Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smrt Kaczynskog

Obitelji poginulih u avionu Kaczynskog nemaju od čega živjeti

Kaczynski
AFP
16.04.2010.
u 18:38

Obitelji nekih od stradalih u poljskome predsjedničkom avionu našle su se u teškoj materijalnoj situaciji.

Iza velike državne i svjetske tragedije stoje tragedije obitelji i rodbine poginulih. Tragedije djece koja su ostala siročad, supruga i muževa koji su ostali bez svojih žena. Tragedija roditelja koji su nadživjeli svoju djecu. Ni prošlotjedna tragedija poljskog predsjedničkog zrakoplova, u kojoj je život izgubilo 96 ljudi, nije iznimka.

Među njima su bili poljski predsjednik Lech Kaczynski i njegova supruga Maria, političari, generali, službenici i članovi obitelji ljudi tragično likvidiranih 1940. godine u Katynu. Obitelji nekih od stradalih u poljskome predsjedničkom avionu našle su se u teškoj materijalnoj situaciji. Među njima je i Joanne Krupski kojoj od tragične  subotnje suprugove pogibije prijatelji donose hranu. Muž Janusz ostavio je sedmero siročadi od kojih najmlađe ima 10 godina.

- Teško je uopće zamisliti kako će Joanna dalje živjeti. Poslodavac pokojnog Janusza već je uputio molbu vladi da im dodijeli mirovinu po posebnim uvjetima - prepričava Teresa Kapela, prijateljica obitelji. U financijskim problemima našla se i obitelj poljskog zastupnika konzervativne stranke Krzystofa Putre. Jedan od najbližih suradnika blizanaca Kaczynski ostavio je ženu i osmero djece. Radi pomoći obitelji Putra angažirali su se stranački kolege poginulog zastupnika. On je jedini zarađivao u obitelji, a supruga se brinula za dom.

Nemaju čime otplaćivati nedavno podignuti kredit.
- Situacija je dramatična. Tri obitelji naših preminulih zastupnika ostale su bez sredstava za život. Banke su blokirale račune, a supruge nemaju punomoći - objašnjava poljska političarka Barbara Bartus, kolegica preminulog zastupnika Putre. Za pomoć obiteljima apelirao je i poljski Caritas, a vlada je odlučila dodijeliti financijsku pomoć svakoj od obitelji 96 poginulih u padu zrakoplova kod ruskog Smolenska.

Na zahtjev obitelji, pogreb poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog neće biti odgođen zbog blokade zračnog prometa. Neizvjestan je i odlazak hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. Iz njegova ureda kažu da prate situaciju i čekaju kako će se razvijati, odnosno hoće li predsjednički avion dobiti zeleno svjetlo za let. Obama je potvrdio dolazak.

Ključne riječi

Komentara 6

LI
libero
08:30 17.04.2010.

Nek se molu Bogu on će im pomoći.

RI
riousa
19:52 16.04.2010.

Pomoce im hrvatska. Eto sad se vidi sve jedan ukuci mlatio lovu za cijelu familiju a kako drugo nego krali od drzave. On sam cijelu familiju hranio jaooo. A i ovi drugi s njim. Dace njima Obama penzije jer njemu su dali da rakete postavi u poljsku na rusiju. Nek idu na trznicu sad i prodaju jaja ha ha ha ha

MM
Mladen Miletić
20:16 16.04.2010.

Obitelji poginulih u avionu Kaczynskog nemaju od čega živjeti, iako znamo da avionske kompanije plačaju i po par miliona EURA odštete za poginule. Nadalje To je stara EU gdje sve bolje i debelo plačeno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije