Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji jedini u posjedu fotografija inspektorata

Objavljujemo sve foto-dokaze ilegalnog užasa u Vruji, obala je uništena. Tko će dobiti posao rušenja?

27.04.2023.
u 15:11

Večernji list prvi je od inspektora dobio potvrdu da bageri stižu u Vruju. Posjedujemo i snimke onog što su tamo zatekli, a razmjeri devastacije su prestrašni. U jeku je i borba za unosni posao rušenja ilegalnih objekata Stipe Latkovića.

Pristupna cesta, AB zidovi, vodosprema i jacuzzi, ali i dogradnja, betonska obala te lukobran. Sedam je to objekata koji se trebaju rušiti u Vrulji (ili Vruji), procjena je Državnog inspektorata (DIRH) da bi taj posao u uvali između Omiša i Makarske mogao koštati 283 tisuće eura, a još u veljači, kao što smo objavili ekskuzivno u Premiumu Večernjeg lista, započeli su s traženjem firme koja bi samo rušenje mogla i obaviti.

A kad bi bageri zaista fizički mogli put Vrulje? Najvjerojatnije prije ljeta, iako bi se situacija potencijalno mogla i zakomplicirati. Ali, krenimo ispočetka.

Posao žalbom stopirao Latković 

Dakle, u veljači DIRH raspisuje natječaj za rušenje u Vrulji, a postupak se odmah oteže jer na njega je pristigla žalba, i to od tvrtke Point Split, iza koje stoji Splićanka u vlasništvu poduzetnika Stipe Latkovića. A Latković je upravo taj koji je i gradio bespravne objekte, što je zaključila i Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), kad mu je žalbu i odbila.

- U konkretnom slučaju, iz činjeničnih utvrđenja neupitno proizlazi da je žalitelj investitor nezakonito izgrađenih građevina koje su predmet uklanjanja u ovom postupku javne nabave i kojemu se rješenjima građevinskih inspektora naređuje uklanjanje nezakonito izgrađenih građevina te ga se upozorava da će se izvršenje rješenja provesti putem treće osobe na njegovu odgovornost i trošak, ako ne postupi po naredbi iz rješenja - kako, "zbog nedostatka pravnog interesa", odbijaju žalbu tvrtke Point iz Splita, pojasnili su u DKOM-u.

Sam natječaj konačno je priveden kraju, odnosno na njegu su stigle tri ponude; svoje strojeve u Vrulju poslati mogu Innecto iz Sinja, Završni radovi Krešo iz Krapinskih toplica te TGT-Adriatik iz Pule, a konačnu odluku o odabiru DIRH tek treba donijeti. Javno otvaranje samih ponuda, od kojih je najjeftinija TGT-Adriatikova od gotovo 255 tisuća eura bilo je početkom travnja, a još deset dana imali su potencijali žalitelji da na njih daju prigovor. Prigovorio nije nitko, ali Latković još ima pravo žaliti se Visokom upravnom sudu na odluku DKOM-a kojom se odbija njegova žalba.

Donesena je ona 20. ožujka, a žalba se sudu može uložiti u roku od 30 dana od isteka osmog dana od dana javne objave rješenja. Ili, Latković je 20. ožujka dobio 38 dana da se Visokom upravnom sudu požali što je DKOM odbio njegovu žalbu. Kad rok prođe i ukoliko postupak zaista ne ode na sud, DIRH može objaviti koju je tvrtku za rušenje odabrao. Ali i na odluku o odabiru može se uložiti žalba DKOM-u. Rok za to obično je deset dana, tako da bi se odluka DIRH-a o odabranoj tvrtci, pod uvjetom da apsolutno sve prođe bez problema (čitaj žalbi) očekivati mogla za otprilike mjesec dana.

Večernji list od DIRH-a je prvi dobio službene fotografije objekata koji čekaju rušenje, objavljujemo ih u nastavku. 

Ilegalna nadogradnja objekta 

Foto: Državni inspektorat

Foto: Državni inspektorat

Ilegalni betonski jacuzzi u stijeni uz more 

Foto: Državni inspektorat

Ilegalna nadogradnja objekta 

Foto: Državni inspektorat

Ilegalna betonska obala i sunčalište 

Foto: Državni inspektorat
Foto: Državni inspektorat

Ilegalna nadogradnja objekta 

Foto: Državni inspektorat

Foto: Državni inspektorat

Foto: Državni inspektorat

Foto: Državni inspektorat

Foto: Državni inspektorat

Foto: Državni inspektorat

Foto: Državni inspektorat

Ilegalni mega-lukobran i betonski zid u moru 

Foto: Državni inspektorat

Foto: Državni inspektorat

Komentara 21

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
15:49 27.04.2023.

Cekaj, nismo li dosada zakonski odobravali sve bespravno sagradjeno? Kaj je sad ovo?

ZM
zm1
16:44 27.04.2023.

Ja ne vidim ovdje "uzasne" fevastacije ,kako novinarka sugerira ?! Znaci ,zelis nesto uredit i napravit dobro , e ne moze , jer ovo na slikama mi ne djeluje kao devastacija

MI
microlion
17:20 27.04.2023.

Nedvojbeno je sve napravljeno u stilu. Ali radi se o tome da je napravljeno u komadiću netaknute prirode. Poželjnost Hrvatske je baš u tome da ima puno netaknute prirode. Ako se dozvoli ovo, počet će investitori graditi po Kornatima pa pa po Plitvičkim jezerima, sve stvari u stilu, ali kad sve završi neće u cijeloj Hrvatskoj ostati jedan otočić, jedna uvala, jedno jezerce da nema na njemu 10 vikendica. Zar to želite???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije