Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Atraktivna i moćna

'Obiteljska država' Azerbajdžan: Prvu damu suprug imenovao potpredsjednicom

Azerbajdžan
Foto: DPA/PIXSELL
1/6
21.02.2017.
u 12:27

Sveprisutna na televiziji i vrlo popularna na društvenim mrežama, Mehriban, koja dolazi iz moćne financijske obitelji Pašajev, za Alijeva se udala 1983.

 Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev svoju je suprugu Mehribanu Alijevu imenovao potpredsjednicom države, dodatno učvrstivši obiteljsku moć u vladanju tom kavkaskom zemljom bogatom energentima. "Mehriban Arif Gizi Alijeva je imenovana  prvom potpredsjednicom Republike Azerbajdžan", objavio je njezin suprug nakon donošenja ukaza.

Nova potpredsjednica, 52-godišnja Mehriban Alijeva, je od 2005. zastupnica stranke na vlasti Jeni Azerbajdžan i vodi zakladu Hejdar Alijev koja nosi ime njezinog svekra i bivšeg predsjednika države. Sveprisutna na televiziji i vrlo popularna na društvenim mrežama, Mehriban, koja dolazi iz moćne financijske obitelji Pašajev, za Alijeva se udala 1983. s 19 godina i s njim ima dvije kćeri i sina. Po zanimanju je oftalmologinja, a 2004. je imenovana ambasadoricom dobre volje UNESCO-a.

Njezin 55-godišnji suprug Alijev je vlast u zemlji preuzeo 2003., naslijedivši svog oca Hejdara Alijeva, šefa bivšeg lokalnog KGB-a i člana sovjetskog Politbiroa.

Alijev zemljom vlada čvrstom rukom. Azerbajdžan je najsvjetovnija od svih muslimanskih država, no vlasti su sve više zabrinute zbog uspona radikalnog islama.

>>Kolinda Grabar-Kitarović se sastala s predsjednicima Azerbajdžana i Afganistana

>>Suradnja: Azerbajdžan je ono što je Dubai bio prije 10 godina

Komentara 4

MA
Makroman
13:39 21.02.2017.

Ma nista bolje nije ni kod nas. Samo je obitelj malo veca, al ipak svi dobiju neku funkciju posto se kumovima i obitelji najbolje vjeruje (Bozo Petrov 2017)

Avatar superhik74
superhik74
17:46 21.02.2017.

Glavno da snadbjeva Izrael naftom, pa onda moze raditi sto ga je volja, odjednom nema nikakve "zabrinutosti za tzv. ljudska prava, slobode i demokraciju, slicno kao sto vrijedi za Saudijsku vehabiju Arabiju. Cim prekine opskrbu Izraela naftom ili pomisli je prodavati za bilo sto drugo osim petrodolara uvesti ce mu "demokraciju" bombama.

AD
adrad
13:10 21.02.2017.

Baš me zanima kada će velike sile destabilizirati i ovu "stabilnu diktaturu" pod izrikom demokratizacije ili "obrane" od radikalizma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije