Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Požar progutao kuću

Obitelji Nišević garaža postala dom

'16.02.2011., Dvor,Grmusani - U noci s nedjelje na ponedjeljak buknuo je pozar koji je unistio kucu obitelji Nisevic. Stojanka Nisevic,koja je u 6.mjesecu trudnoce,prva je osjetila pozar,a sada je sa
Foto: 'Nikola Cutuk/PIXSELL'
1/3
19.02.2011.
u 10:00

Danju su u jednoj prostoriji Ljuba i Stojan, sinovi Predrag i Ljubomir, te trudna kćer Stojanka i njen suprug, a noću spavaju kod rodbine i susjeda

Bez krova nad glavom i gotovo svega što su posjedovali ostala je obitelj Nišević iz Grmušana pokraj Dvora kada im je protekli vikend izgorjela cijela kuća. Dom su gradili vlastitim rukama proteklih 11 godina, a u nekoliko sati sve je progutala vatra.

Sretni što su živi

Stojan i Ljuba te njihovo troje djece, trudna Stojanka sa suprugom Ljubomirom, 17-godišnji Predrag i 14-godišnji Ljubomir, dane provode u garaži pokraj kuće koja im je sada jedini dom. Pokraj alata i strojeva natiskana su dva kreveta koje su Niševićima dali susjedi, stol, štednjak i mala peć koja nije dovoljna da ugrije cijelu prostoriju. Cijela obitelj tamo se zgura tijekom dana, a hladne noći djeca provode kod rodbine, dok su Ljuba i Stojan kod susjeda. Najviše se brinu zbog 20-godišnje Stojanke koja u svibnju treba roditi dječaka.

– Prestrašila sam se jako kada se sve to događalo, ali morala sam zbog bebe ostati pribrana. Bila sam kod liječnika i sve je u redu – govori djevojka. Iako je prije nekoliko dana ostala bez svega, sretna je što su svi živi i zdravi. – Bit će zidova i stvari. Kako smo ih do sada stekli, tako ćemo i od sada – kaže djevojka, koja je unatoč svemu optimistična i vedra. Svoje živote obitelj duguje upravo njoj. Zbog trudnoće ne može spavati pa je prva primijetila da gori. Iako su vatrogasci DVD-a Dvora i Rujevca brzo došli, kući nije bilo spasa.

– Svi smo istrčali van i hvala Bogu što nitko nije stradao – prisjeća se Stojanka. Osim odjeće, namještaja, kućanskih aparata..., požar je progutao i dokumente koje su ona i Ljubomir izvadili za svoje vjenčanje. Mladi par trenutačno spava kod Stojankina ujaka i ujne, a u kući ih je ukupno 10.

– Nije tolika gužva, rijetko smo svi doma. Djeca su u školi, ujak radi... Dobro nam je – kaže Stojanka. S Ljubomirom je planirala živjeti u obiteljskoj kući, a kada sin malo odraste, odselili bi se u Zagreb i potražili posao.

– Planovi su se sada promijenili. Još ne znamo što ćemo, vidjet ćemo kako će se riješiti sve s kućom – ističe par.

Pomaže im Općina

Dok se mladi dobro drže, glava obitelji, otac Stojan, pokušava ostati pribran, no suze naviru.

– Kada smo se doselili, sve je bilo zaraslo u šikaru, a živica je bila do pola ceste. Sve sam kopao i krčio kako bih nam uredio dom. Nije bilo nešto, ali jedino smo si to mogli priuštiti. Ulagao sam puno u kuću, radio i gradio tijekom 11 godina. Bilo je teško jer nitko od nas ne radi, preživljavamo od poljoprivrede. Uz to, školujemo i djecu. Najmlađi sin je u 8. razredu, stariji završava za pomoćnog kuhara, a najstarija kći Dragana studira u Rijeci. Na petoj je godini ekonomije i ne znam kako ćemo joj sada pomoći da izgura do kraja – grčevito govori Stojan.

Načelnik općine Nikola Arbutina kod njih je svaki dan od požara. Ponudio im je privremeni smještaj u stanu u Dvoru, no obitelj ne želi daleko od kuće.

– Ovdje su nam stoka i poljoprivredni strojevi i ne želimo to sve napustiti. Preko puta je prazna kuća koja se prodaje, vlasnik je u Srbiji. Ako bi nam dopustio, tamo bismo mogli biti dok ne uredimo našu – objašnjavaju Stojan i Ljuba. Materijal za obnovu svog doma osigurala bi im državna obnova, no imovinskopravni odnosi na zemljištu nisu riješeni.

– Kada smo kupovali kuću 2000. godine, tadašnji vlasnik nas je prevario. Nije imao vlasnički list, to se trebalo naknadno srediti, a sada je prošlo već 11 godina. Bez toga nemamo ni pravo na obnovu – kaže Ljuba.

Načelnik Nikola Arbutina pokušat će im pomoći u rješavanju ovog problema. – S pravnicima razmatramo imovinskopravne odnose pa ćemo vidjeti što će biti. Ako se riješe, materijal od državne obnove za kuću brzo bi stigao – ističe Arbutina. Osim Općine, obitelji su pomogli Crveni križ s donacijama hrane, odjeće i peći za grijanje, a uskočili su i svi susjedi u selu, osobito Miladin Topo.

– Stojan i Ljuba spavaju kod mene. Što imamo, to dijelimo. Supruga Milica i ja živimo od 800 kuna socijalne pomoći, ali moramo pomoći susjedima, što ćemo. Zajedno jedemo i popijemo kavu – kaže Miladin.

Osim svih problema koje obitelj Nišević ovih dana preživljava, trenutačno ne mogu doći ni do 600 kuna dječjeg doplatka koji primaju svaki mjesec za dvoje djece. Bankovni račun im je, naime, blokiran zbog ovrhe. Nisu platili HTV pristojbu posljednja tri mjeseca.

– Signala uopće nema, televizor ne možemo gledati mjesecima, ali smo račune redovito podmirivali. Posljednja tri mjeseca nismo imali odakle i sada su nam sjeli na račun. Kći Dragana uplatila mi je 400 kuna što je uštedjela kako bi nam pomogla platiti račune, no ne mogu ni do tog novca zbog HRT-a – očajan je Stojan Nišević.

Komentara 15

FL
flick
12:17 19.02.2011.

Opet Večernji promovira nekakav multi-kulti kojeg se cijela zapadna Europa odrekla.

FL
flick
15:21 19.02.2011.

Evo sad će opet postati konstitutivni pa će im bit lakše.

OB
-obrisani-
11:58 19.02.2011.

Strava... Ajde sad još samo da se neki političar naslikava na tuđoj nesreći pa da poniženje bude potpuno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije