Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mete u Siriji

Objavljene snimke napada na ISIL: 'Borba bi mogla trajati godinama'

Zračni napadi na ISIL
Foto: Youtube
1/2
24.09.2014.
u 09:39

Glasnogovornik Pentagona viceadmiral John Kirby rekao je da su napadi uspješno degradirali sposobnosti Islamske države

Američko središnje zapovjedništvo objavilo je snimke napada na Islamsku državu, javlja aol.com.

Zračni napadi izvedeni su u utorak na mete u Siriji koje kontrolira ISIL, a prema navodima dužnosnika, napadi su koordinirani između Bahreina, Katara, Saudijske Arabije, Jordana, i Ujedinjenih Arapskih Emirata i SAD-a.

– Amerika je ponosna što stoji rame uz rame s tim nacijama – rekao je o napadima američki predsjednik Barack Obama.

Glasnogovornik Pentagona viceadmiral John Kirby rekao je da su napadi uspješno degradirali sposobnosti Islamske države, javlja BBC. No, kazao je kako bi borba protiv džihadista Islamske države mogla trajati godinama.

>> Supruga Alana Henninga dobila snimku u kojoj on moli za svoj život

>> Vojni analitičari: ISIL se ne može pobijediti samo udarima iz zraka

>> Zapad želi uništiti ISIL, Kurdi žele državu, a Turska čeka ponudu

Komentara 13

Avatar Viking1
Viking1
12:15 24.09.2014.

ode jos jedan "multietnicar" JOŠ jedan mladić iz Bosne i Hercegovine poginuo je boreći se na strani terorističke skupine Islamska država (IS) protiv Kurda, objavio je u utorak bosanskohercegovački internetski portal Vijesti ummeta, koji otvoreno propagira radikalne islamističke ideje. Portal Portal navodi kako je poginuli bio Sejdin Omerdić iz Zenice, a smrtno je stradao, kako navodi portal, u borbama vođenim oko grada "Ajnul Arab".

Avatar spira
spira
15:26 24.09.2014.

Američke snage su počele sa vazdušnim i raketnim napadima na uporišta IDIL-a i još nekih grupa na teritoriju Sirije. Tim potezom kompleksna situacija na Bliskom istoku postaje još i kompleksnija te vodi u dodatne eskalacije koje će čak i ključnii akteri teško moći pohvatati. Šta je početak bliskoistočnih sukoba? Dominacija Islama? Raskol unutar Islama? Krstaški ratovi? Kolonijalizam? Osnivanje Izraela? Iranska revolucija? Od svega po malo .Izraelsko-palestinski sukob uzima kao centralni sukob iz kojeg su proizašle brojne druge situacije i podele na Bliskom istoku. Sirija , očito ponovo ključno žarište, što je povod rata? Sekularna pan-arapska vlast? Odnos s Iranom i Rusijom? Anti-izraelska politika? Ako je Sirija bastion pan-arapske ideologije, kako to da su onda gotovo sve arapske zemlje nastrojene protiv nje i aktivno su učestvovale u naoružavanju islamista? A ako je pak ipak stvar religije, kako to da se onda sirijska vojska nikada nije raspala u zemlji s alavitskim vođstvom i većinski sunitskim vojnicima? . . . . . Da li je Sirija nekome problem zato što je politički vezana uz Iran?. . . Na primer Iran i Turska – Iran je svakako glavni saveznik Sirije u regionu, jedini pravi saveznik u regionu, dok je Turska verovatno njen najveći neprijatelj i njena najveća pretnja. No, isti Iran i Turska imaju poprilično dobre odnose, ne baš posve savezničke, ali iznad formalnih. Zašto je Iran u dobrim odnosima sa Sirijom? Zbog geopolitike? Sfere uticaja? Zbog činjenice da je vladajuća elita mahom alavitska, gotovo šiitska? Ako je tako, zašto onda Iran nema ovako prisne odnose recimo sa jednim Azerbajdžanom gde su 85% populacije šiiti? Ideološka veza između Sirije i Irana? Ne baš, štaviše, Sirija i Iran su po mnogo čemu nebo i zemlja. Sirija je možda i najsekularnija zemlja Bliskog istoka – pa čak više i od Izraela koji se ipak zasniva na religijskoj osnovni – dok je u Iranu priča posve drugačija i religija zapravo dominira državom. U region koji takođe vrvi ogromnim kontradikcijama. Saudijska Arabija i Katar -dve bogate naftne monarhije, prva je geografski ogromna, druga je sićušna i uvek potajno strahuje da će ih prva progutati ako joj jednog dana takvo što padne na pamet. Obe finansiraju kojekakve islamističke grupe na teritoriji Sirije, dok su obe ljuti rivali.

Avatar aunick
aunick
04:14 25.09.2014.

Nisam branioc nicijih interesa pa radi toga nemogu da razumijem pojedine kvalifikacije na ovom portalu, po kojima je diktatorski rezim Assada u Siriji sekularni rezim. je li to zbog toga sto diktator u opresiji ne pravi razliku po vjeri i etnicitetu? Samo po pokornosti. Nesto slicno Gadafiju, Sadmu, Putimu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije