Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UBIJENO 19-ERO DJECE

Objavljena snimka masakra u školi u Teksasu, na meti policija i novinari: 'Obitelji ovo nisu htjele vidjeti'

Foto: Youtube screenshot
1/4
13.07.2022.
u 11:00

S obzirom da je policija sama najavila objavljivanje snimke nadzornih kamera tijekom vikenda, šef policije kazao je kako je ''duboko razočaran'' potezom novina

Američke novine Austin American-Statesman objavile su dijelove snimki nadzornih kamera za vrijeme pucnjave u osnovnoj školi u Texasu.

Pucnjava u osnovnoj školi Robb u gradiću Uvalde dogodila se 24 svibnja, a u njoj je ubijeno 19 učenika i dvoje učitelja, prenosi CNN

Naime, na objavljenoj snimci dugačkoj oko četiri minute prvo su vidljivi učitelji su koji vrištali na hodnicima dok je napadač dolazio s parkinga na glavni ulaz zgrade. Nakon što je ušao u 11.33 sati, nadzorne kamere pokazuju njega kako hoda hodnicima s poluautomatskom puškom. Nedugo nakon čuje se pucnjava, a snimljeno je i dijete kako trči.

Prvi pucnjevi upućeni policajcima čuju se oko 11.37 sati, nakon čega se policijske snage povlače na drugi kraj hodnika i tamo ostaju sve do 12.21 sati. U tih 40 minuta napadač je u četiri navrata zapucao na civile. 

Policajci su napadača ponovno napali u 12.50 sati, kada su vlasti objavile da je i ubijen. 

Ove nadzorne snimke izazvale su velike prijepore u javnosti te se postavlja pitanje zašto je policajcima toliko dugo trebalo da zaustave napadača, dok su obitelji žrtava napale novine zbog objave snimki prije nego što su ih oni pogledali

Osudili novine

- Svi smo složni za istinu - odgovorio je na prozivke glavni urednik Manny Garcia. 

Gradonačelnik Don McLaughlin kazao je kako je potez novina bio ''jedan od najvećih kukavičluka koje je vidio'', navodeći kako dijelovi snimke uopće nisu trebali biti objavljeni. 

- Nema razloga da obitelji to moraju vidjeti. Mislim, htjeli su vidjeti video, ali nisu trebali vidjeti napadača kako ulazi i čuti pucnjeve. Ne moraju ponovno proživljavati kroz to su prošli dovoljno - kazao je. 

S obzirom da je policija sama najavila objavljivanje snimke nadzornih kamera tijekom vikenda, šef policije kazao je kako je ''duboko razočaran'' potezom novina.

- Duboko sam razočaran da je ovaj video objavljen prije nego što su sve obitelji koje su tog dana bile pogođene i zajednica Uvaldea imali priliku pogledati ga kao dio plana predsjednika Dustina Burrowsa. Oni koji su najviše pogođeni trebali su to među prvima vidjeti - kazao je Steven McCraw. 

Reakcija obitelji žrtava 

Neke obitelji zamolile su svoje sugrađane da ne dijele objavljeni video. 

- Ovo je suprotno od onoga što su obitelji htjele! Ako ste nam pravi prijatelj, molim vas nemojte ovo dijeliti, ne želim taj video vidjeti na svom Facebooku niti želim da me označite bilo gdje'', napisala je majka Gloria Cazares čija je kćer Jackie ubijena. 

Objavila je i fotografiju novinara Austin American-Statesmana koji je pisao o snimci, te napisala 'J**i se'. 

''Naša srca su ponovno slomljena'', dodala je. 

Kimberly Rubio, majka djevojčice Lexi, kazala je ranije na tiskovnoj konferenciji: 

- Razumijemo da mediji žele ljude držati odgovornima, jer vlada nije bila transparentna prema nama, ali ne treba vam audiozapis to i za to vam ne treba cijeli video. Ono što su nam namjeravali pokazati bilo je dovoljno. Nije to morao učiniti. 

Zvuk na snimci, smatra Rubio, nije bio potreban

- Moramo reći našoj obitelji kod kuće da ne gledaju vijesti i našoj djeci, oni imaju mobitele. To je neprihvatljivo - dodala je. 

>> VIDEO Policajka spasila dijete iz vozila u Puli: Provukla je ruku kroz prozor i uspjela otvoriti vrata

Komentara 7

Avatar horuk
horuk
11:57 13.07.2022.

Kako osudili novine? To vazi u nas kao najveci grijeh. Jedini nedodirljivi su novinari.

Avatar Povuci!
Povuci!
12:24 13.07.2022.

Nek se novine obrate HND-u oni će ih braniti do noktiju! Ako treba i na terase će se penjati, prepadati djecu i istjerivati pravdu!

SJ
Sivi_Jastreb
11:04 13.07.2022.

To je amerika kaubojska posla..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije