Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkriveno spomen obilježje

Obljetnica prve razmjene logoraša u Domovinskom ratu

logor
Ilustracija: DPA/PIXSELL
22.05.2015.
u 12:38

Toga 22. svibnja 1992. godine kod Lipovca je obavljena razmjena 288 zatočenih hrvatskih branitelja.

Bivši zatočenici srbijanskih logora Anto Špar iz Komletinaca i Petar Bradvica iz Vinkovaca otkrili su danas spomen obilježje kod Lipovca s čime je obilježena obljetnica prve velike razmjene ratnih zarobljenika u Domovinskom ratu.

Toga 22. svibnja 1992. godine kod Lipovca je obavljena razmjena 288 zatočenih hrvatskih branitelja.

- Po našoj evidenciji u logorima je završilo oko 30.000 osoba od kojih je ubijeno oko 3.000 logoraša. Problem je što je status logoraša priznat samo onim logorašima koji su priznati od strane Međunarodnog Crvenoga križa te stoga pozivamo nadležne da se taj status prizna svim bivšim zatočenicima. Prema službenim podacima u srbijanskim zarobljeničkim logorima bilo je zatočeno oko 7.800 branitelja i civila od kojih je tristotinjak ubijeno, rekao je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak.

Čelnici Općine Nijemci, kojoj Lipovac administrativno pripada najavili su kako će oko spomen obilježja u budućnosti podići spomen park. Među uzvanicima bio je i Stjepan Sučić, kao izaslanik gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, koji je zamjerio što na svečanosti nije bio nazočan nitko od predstavnika državne vlasti.

- Ako ovo nije dovoljno da budu ovdje, na mjestu na kojem se još jednom podsjećamo da je Domovinski rat bio pravedan i obrambeni, ne znam što je dovoljno da dođu i pridruže nam se, rekao je Sučić.

Svečanosti otkrivanja spomen obilježja nazočna je bila i Sunčana Bašić iz Otoka koja je sa skupinom studenata i nekolicinom žena iz Beograda, a koje su podrijetlom iz Hrvatske, u vrijeme ratnih godina donosila hranu i druge potrepštine hrvatskim zatočenicima u Sremskoj Mitrovici.

- Bilo nas je strah ali smo željeli pomoći tim ljudima. Pakete s hranom smo donosili do porte na ulazu u logor jer nas dalje nisu puštali ali smo bili uporni da pomognemo, rekla je Bašić koju je Domovinski rat zatekao u Beogradu kao studenticu.

>> Obilježen dan sjećanja na zatočenike srpskih logora

Komentara 6

JA
ja123pao
23:48 23.05.2015.

s čime je obilježena obljetnica prve velike razmjene ratnih zarobljenika u --------------------------------------------------------------------------------------------------- prije te "prve razmjene" izvršeno je više razmjena . nemetin 27.3.1992. je jedna od tih razmjena.

ZI
zizuu11
17:56 22.05.2015.

Naravno da nije istina!Ja sam razmjenjen na današnji dan,jedan od 288 sretnika.Razmijene su bile oko 10.12.91. oko 100-150 osoba,zatim,u siječnju 92.god.,oko 26,potom 27.03.14.04.Razmijenjeno je 14 teških ranjenika.Nije mi jasno zašto se to radi,mijenja povijest?U koju svrhu se to radi ii za čiji račun.Što se dobija sa time gospodine izaslaniče?A to ću vas i osobno pitati,zapovjedniče moj!

ĐO
đonids
17:03 22.05.2015.

Nije istina i neznam ko je napisao ovu glupost jer večih razmjena hrvatskih branitelja za četnike je bilo i prije, racimo 09.11.1991 kada je u Šamcu zamjenjeno 330 hrvatskih policajaca i gardista s konc logora Manjače. Bio sam tamo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije