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tri godine od smrti

Obnavlja se "žlica", a gdje je spomenik "teti Vegeti"?

'01.08.2011., Koprivnica - Zlica ispred Podravkine poslovne sedmerokatnice uskoro ide u obnovu - uz nju ce biti postavljen spomenik izumiteljici Vegete Zlati Bartl. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
03.08.2011.
u 07:51


O izradi spomenika razgovara se sa Zlatkom Kauzlarićem Atačem koji je osmislio i "žlicu"

Nakon što je u subotu obilježena treća godišnjica smrti Zlate Bartl, voditeljice Podravkina tima koji je izumio najpoznatiji koprivnički proizvod – vegetu, poznata Podravkina "žlica", smještena između upravne zgrade i instituta u Starčevićevoj ulici, uskoro bi u čast preminule profesorice mogla dobiti novi izgled.

Skica već gotova

Prema riječima Vedrana Šimunovića, direktora korporativnih komunikacija, postoji ideja da se žlica i prostor u kojem se nalazi rekonstruiraju, te da se na istom mjestu postavi i spomen-obilježje Zlati Bartl.

– Žlicu je osmislio naš poznati umjetnik Zlatko Kauzlarić Atač, a s njim dogovaramo i izradu spomen-obilježja dr. Bartl, za koje već postoji skica, no ona nije definitivna. Kada bude gotova, prezentirat ćemo je javnosti – kazao je Šimunović.

Prvotno, ideja je bila da se profesorici počast oda u aleji zaslužnih građana Koprivnice, koja se trebala naći pokraj buduće mrtvačnice, no pojavili su se problemi u njenoj gradnji.

Što se tiče inicijative Podravkine Udruge branitelja, udovica i invalida Domovinskog rata da se po dr. Bartl nazove pogon ili laboratorij, Šimunović kaže da je Podravka umjesto toga uredila spomen-sobu svojoj legendarnoj djelatnici u prizemlju upravne zgrade pokraj recepcije, kako bi se svi koji žele mogli upoznati s likom i djelom "tete Vegete".

Spomen soba

– U spomen-sobi se svakodnevno pušta film o Zlati Bartl, a tamo se nalaze i sva priznanja i počasti koje je profesorica dobila, ali i nekoliko njenih privatnih stvari. Mislimo da je to bolji način da se sačuva uspomena na nju jer zbog kontroliranih uvjeta ne može baš svatko ući u proizvodnju – kazao je Šimunović. Inače, tek je na lanjsku godišnjicu smrti na njenom grobu kamena ploča zamijenila oronuli drveni križ.

 

Ključne riječi

Komentara 1

HA
Haagenar
14:05 03.08.2011.

Zlata Bartl je izmislila Vegetu koliko sam je i ja izmislio - taj \"pronalazak\" je rodjen po njenom povratku iz Njemacke gdje je bila po fabrikama slicnih proizvoda i odakle je pokupila recepturu. Kao i \"srbijanski\" Plazma Kekes koji je ukraden od Grka - cak mu ni ime nisu smislili - i u Grckoj se isto zove!!!! Neki ne mogu da pocrvene od stida jer ga niti nemaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije