Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neformalno druženje

Objavljujemo četiri scenarija za vraćanje stare devizne štednje

pahor, kosor (1)
Foto: Reuters
1/5
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
31.07.2010.
u 13:16

Premijerka J. Kosor i kolega Pahor nisu se dogovorili kako će se prebiti dugovi, no to će biti riješeno za tri mjeseca.

Pitanje stare devizne štednje i samim time dolaska Nove ljubljanske banke na hrvatsko tržište bit će riješeno za tri mjeseca, a Slovenija očekuje da će Hrvatska do Božića završiti pregovore s Europskom unijom, objavili su nakon jednosatnog sastanka u Bohinju premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor. Štediše će, dakle dobiti svoj novac, ostalo je još nedorečeno od koga i na koji način.

Bohinj je novi Trakošćan
- Dogovoren je smjer koji će biti u skladu s potpisanim međunarodnim sporazumom o sukcesiji i koji neće kršiti osnovna prava pojedinca - kazao je Pahor.

Baš kao što je bio slučaj prije točno godinu dana u Trakošćanu, niti danas se nisu mogli čuti detalji, tek načelan dogovor.

- Kratak je rok i zato je malo vremena na raspolaganju za dogovaranje tehničkih pojedinosti, pa smo odlučili da će kolovoz biti radni. Našim ćemo suradnicima, ministrima, ekspertima, visokim predstavnicima za sukcesiju dati ćemo instrukcije u kojem smjeru želimo rješenje - pojasnio je šef slovenske Vlade.

Premijerka Kosor podsjetila ja kako i prije godinu dana, niti najbliži suradnici nisu vjerovali da postoje neke šanse da se riješi problem granice, a uspjeli smo. Ono što je pitanje granice bio Trakoščan, za pitanje Ljubljanske banke je Bohinj.

- Izgradili smo mostove prijateljstva i na tom tragu gradili smo povjerenje koje je dovelo do rezultata - otkrila je tajnu uspjeha rješavanja hrvatsko-slovenskih otvorenih pitanja premijerka Kosor.

Šefica hrvatske vlade ustvrdila je da se prije nekoliko dana sastala s guvernerom HNB-a Željkom Rohatinskim, te da će s njime nastaviti razgovore o mogućem rješenju. posebno zato što je Rohatinski nakon posljednjeg sastanka u Banskim dvorima jasno rekao da postoji samo jedan način da NLB uđe na hrvatsko tržište, ako isplati novac vlasnicima stare devizne štednje.

Tko će taj novac morati osigurati, nije poznato. Spominje se cijeli niz modela koji, barem u ovoj fazi pregovora, ne isključuju da dio tog iznosa preuzme i Hrvatska.

Osim Ljubljanske banke, Kosor je istaknula da se razgovaralo o gospodarskoj suradnji te o turizmu. Kako su izjave bile organizirane na samoj obali Bohinjskog jezera, uz pedesetak novinara, izjave je pratilo još toliko turista. Kosor ih je pozdravila, a nije zaboravila pozdraviti i slovenske novinare, "posebno onoga s kojim je imala priliku razgovarati".

Pozdrav lažnom Janši
Pritome je, očito, mislila na novinara Radija 1 Denisa Avdića koji je, prdestavivši se kao Janez Janša kojega odlično oponaša, s njom uspio u eteru i nenajavljeno razgovarati.

Od svih dosadašnjih susreta Kosor-Pahor, ovaj današnji na Bohinju bio je najmanje estradiziran, bez namjernog odvlačenja pažnje medija od problema koji se rješavaju i bez potenciranja svojevrsne romanse prijatelja Boruta i Jadranke, kako se sami oslovljavaju.

Taj folklor je bio, međutim, zanimljiv mnogima pa je važno reći kako su J. Kosor i B. Pahor i ovoga puta bili modno suklađeni: ona u bijelom kompletiću s neizbježnim brošem, a on u crnom odijelu s bijelom košuljom bez kravate. Prošetali su uz obalu jezera, a kroz Bohinj su se vozili u istoj limuzini.

Jeli zlatovčicu s pjenicom od šafrana i skutu
Razgovor u četiri oka vodili su Villi Park neposredno uz izvor Save, gdje su se nakon protokola vratili na ručak. Za predjelo im je poslužena domaća skuta sa svježim začinima i maslinovim uljem na mariniranim rajčicama. Glavno jelo bila je zlatovčica s pjenicom od šafrana te rižoto od ječma, a za desert sorbet od jagoda na biskvitu od lješnjaka te kava s pralinama.

Očito su neslužbeni susreti postali pravi način za rješavanje problema dviju susjednih država. I na Bohinju neće završiti. Nakon Ljubljanske banke, Kosor i Pahor mogu se "baciti" na nuklearku u Krškom.

Komentara 257

ST
standup
16:14 31.07.2010.

LOVE-3. generacija....

OB
-obrisani-
17:25 31.07.2010.

kAMOĆEMO Tko je tebe napravio ????? hahahaha

OB
-obrisani-
14:32 31.07.2010.

Zanimljive fotografije samo neznam šta Pahorova žena misli kad vidi ovolike izljeve ljubavi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije