Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Planiranje

Obiteljske kuće na mjestu Miketićeva golf-igrališta

'                               '
''
03.01.2011.
u 16:57

Novi Prostorni plan omogućuje dugo najavljivani projekt Američkih kuća izgradnje novog stambenog naselja

Grad Donja Stubica nakon godine i pol intenzivnog rada dobio je novi Prostorni plan. Tako se nakon 12 godina, jer je postojeći bio na snazi od 1998. godine, otvaraju nove mogućnosti razvoja cijelog područja Donje Stubice.

Obilježeno sukobima

Donošenje toga Prostornog plana u ovih godinu i pol obilježio je sukob oko namjera tvrtke Američka kuća, koja u naselju Pustodol želi graditi stambeno naselje sa 60 do 80 obiteljskih kuća. Kako je ranije na tom prostoru bila predviđena rekreacijska zona, neki vijećnici, posebno s Nezavisne liste Zvonimira Lendreca, smatrali su da tako treba i ostati. No, s druge strane većina je podsjećala kako je ta namjena određena još na osnovi planova koje je tada imao poznati stubički poduzetnik Željko Miketić, koji je tu kanio graditi golf-igralište i prateće turističke sadržaje. Kako je krajem devedesetih godina prošloga stoljeća došlo do sloma Miketićeva carstva, njegova bijega i kasnije osude na zatvorsku kaznu, planovi su ostali samo na papiru. Stoga je prevladalo mišljenje da nema potrebe čuvati tu namjenu za nešto za što nema investitora, posebno kada se razvoj turističkih sadržaja nudi na drugim lokacijama, a istodobno postoji zainteresirani i poznati investitor za gradnju stambenog naselja.

– Ovo je povijesni dan za Donju Stubicu, i želim da se javno objavio tko će glasovati za ovaj Prostorni plan, a tko protiv – zatražio je tako nezavisni vijećnik Zvonimir Lendrec, protivnik plana Američke kuće, ali i novog Prostornog plana. No, pri samom donošenju nije komentirao slučaj Američkih kuća, već je prozvao autora plana prof. Mladena Obada Ščitarocija, rekavši kako je preko dvadesetak godina prisutan u prostornom planiranju u Donjoj Stubici, te ga upitao je li se zapitao o ostvarenju svojih vizija. – Vi ste umjetnička duša, a zanemarujete sadašnjost i ostvarivost plana. Posebno je velika pogreška što je zbog bazena kod Jezerčice onemogućena gradnja stubičke obilaznice – rekao je Lendrec. Prof. Mladen Obad Ščitaroci odgovorio je kako s bazenom nema ništa jer je on sagrađen davno prije. Kod Jezerčice postoji mogućnost gradnje uskog koridora ceste, uz potrebu rušenja tamošnje ograde.

Dobri temelji

– Mislim da ovaj Prostorni plan stvara dobre temelje za budući razvoj Donje Stubice. On je uravnotežen, što znači da je usklađen s brojnim, često suprotnim, zahtjevima raznih institucija i pojedinaca, koliko je god to bilo moguće. Sadržajno je bogat i ambiciozan, s vizijom za sljedećih 15 godina, ali i dulje. Otvara i nove pretpostavke za razvoj gospodarstva i poljoprivrede te nudi potencijale za razvoj turizma, uključivo i seoskog – rekao je prof. Ščitaroci.

 U izradi Prostornog plana Donje Stubice moralo se voditi računa da je dobar dio Donje Stubice u Parku prirode Medvednica. U postupku izrade Plana stiglo je tristotinjak primjedbi i zahtjeva građana, ponajviše za prenamjenom zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko. Oko 75 posto takvih zahtjeva, dakle koliko god je bilo moguće, na kraju je pozitivno riješeno.

Komentara 1

KD
KRALJ DMITAR ZVONIMIR_neblok
17:31 08.01.2011.

Da li netko zna gdje sena internetu u cijelosti može naći potpuni (sa kartografskim prikazom!!) urbanistički plan Donje Stubice?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije