Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Objekti bi se morali preinačiti ili dograditi, a za to novca nema!

Najveći je problem udomljivanje ostarjelih muških osoba jer na ivanečkom području nema nijedne obitelji koja bi u kući zbrinjavala samo muškarce
10. listopada 2010. u 13:05 0 komentara 3 prikaza
'Var \\u0096 07. 10. 2010., Ivanec \\u0096 Vesna Belscak iz Ivanca udomljava ostarjele bake  PHOTO:  Ljiljana Risek'
Foto: ''

Broj udomiteljskih obitelji na ivanečkom području u posljednje je vrijeme smanjen više od trećine! Svjedoči o tome podatak da je od 25 obitelji koje su, na temelju suradnje s ivanečkim Centrom za socijalnu skrb, pružale privremeni dom i utočište djeci i ostarjelim osobama, njih sedam odustalo od udomiteljstva. Jedni su to učinili zato što se više ne žele time baviti, a drugi ne mogu ispuniti sve strože zakonske odredbe o prostornim uvjetima koji se moraju zadovoljiti.

Varaždinci prednjače

Da bi ih ispunili, trebali bi građevinski preinačiti ili dograditi svoje objekte u kojima udomljuju, a većina građana, potencijalnih udomitelja u ovo vrijeme krize za to novca nema. – Najveći je problem udomljivanje ostarjelih muških osoba, jer na ivanečkom području nema nijedne obitelji koja bi zbrinjavala samo njih. No iako je broj obitelji koje se u ovome kraju bave udomiteljstvom daleko od zadovoljavajućeg, treba istaknuti da su Ivanec, a pogotovu Varaždin, koji po broju udomitelja i prednjači u Varaždinskoj županiji, daleko ispred Dalmacije ili Istre. U Dalmaciji je, primjerice, broj udomitelja iznimno malen – kazala je Mladenka Ravenski, tajnica ivanečke Udruge udomitelja Nada. U povodu Dana prava djeteta, članice udruge koje se skrbe o djeci bez zadovoljavajuće roditeljske skrbi, na glavnom gradskom trgu pokušavale su građane upoznati s udomiteljstvom i animirati ih da u svom domu privremeno zbrinu djecu.

Riječ je o djeci koja zbog različitih razloga moraju biti izdvojena iz vlastitih bioloških obitelji. – Djecu zbrinjavam već jedanaestu godinu i u tom razdoblju kroz naš ih je dom prošlo desetero. Neki su u međuvremenu odrasli i zasnovali vlastite obitelji, neki su na putu da se osamostale, a neki se još školuju. Trenutačno na udomljavanju imam troje djece, što je i zakonom dopušten maksimum – kazala je Mladenka Ravenski. Udruga Nada ujedno je i članica nacionalnog Foruma za kvalitetno udomljivanje djece.

Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece neprofitna je organizacija koja potiče udomiteljstvo, a u nas je financira Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske. Zasad je u njega učlanjeno šest udruga iz Hrvatske, a među njima su varaždinska Zipka i ivanečka Nada. Svi zainteresirani za bavljenje udomiteljstvom mogu se javiti Nadi na tel. 781-788 ili Zipki na tel. 714-068. Udomiteljstvo nije isto što i posvajanje ili smještaj u dječji dom, već skrb u kojoj obitelj prihvaća dijete i brine se o njemu dok se situacija u biološkoj obitelji ne popravi. M. Ravenski je nedavno sudjelovala i u pripremi spota o udomiteljstvu koji će se uskoro emitirati na nacionalnoj televiziji.

Advent u Zagrebu
Adventska karta
Gdje je najbolje partijati s ekipom, koja mjesta kriju najbolju zabavu za klince, a doznajte i gdje počastiti poslovne partnere
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.