Naslovnica Vijesti Svijet

Obitelji poginulih u avionu Kaczynskog nemaju od čega živjeti

Obitelji nekih od stradalih u poljskome predsjedničkom avionu našle su se u teškoj materijalnoj situaciji.
16. travnja 2010. u 18:38 6 komentara 1 prikaza
Kaczynski
Foto: AFP

Iza velike državne i svjetske tragedije stoje tragedije obitelji i rodbine poginulih. Tragedije djece koja su ostala siročad, supruga i muževa koji su ostali bez svojih žena. Tragedija roditelja koji su nadživjeli svoju djecu. Ni prošlotjedna tragedija poljskog predsjedničkog zrakoplova, u kojoj je život izgubilo 96 ljudi, nije iznimka.

Među njima su bili poljski predsjednik Lech Kaczynski i njegova supruga Maria, političari, generali, službenici i članovi obitelji ljudi tragično likvidiranih 1940. godine u Katynu. Obitelji nekih od stradalih u poljskome predsjedničkom avionu našle su se u teškoj materijalnoj situaciji. Među njima je i Joanne Krupski kojoj od tragične  subotnje suprugove pogibije prijatelji donose hranu. Muž Janusz ostavio je sedmero siročadi od kojih najmlađe ima 10 godina.

- Teško je uopće zamisliti kako će Joanna dalje živjeti. Poslodavac pokojnog Janusza već je uputio molbu vladi da im dodijeli mirovinu po posebnim uvjetima - prepričava Teresa Kapela, prijateljica obitelji. U financijskim problemima našla se i obitelj poljskog zastupnika konzervativne stranke Krzystofa Putre. Jedan od najbližih suradnika blizanaca Kaczynski ostavio je ženu i osmero djece. Radi pomoći obitelji Putra angažirali su se stranački kolege poginulog zastupnika. On je jedini zarađivao u obitelji, a supruga se brinula za dom.

Nemaju čime otplaćivati nedavno podignuti kredit.
- Situacija je dramatična. Tri obitelji naših preminulih zastupnika ostale su bez sredstava za život. Banke su blokirale račune, a supruge nemaju punomoći - objašnjava poljska političarka Barbara Bartus, kolegica preminulog zastupnika Putre. Za pomoć obiteljima apelirao je i poljski Caritas, a vlada je odlučila dodijeliti financijsku pomoć svakoj od obitelji 96 poginulih u padu zrakoplova kod ruskog Smolenska.

Na zahtjev obitelji, pogreb poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog neće biti odgođen zbog blokade zračnog prometa. Neizvjestan je i odlazak hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. Iz njegova ureda kažu da prate situaciju i čekaju kako će se razvijati, odnosno hoće li predsjednički avion dobiti zeleno svjetlo za let. Obama je potvrdio dolazak.

rafting
Blic intervju
Rafting instruktor i bivši reprezentativac Kelemen: Što sve treba znati o pustolovinama na rijekama

A1 izdvaja za Vas

  • libero:

    Nek se molu Bogu on će im pomoći.

  • riousa:

    Pomoce im hrvatska. Eto sad se vidi sve jedan ukuci mlatio lovu za cijelu familiju a kako drugo nego krali od drzave. On sam cijelu familiju hranio jaooo. A i ovi drugi s njim. Dace njima Obama penzije jer njemu ... prikaži još! su dali da rakete postavi u poljsku na rusiju. Nek idu na trznicu sad i prodaju jaja ha ha ha ha

  • Mladen Miletić:

    Obitelji poginulih u avionu Kaczynskog nemaju od čega živjeti, iako znamo da avionske kompanije plačaju i po par miliona EURA odštete za poginule. Nadalje To je stara EU gdje sve bolje i debelo plačeno...