Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Agrokor

Objavljeni novi transkripti. Dalić detaljno opisala kronologiju događaja

Martina Dalić
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
23.08.2018.
u 12:07

Iz njih se može vidjeti koliko je premijer Plenković znao o čitavom postupku, na koliko je sastanaka sudjelovao Zdravko Marić, te detalji o formiranju skupine poznate kao Borg grupa.

Bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić u svojem iskazu Uskoku iznijela je saznanja o slučaju Agrokor, a iz njega se može vidjeti koliko je premijer Plenković znao o čitavom postupku, na koliko je sastanaka sudjelovao Zdravko Marić, te detalji o formiranju skupine poznate kao Borg grupa.

N1 donosi transkript iskaza u kojem je Dalić navela sljedeće:

U veljači 2017. obnašala sam dužnost potpredsjednice Vlade RH i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta. U tom svojstvu g. Božinović kao tadašnji predstojnik Ureda premijera izvijestio me sredinom veljače 2017. da su se na sastanku našli predstavnici koalicijskih partnera HDZ-a i Mosta, gdje su predstavnici Mosta istaknuli da se u TD Agrokor d.d. gomilaju ogromni problemi i da predlažu osnivanje radne skupine financijskih stručnjaka kao pomoć Vladi RH u sagledavanju i razumijevanju problema u tom društvu, pri čemu da inzistiraju da ministar financija Zdravko Marić ne bude aktivno angažiran u radu te skupine.

15. ili 16. veljače ponovno sam dobila informaciju od g. Božinovića da mu se obratio vlasnik TD-a Agrokor Ivica Todorić i da je tražio sastanak s premijerom, inzistirao je da to bude hitno, pa smo kolega Zdravko Marić i ja po nalogu premijera Andreja Plenkovića 19. veljače 2017., u nedjelju, pošli na inicijalni sastanak s Ivicom Todorićem i njegovim suradnicima Ivanom Crnjcem i Antom Todorićem, a sastanak je bio u nedjelju jer smo kolega Marić i ja u predstojećem tjednu imali zakazana poslovna putovanja. Na tom sastanku Ivica Todorić je u bitnome kazao da se njegovo društvo našlo u velikim problemima jer nemaju sredstava za podmirenje svojih obveza i da su u postupku traženja novih izvora financiranja kroz kredite, u kojem smislu su tražili da HBOR podrži Agrokor. Osim toga iznijeli su i druge po njima moguće vidove financijske podrške države, te su nam pri tom predali i prezentaciju o stanju u društvu, koji je preuzeo kolega Marić.

Pogledajte video: Todorići - Od raja do sloma

Mi smo primili na znanje rečeno i 22. veljače 2017. održan je sastanak na kojem se raspravljalo o osnivanju radne skupine, sve kroz pripremu za sastanak između premijera Plenkovića i lvice Todorića, problematika je bila pred nama, na sastanak je radi shvaćanja konteksta događaja bio pozvan guverner Boris Vujčić, koji nam je priopćio da je prema izračunu HNB dug TD Agrokor d.d. 60 milijardi kuna. Na sastanku su bili osim guvernera, premijer Plenković, ministri Goran Marić, Zdravko Marić, zatim bili su prisutni i mislim Davor Ivo Stier i Davor Božinović. Razmatrali smo tko bi mogli biti predstavnici HDZ-a u budućoj radnoj skupini te sam ja predložila Tomislava Matića i Antu Ramljaka.

Predložila sam upravo njih dvojicu jer su obojica imala potrebna sofisticirana financijska znanja, iskustvo državne službe i privatnog sektora, a niti jedan aktualno nije bio povezan s bankarskim sektorom odnosno financijskim institucijama, a niti s TD Agrokor d.d. Zdravko Marić predložio je Tončija Korunića, a moram kazati da je i Goran Marić također istaknuo kvalitetu predloženih Ante Ramljaka, Tomislava Matića kao i Tončija Korunića, za koje je kazao da ih poznaje od ranije kao stručnjake, te su navedene tri osobe postale kandidati radne skupine ispred HDZ-a, obzirom da je premijer Plenković dobio pozitivno mišljenje svih prisutnih o navedenim osobama, isti su i predstavljali HDZ u budućoj radnoj skupini. U odnosu na predstavnike Mosta navodim da je premijer Plenković nazvao Božu Petrova kao predsjednika Mosta i kazao mu da predloži kandidate za radnu skupinu, te je drugog dana Božo Petrov meni putem SMS-a poslao svoje prijedloge kandidata u osobama Branimira Bricelja i Zorana Besaka, te mi je proslijedio njihove kontakte...

Cijeli transkript pročitajte ovdje.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako nije vidio cijeli transkript svjedočenja Martine Dalić i ostalih pred DORH-om, po kojem ispada da je bio na više sastanaka oko Agrokora nego što je to rekao na Povjerenstvu za sukob interesa, te je poručio da je DORH odbacio kaznenu prijavu, čime je ta tema zatvorena. Komentirajući dio transkripta u kojem stoji da je Marić savjetovao radnu skupinu, ministar je rekao da je radio isključivo u nacionalnom interesu. 

Na izravno pitanje je li lagao na Povjerenstvu za sukob interesa o broju sastanaka na kojima je bio, Marić je rekao:

"Jako teško pitanje to što me pitate, nisam lagao nikome."

Ključne riječi

Komentara 14

BU
Bubalamala
12:57 23.08.2018.

Kome još nije jasno da se političari i stranke na vlasti snabdijevaju novcem iz različitih Agrokora i potpisuju garancije za daljnja zaduženja dok ide do konačnog propadanja, onda na scenu stupa porezni obveznik kojeg se uključuje da poravna dugove !

AV
Avaz
12:16 23.08.2018.

Kriminalci iz hdz opet u sedlu. Nikad ama baš nikad hdz se neće promjeniti!!!

Avatar Zagor 74
Zagor 74
18:59 23.08.2018.

A gdje nam je ToniBroo sad da ovo obrani? Toniiiiii, opet afera.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije